Φώτο: ΑΠΕ

Συμμαχίες και παρασκήνιο για τα 500 εκατ. ευρώ των νέων ταυτοτήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πλησιάζει η προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του μεγάλου έργου για τις νέες ταυτότητες. Διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα έτοιμα για «μάχη», κινήσεις παρασκηνίου από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Έντονες διεργασίες, μεταξύ πανίσχυρων διεθνών ομίλων αλλά και κυβερνήσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η προκήρυξη, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του μεγάλου έργου για τις νέες ταυτότητες.

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από τη νέα, έγχρωμη, κάρτα ταυτότητας, θα περιλαμβάνει και μια ψηφιακή έκδοση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση του πολίτη όταν πραγματοποιεί ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο και αλλού.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς, με συνολικό κόστος που μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την πολυετή συντήρηση του συστήματος και την ψηφιακή ταυτότητα που θα εγκαθίσταται σε φορητές συσκευές. Γι’ αυτό και συνωστίζονται πανίσχυρα συμφέροντα, ενώ ήδη αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στείλει στην Αθήνα εκπροσώπους τους, με στόχο να πείσουν πως οι δικές τους επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν το συγκεκριμένο απαιτητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, ο ιαπωνικός κολοσσός Topan Printing, που διαχειρίζεται το ελληνικό σύστημα έκδοσης διαβατηρίων εδώ και πολλά χρόνια, ετοιμάζεται να συνεργαστεί με γαλλικό όμιλο. Ταυτόχρονα ο όμιλος Λύκου, που ελέγχει μεταξύ άλλων και την Austria Card και τρεις μονάδες. παραγωγής καρτών, φέρεται να ετοιμάζει συνεργασία με βελγικό όμιλο από το χώρο των πιστοποιημένων εγγράφων, κ.α. Πρόκειται για την Pitkit Zetes Smartech, εταιρεία που φέρεται να έχει καλές σχέσεις και με έτερο εγχώρια επιχειρηματία.

Όπως φαίνεται, η μάχη για τις νέες ελληνικές ταυτότητες θα κριθεί μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομίλων. Για παράδειγμα θεωρείται σίγουρο το ενδιαφέρον του γαλλικού ομίλου Idemia που ελέγχεται, όμως, από αμερικανικά κεφάλαια και συγκεκριμένα την επενδυτική εταιρεία Advent. 

Απέναντι στους Γάλλους θα βρεθεί η Veridos Ματσούκης, η μονάδα που διαθέτει στην Ελλάδα ο γερμανικός όμιλος Veridos που προέκυψε από συγχώνευση δραστηριοτήτων της Giesecke & Devrient και της Bundesdruckerei. Η τελευταία είναι το γερμανικό νομισματοκοπείο.

Η Veridos Ματσούκης έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με το 40% να παραμένει στα χέρια της οικογένειας Ματσούκη, που ξεκίνησε τη δραστηριότητα στον τομέα των πιστοποιημένων εγγράφων εδώ και περίπου έναν αιώνα. Γερμανικών συμφερόντων είναι και άλλος ένας υποψήφιος διεκδικητής, η Muehlbauer. Ένας ακόμη υποψήφιος είναι ο βρετανικός όμιλος DeLaRue με τεράστια παράδοση στον κλάδο εγγράφων ασφαλείας και όχι μόνο. Επίσης, ενδιαφέρον για το διαγωνισμό δείχνει και η Space Hellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ταυτότητες: Ισχυροί «μνηστήρες» για το μεγάλο έργο των 515 εκατ. ευρώ

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Διαγωνισμός εντός του έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γλιτώνει τα χειρότερα η Αττική Οδός, μονοψήφια η μείωση κυκλοφορίας

Χαμηλότερη του 10% εκτιμά ο όμιλος Ελλάκτωρ ότι θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, παρότι η κάμψη είχε ξεπεράσει το 70% στη διάρκεια του lockdown και το 26% κατά το πρώτο εξάμηνο.