ΓΔ: 922.1 -2.16% Τζίρος: 44.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς κατάφερε η Όλυμπος να πουλάει περισσότερο εκτός των συνόρων

Στο 54% του κύκλου εργασιών του ομίλου έχουν ανέλθει οι εξαγωγές και η εκτός Ελλάδας παραγωγή. Παρουσία με θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γερμανία και Κύπρο.

Με διαβατήριο τη δραστηριότητά  του στο εξωτερικό, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Όλυμπος και Ροδόπη έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τους επιχειρηματικούς κινδύνους που έχει φέρει στην αγορά η παγκόσμια υγειονομική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια. Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία, αυτή την στιγμή, τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7% τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων ενώ πλέον ο τζίρος που προέρχεται από τις ξένες αγορές είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται σε εγχώριο επίπεδο.

«Τόσο οι εξαγωγές από την Ελλάδα όσο και τα εργοστάσια που βρίσκονται στο εξωτερικό κατέχουν το 54% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου», σημείωσε πρόσφατα στο Dairy Conference ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Σαράντης. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, στοχεύει στη μεγιστοποίηση της επένδυσης στη Ρουμανία και την περαιτέρω επέκταση του εμπορικού αποτυπώματος των προϊόντων του στην εκεί τοπική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην ισχυροποίηση των σημάτων του εκτός ελληνικών συνόρων με βασικό όχημα τις θυγατρικές που διατηρεί σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γερμανία και Κύπρο.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζονται και σε αύξηση της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος που προμηθεύτηκε από τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται. «Τη φετινή χρονιά λάβαμε κατά 7% αυξημένη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάμε ότι τη νέα χρονιά θα έχουμε μια άνοδο της τάξεως του 25% σε όγκο. Αυτό ερμηνεύεται σε περίπου επιπλέον 5-6 χιλ. τόνους παραγωγής σε φέτα με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του τζίρου μας», υπογράμμισε ο κ. Σαράντης. Θυμίζουμε ότι το 2020, οι πωλήσεις της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας έσπασαν το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 405,455 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά -7,8% και διαμορφώθηκαν στα 17,203 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Εκτός όμως από τον παραδοσιακό τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η Όλυμπος υπήρξε από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες, που έκαναν άνοιγμα και στην κατηγορία των plant-based ροφημάτων και επιδορπίων γιαουρτιού, μια αγορά της οποίας η αξία αναμένεται να αγγίξει φέτος τα 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία, την οποία πίστεψε από την πρώτη στιγμή ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία και συνεχίζει να δίνει την ψήφο εμπιστοσύνης του σε αυτήν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο το οποίο θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παραγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης.

«Χαρακτηριστικά, λέμε ότι βοηθάμε στην “εισκόμιση” 400 τόνων ελληνικού αμυγδάλου και έχουμε αυξήσει την τιμή κατά 30%», σημείωσε ο κ. Σαράντης λέγοντας παράλληλα ότι μελλοντικά μία από τις παραγωγικές μονάδες του ομίλου θα αποτελέσει εργοστάσιο στο οποίο θα παράγονται τα φυτικά προϊόντα. Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο είτε μέσα από τη μετατροπή ενός υφιστάμενου εργοστασίου, όπως αυτό της Ροδόπης είτε μέσα από την απόκτηση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα προκύψουν ύστερα από κάποια εξαγορά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύει 9 εκατ. η Μεβγάλ σε γάλα - φέτα, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών

Επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας της η βορειοελλαδική βιομηχανία με επένδυση που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Διεύρυνση παρουσίας στο εξωτερικό και αύξηση εξαγωγών κατά 17% το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιγμα της Μέγας Γύρος στα meatless προϊόντα, αναζητεί νέες εγκαταστάσεις

Διαχωρίζονται οι δραστηριότητες των plant-based προϊόντων και αναζητούνται εγκαταστάσεις στην Αττική για να στεγαστεί η παραγωγική διαδικασία. Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων για την εταιρεία το 2021.
HLIOS kiddo pasta
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο τεστ στην αμερικανική αγορά για τα ζυμαρικά της Ήλιος

Να ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας επιχειρεί η Ήλιος, για να επεκταθεί στην κυρίως αγορά των ΗΠΑ. Άρχισε πιλοτική διάθεση των προϊόντων της σε μεγάλες αλυσίδες και συνεργασία με πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό γιαούρτι: Σώζουν την παρτίδα οι εξαγωγές στην ιταλική αγορά

Η πορεία των εξαγωγών στην Ιταλία δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα μας παγιώνεται στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή γιαουρτιού πίσω από την Γερμανία.