ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Σε νέες αγορές η Ικτίνος για μείωση εξάρτησης από Κίνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επιδίωξη η αύξηση εξαγωγών στην Αμερική και την Ρωσία, δηλώνει στο BusinessDaily η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιουλία Χαϊδά. Από το 2020 αποκαθίσταται η παραγωγική δυναμικότητα μετά την υπογειοποίηση εξορύξεων.

Είσοδο σε νέες αγορές, πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Σητεία, βελτιστοποίηση και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων, αλλά και νέα προϊόντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ικτίνος Μάρμαρα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ιουλία Χαϊδά.

Η Ικτίνος αν και εμφανίζει ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, καθώς το 95% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές, στρέφει το βλέμμα σε νέες αγορές από τις πλέον απαιτητικές, έχοντας ήδη κερδίσει την αγορά της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μεξικού και ντύνοντας με ελληνικά μάρμαρα κάποια από τα πλέον εμβληματικά κτίρια αυτών των περιοχών.

Με εξαγωγές σε 90 χώρες, σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, η Ικτίνος έχει αποδείξει ότι ξέρει από εξαγωγές. Όπως σημειώνει,  στόχος είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στην αγορά της Αμερικής αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει άνθηση οικιστικών project, ενώ σημειώνει όσον αφορά την αγορά της Κίνας. η οποία σήμερα αποτελεί το 50% των εξαγωγών της εταιρείας, ότι σταδιακά στοχεύουν στην μείωση της εξάρτησης στο 30%. «Θέλουμε σταδιακά, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στο Μεξικό, ενώ και η Ρωσία είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά που ζητά υψηλής ποιότητας μάρμαρο», αναφέρει.

Η ίδια δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η μείωση εσόδων που καταγράφεται στην φετινή χρονιά είναι αποτέλεσμα των υπόγειων εξορύξεων στο λατομείο του Βώλακα που είναι και η ναυαρχίδα της εταιρείας η οποία μείωσε σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα, άρα και τον όγκο πωλήσεων, ωστόσο στην ολοκλήρωσή της θα δώσει καλύτερο και πιο καθαρό προϊόν με άμεση συνέπεια και την επαναφορά στην κανονικότητα στις πωλήσεις από το 2020.

Έτσι, η πρόβλεψη για το 2020 είναι ότι θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης το 25%, η οποία ωστόσο θα καλύψει την μείωση που καταγράφηκε λόγω της υπογειοποίησης του Βώλακα τόσο σε επίπεδο κερδών όσο και πωλήσεων. Ωστόσο, όντας πάντα συντηρητική στις προβλέψεις, σημειώνει ότι δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτές ούτε η λειτουργία του νέου λατομείου στην Αρκαδία, ούτε και η συμβολή του παλιού εργοστασίου της Λαζαρίδης, το οποίο μετά τη βελτιστοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων έχει αυξήσει σημαντικά την δυναμικότητά του.

Τέλος, όσον αφοράς στις επενδύσεις, οι υπόγειες εξορύξεις αποτελούν προτεραιότητα και για τις άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας τόσο για λόγους βελτιστοποίησης της παραγωγής αλλά και για περιβαλλοντικούς παράγοντες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μετά την υπόγεια εξόρυξη στο Βόλακα, όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος της Ικτίνος, «σχεδιάζουμε να κάνουμε υπόγεια και την  εξόρυξη  στο λατομείο του Νέστου. Με την υπογειοποίηση θα έχουμε πρόσβαση και σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε καλύτερες ποιότητες μαρμάρου και εκεί.

Μάλιστα εκεί επειδή έχουμε δύο λατομεία και ανάμεσα υπάρχει περιοχή Natura. Έχουμε ζητήσει άδεια ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εξορύξεις υπογείως χωρίς να επηρεάζουμε τη Natura»
.

Οι επαφές με funds

Όσον αφορά τις επαφές της εταιρείας με funds, αυτές γίνονται σε διπλό μέτωπο. Πρώτον για την πώληση του τουριστικού project (θυγατρική Latirus) στο νομό Λασιθίου, όσο και για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Η Ικτίνος συμμετέχει σε πολλά roadshow από τα οποία φαίνεται ότι οι ξένοι θεσμικοί, όπως σημειώνει η κ. Χαιδά, «δείχνουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία, μας έχουν επισκεφθεί πολλές φορές και έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά κρατούν και στάση αναμονής, δεν προχωρούν ακόμη σε πράξεις. Στην εταιρεία μας συμμετέχουν ήδη με 10% θεσμικά χαρτοφυλάκια , ένα γαλλικό fund με 5-6% και ένα γερμανικό fund με 2-3% και έχουμε πολλές συζητήσεις με άλλα ευρωπαϊκά fund , ενώ το free float  είναι στο 30%.

Αντίστοιχα όσον αφορά στο project στη Κρήτη, πραγματοποιούμε συζητήσεις με άλλα funds, καθώς βασική μας επιδίωξη είναι να το πουλήσουμε, ωστόσο και εδώ τηρείται στάση αναμονής. Σημειώνεται ότι το Sitia Bay Resort, είναι αδειoδοτοτημένο και βρίσκεται  σε έκταση συνολικά 2.700 στρεμμάτων στη Σητεία. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα χωρητικότητας 85 τουριστικών σκαφών και δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν συνολικά 300 πολυτελείς κατοικίες».

Στα βιβλία της εταιρείας, το project είναι εγγεγραμμένο με 15 εκατ. ευρώ ενώ οι αποτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων το τοποθετούν πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ και σίγουρα η τιμή πώλησης θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ωστόσο, ο επενδυτής που θα το πάρει θα πρέπει να κάνει και  μια μεγάλη επένδυση πάνω από 200 εκατ. ευρώ, για να το ολοκληρώσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iktinos_drama
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κινήσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας της προχωράει η Ικτίνος

Η εταιρεία μαρμάρων στοχεύει σε μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Γαλλίας και των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην επέκταση των εξαγωγών της στις γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
iktinos_drama
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στροφή σε νέες αγορές από την Ικτίνος μετά τη μείωση εξαγωγών στην Κίνα

Η Ικτίνος έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα σε χώρες όπως Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, ώστε να καλύψει τις απώλειες από την Κίνα. Η εταιρεία έλαβε άδειες για νέα λατομεία στην Ελλάδα έκτασης 300 στρεμμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ικτίνος: Πτώση των εσόδων και EBITDA για το πρώτο τρίμηνο του 2022

Η δραστική υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα, που αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών εταιρειών του κλάδου. Από το 2020 η εταιρεία λειτουργεί με την Κίνα σε καταστάσεις lockdown.