ΓΔ: 916.98 -2.70% Τζίρος: 54.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Γιατί εξαγόρασε την Engie Hellas το fund που δημιούργησε ο Ν. Καραμούζης

Την ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου εξαγόρασε το fund SMERemediumCap. Διαπιστώνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου facility management που έχει τζίρο 1,3 δισ. ευρώ αλλά παραμένει κατακερματισμένος.

Τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης που έχει στην Ελλάδα ο -εν πολλοίς ανώριμος ακόμη– κλάδος του facility management, ήτοι των καθετοποιημένων υπηρεσιών συντήρησης κτηρίων, οργανισμών και χώρων είδε το fund SMERemediumCap (SMERC), που ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia.

Στο εν λόγω fund, εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, Νικόλαος Καραμούζης. Το συγκεκριμένο fund έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η Engie Hellas αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίχτες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σε χθεσινή παρουσίαση της επένδυσης, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που έχει ο κλάδος του facility management στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά, που αποτελείται από πολλές μικρές εταιρείες. Από το σύνολο της αγοράς που φτάνει το  1,3 δισ. ευρώ, καμιά εταιρεία δεν έχει μερίδιο άνω του 5%, καθώς η μεγαλύτερη κάνει τζίρο μόλις 40-45 εκατ. ευρώ. Πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα ώστε να μπορέσουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο και «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ο κλάδος αυτός έχει ισχυρές προοπτικές».

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η ελληνική αγορά του facility management είναι ανώριμη και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί μόλις το 0,8% του Α.Ε.Π. έναντι 2% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων (ΙFM) αποτελούν το 3% της ελληνικής αγοράς έναντι 12% παγκοσμίως.

Από το 1,3 δισ. ευρώ της αγοράς, οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με αξία 590 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες φύλαξης (Security) έρχονται δεύτερες με 430 εκατ. ευρώ, οι τεχνικές υπηρεσίες στην 3η θέση με 310 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ είναι λοιπές υπηρεσίες. Από το 1,3 δισ. ευρώ, τα 463 εκατ. ευρώ είναι in house (ιδιοπαραγόμενες, εκ των έσω υπηρεσίες), ενώ από outsourcing έρχονται υπηρεσίες αξίας 1,080 δισ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Engie Ελλάς

Επιχειρηματικός στόχος της επένδυσης του SMERC είναι η δημιουργία ενός πρωτοπόρου και ηγετικού οργανισμού που θα παρέχει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του facility management, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων επενδύσεων και συνεργασιών.

Η Engie Hellas είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στην τεχνική συντήρησης, στη μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνησης και αναπτύσσει νέες τεχνολογικές λύσεις IoT (“Internet of things”) σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Η Engie Hellas αποτέλεσε θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου Engie για πάνω από δύο δεκαετίες, όμως λόγω αλλαγής στρατηγικής αποχώρησε από την Ελλάδα. Η Engie Hellas απασχολεί 220 εργαζόμενους, το 2020 έκανε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις ISO στο υψηλότερο επίπεδο.

Το core business της Engie Ελλάς είναι η τεχνική συντήρηση, όμως πλέον προσφέρει και ενεργειακές λύσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έχει και ένα κομμάτι στο management. Έχει πανελλαδική κάλυψη, με συνεργάτες και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προσφέρει ακόμη IoT λύσεις, καθαρισμό και φύλαξη κτιρίων κ.λπ.

Στο κομμάτι των ενεργειακών υπηρεσιών προσφέρει ενεργειακό συμψηφισμό, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, δυνατότητα συγχρηματοδότησης κ.α. Παράλληλα προσφέρει και υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, καθώς έχει εγκαταστήσει πάνω από 450 σημεία φόρτισης.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Engie Ελλάς, Στέλιος Κουρατόλος, «το facility management έχει απεριόριστη γκάμα υπηρεσιών. Εκεί που βλέπουμε μεγάλο περιθώριο είναι το ενεργειακό, εκεί βοηθούμε στην καλύτερη λειτουργία και στην εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες».

Έρχονται νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ από το SMERC

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του fund, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2022 θα ανακοινωθούν νέες εξαγορές από το επενδυτικό σχήμα συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επενδύσεις που θα ανακοινωθούν τους πρώτους μήνες του 2022 θα είναι σε κλάδους όπως αγροτικός και πρωτογενής τομέας (τρόφιμα, ρύζι, όσπρια κ.λπ.), ξενοδοχεία, φύλαξη κτιρίων και κτηνιατρικά προϊόντα. «Δίνουμε στον αγροτικό τομέα μεγάλη σημασία, όπως και στα τρόφιμα, στα logistics, σε μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν περιθώρια ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Καραμούζης. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ο κ. Καραμούζης εστίασε στο ότι η πλειονότητα των εταιρειών είναι μικρού μεγέθους, συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα. «Ο μέσος τζίρος της ελληνικής επιχείρησης είναι 11 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μικρότερο μέσο όρο στην Ε.Ε. Είναι πρόβλημα αυτό. Οι μικρές επιχειρήσεις θα πιεστούν τα επόμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε να είμαστε καταλύτες δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως ακόμη και για να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να βάλουν και οι ίδιες κεφάλαια. Πολλές έχουν τα κεφάλαια, αλλά ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν τα έχει. Πολλές εταιρείες λόγω αυτών των θεμάτων θα πιεστούν τα επόμενα χρόνια».

Σχολιάζοντας τη στόχευση του SMERC τόνισε πως «επενδύουμε σε μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια για να εξυγιανθούν, να αναπτυχθούν, να επεκταθούν και να γίνουν μεγαλύτερες. Μεσαίες, ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με τζίρο από 10 έως 80 εκατ. ευρώ, που έχουν κάποια θέματα ρευστότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, είναι χιλιάδες οι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν μεγάλα θέματα ρευστότητας, και χρειάζονται βοήθεια ώστε να προχωρήσει δυναμικά η εξυγίανσή τους. Όπως είπε, είναι περίπου 3.000 επιχειρήσεις σε αυτή την κατηγορία.

Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως από τα 50 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, μόνο 10 έως 12 δισ. ευρώ διαχειρίζονται ακόμη οι τράπεζες, τα υπόλοιπα έχουν πουληθεί. «Οι τράπεζες παίζουν μικρό και φθίνοντα ρόλο στη διαχείριση αυτού του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού θέματος», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην καχεξία του Χρηματιστηρίου, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δεν εκπροσωπούνται στο Χ.Α. Αγροτικός τομέας, ξενοδοχεία, δεν είναι μέσα στο χρηματιστήριο. Επίσης, μεγάλη εταιρεία έχει να μπει στο χρηματιστήριο από το 2013. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αυτό. Πρέπει να το λύσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγοράζει την Encode η Obrela και γίνεται κυρίαρχη στην κυβερνοασφάλεια

Η συμφωνία δημιουργεί ένα νέο δυναμικό σχήμα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, ενοποιημένο κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ, φυσική παρουσία σε πέντε χώρες, εξειδικευμένο δυναμικό 180 ατόμων καθώς και διευρυμένο διεθνές πελατολόγιο.
deal-ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εννέα επενδύσεις από το fund Elikonos 2: Ποιες εταιρείες πήραν κεφάλαια

Οι πέντε επενδύσεις αφορούν εταιρείες τροφίμων και γλυκών, μία είναι εταιρεία συσκευασίας, δύο εταιρείες τεχνολογίας και μία καλλυντικών. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, είναι επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 85 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιξε πύλες το νέο ξενοδοχείο της Accor στην Ελλάδα, σχέδια για νέες επενδύσεις

Το πέντε αστέρων Athens Capital Center Hotel στην πλατεία Συντάγματος είναι το πολυτελέστερο και ακριβότερο της σειράς MGallery παγκοσμίως. Τη δημιουργία τουριστικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα εξετάζει η Accor.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφουν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

«Κλείδωσε» με δικαστική απόφαση η διανομή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, ενώ τα ΕΛΤΑ έχουν κλείσει συνεργασίες με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Protergia, Elpedison, ΖΕΝΙΘ, Nova, Ευρωπαϊκή Πίστη και Interamerican.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με «καταιγίδα» από deal μπήκε το 2022: Κλείνουν με ρυθμό ένα την ημέρα

Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, καθώς η οικονομία περνά σε ισχυρή ανάκαμψη και επιστρέφει στην κανονικότητα. Ποιες είναι οι συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.