ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Κλείνει το deal για συμμετοχή της Fincantieri

Η ιταλική εταιρεία Fincantieri, που έχει έδρα την Τεργέστη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και θα είναι ο νέος σύμμαχος της Onex Shipyards στο εγχείρημα διάσωσης των ναυπηγείων.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής της ONEX, Πάνου Ξενοκώστα για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας, βέβαιη θεωρείται η εμπλοκή της ιταλικής Fincantieri στο project εξυγίανσης των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, οι ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θέμα χρόνου. «Εάν όλα πάνε καλά, σήμερα το μεσημέρι θα προχωρήσουμε σε μία σημαντική ανακοίνωση με τον κ. Ξενοκώστα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, λύνοντας, έτσι, μία μεγάλη εκκρεμότητα πολλών ετών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στο 4ο Athens Investment Forum. 

«Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τη νίκη του κ. Προκοπίου. Δημιουργούμε, λοιπόν, τις βάσεις για μία στέρεη ναυπηγική βιομηχανία» πρόσθεσε.

Όπως όλα δείχνουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri, που έχει έδρα την Τεργέστη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και θα είναι ο νέος σύμμαχος της Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα, και θα εισφέρει κεφάλαια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι των ναυπηγείων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο ζήτημα απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, το θέμα έχει αφήσει ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει ακόμα τίποτα με τους Γάλλους.

Ο όμιλος, μετά την εξαγορά της Vard το 2013, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Fincantieri κατασκευάζει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη.

Όσον αφορά το σχέδιο εξυγίανσης, της ONEX, το οποίο και έχει την έγκριση και των εργαζομένων των ναυπηγείων, έχει για μεγάλο σύμμαχο την την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ενώ βασίζεται ουσιαστικά στο σχέδιο που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Ναυπηγείου του Νεωρίου Σύρου.

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Ξενοκώστας είχε δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές εμφανίζονται θετικοί στο σχέδιο εξυγίανσης και με την είσοδο του ιταλικού ομίλου Fincantieri.

Η τελευταία εξέλιξη μειώνει και την αβεβαιότητα που επήλθε πρόσφατα με τη συμφωνία προμήθειας των γαλλικών φρεγατών στις οποίες υπολόγιζε η ΟΝΕΧ.  

Η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέχρι και πριν λίγο καιρό, όπως διατείνονταν πολλοί, με πρώτο τον Α. Γεωργιάδη, είχε συνδεθεί  άρρηκτα με την ανάληψη του προγράμματος φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτά βαρύνονται από υπέρογκα χρέη 430 εκ. ευρώ από την προηγούμενη διαχείριση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάει... Ελευσίνα η ιταλική Fincantieri και θα διεκδικήσει τις κορβέτες

Ο ιταλικός κολοσσός αναμένεται να εισφέρει κεφάλαια για το εγχείρημα διάσωσης των ναυπηγείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι, καθώς παραμένει ανοικτή η επιλογή κορβετών για το Ναυτικό.
EFA Group- Theon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγωγές 600 εκατ. ευρώ σε 55 χώρες από τον ελληνικό όμιλο EFA

Η EFA GROUP δραστηριοποιείται στην αεροδιαστημική και την άμυνα και εξάγει, μεταξύ άλλων, όργανα νυχτερινής όρασης. Ολοκλήρωσε παραδόσεις σε Βραζιλία, Ιαπωνία και Ινδονησία, ανέλαβε σύμβαση στη Ν. Κορέα.
sunantiseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ιταλικός κολοσσός Fincantieri μπαίνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού ναυπηγικού και αμυντικού ομίλου εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του στους υπουργούς Ανάπτυξης και Άμυνας. Αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης από την ONEX στο δικαστήριο.