ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: BriQ Properties

Στήνει κόμβο logistics η BriQ στον Ασπρόπυργο με μισθωτή τον όμιλο Quest

Μεγάλη στροφή από την εισηγμένη εταιρεία ακινήτων στις επενδύσεις σε logistics, τομέα που προσφέρει πλέον το 48% των εσόδων. Από τις 20 Δεκεμβρίου η μετοχή εντάσσεται στον δείκτη βιωσιμότητας του ΧΑ.

Διαβλέποντας τις τεράστιες προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο των logistics στη χώρα μας, η οποία έχει δυνατότητες να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαμετακομιστικούς κόμβους για το διεθνές εμπόριο και τη διακίνηση αγαθών, η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ συνεχίζει να μετατοπίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα προς τον κλάδο των logistics.

Χθες παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στον Ασπρόπυργο Αττικής ένα τμήμα από το Logistics Park που «χτίζει» στην περιοχή, το οποίο εκτείνεται σε 103 στρέμματα γης. Το πρώτο κτήριο που έχει ολοκληρωθεί είναι έτοιμο να παραδοθεί στον μισθωτή του το Φεβρουάριο του 2022, αφού προηγουμένως έρθει ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα.

Μισθωτής θα είναι ο μητρικός όμιλος της BriQ Properties, ο όμιλος Quest Συμμετοχών, που θα χρησιμοποιήσει το υπερσύγχρονο ρομποτικό κέντρο διανομής για τη θυγατρική του Info Quest Technologies, που αποτελεί τον τεχνολογικό βραχίονα του ομίλου στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει το χώρο για την αποθήκευση και διανομή τεχνολογικών προϊόντων.

Πρόκειται για μονάδα logistics κατηγορίας Ζ3, οι οποίες είναι περιζήτητες για την αγορά, διότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση χιλιάδων παλετών, παρέχοντας τη δυνατότητα της ρομποτικής παρακολούθησης με πλήρη ιχνηλασιμότητα και απόλυτους αυτοματισμούς.

Παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο στάδιο της επένδυσης, η κα Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties, ανέφερε ότι η έκταση αποκτήθηκε με διαδοχικές κινήσεις μέσα στο 2020. Μέσα από διαδοχικές αγορές οικοπέδων το 2020, η εταιρεία έχει πλέον στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να δημιουργήσει Logistics Center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ.

Η κα Αποστολίδου τόνισε πως το 48% των εσόδων της BriQ Properties προέρχεται από τα logistics, το 30% από τα γραφεία το 18% από ξενοδοχεία και το υπόλοιπο 5% από άλλες χρήσεις. Τόνισε πως έως πρότινος, το κομμάτι των γραφείων αποτελούσε τη μερίδα του λέοντος στο χαρτοφυλάκιο εκμεταλλεύσεων της εισηγμένης, κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς ηγέτης έχει γίνει ο κλάδος των logistics.

Το Logistics Park στην πλήρη λειτουργία του θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 29.250 παλετών. Το μέγιστο ύψος αποθήκης είναι 12,20 μέτρα, όταν αντίστοιχα υπό ανέγερση κτίρια ΚΑΔ, επιτυγχάνουν 8 – 9 μέτρα ύψος. Το κτίριο είναι από προκατασκευασμένο (προεντεταμένο) οπλισμένο σκυρόδεμα, πυραντίστασης 120’, το οποίο αποτελεί την μέγιστη πυροπροστασία για κτίρια βιομηχανικά – αποθηκευτικής χρήσης. Θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, εξ ολοκλήρου πιστοποιημένο κτίριο κατηγορίας πυροπροστασίας Ζ3.

Θα διαθέτει χώρο Picking & Loading docks, επιφανείας 2.500τμ, μεταλλικής κατασκευής (επίσης 120’ πυραντίστασης), με μέγιστο ύψος 7,50μ. και πλάτος 18 μέτρα. Το χαρακτηριστικό αυτό, επιτρέπει στον χρήστη του κτιρίου, να πραγματοποιεί εύκολα και γρήγορα τις φορτοεκφορτώσεις των οχημάτων, με άνεση και ασφάλεια. Επίσης, θα έχει 25 ράμπες για τα οχήματα.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Εδώ και ενάμιση χρόνο η BriQ Properties είναι από τις εταιρείες που μετατοπίζουν τμήμα των επενδυτικών τους κεφαλαίων προς τον κλάδο των logistics. Στο τέλος 9μήνου 2021 η εταιρεία διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο 28 ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 125,9 χιλ. τ.μ. Τα δέκα εξ αυτών είναι ακίνητα γραφείων, τα έξι κτήρια logistics, τρία καταστήματα, πέντε ξενοδοχεία, δύο ακίνητα ειδικής χρήσης και δύο οικόπεδα. Η αξία του χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στα 116,7 εκατ. ευρώ έναντι 106 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 42,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ αποτελείται από έξι κτήρια αποθηκευτικών χώρων στα οποία περιλαμβάνεται ένα υπό ανέγερση κτήριο logistics και διανομής που θα έχει συνολική επιφάνεια 20,7 χιλ. τ.μ. και είναι αυτό που ολοκληρώνεται τώρα.

Θυμίζουμε πως το Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία αγόρασε το 80% ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου Ιωάννη Χ. Σαραντίτη έναντι 23,7 εκατ., με τη SARMED Logistics (συμφερόντων Ιωάννη Χ. Σαραντίτη), να συνεχίζει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις εν λόγω εγκαταστάσεις ως μισθώτρια. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε έτοιμους αποθηκευτικούς χώρους διπλάσιου μεγέθους από αυτούς που αναπτύσσει σε άλλα οικόπεδα που έχει αγοράσει στην περιοχή.

Η πανδημία εκτόξευσε τον κλάδο των logistics

Θυμίζουμε πως ο κλάδος των logistics –όπως και αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας– όχι μόνο δεν επλήγη από την πανδημία, αλλά αντιθέτως οι ανάγκες των καιρών και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς, οδηγεί σε νέα έξαρση επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών και «δρόμων» μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής αγαθών πάσης φύσεως.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα και στρέφουν περαιτέρω τα επενδυτικά τους κεφάλαια προς έναν κλάδο που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη και όλα τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο παίζει η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας που αποτελεί «γέφυρα» τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) όπου διακινείται μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου, ενώ καταλυτικό ρόλο παίζει και η… πρωτοκαθεδρία στην πιο νευραλγική θάλασσα του πλανήτη, τη Μεσόγειο, κάτι που καθιστά την Ελλάδα προνομιακό κόμβο από κάθε άποψη.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και ο δείκτης Athex ESG

Η BriQ Properties εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 28 Ιουλίου του 2017, όταν αποσχίστηκε από τον όμιλο Quest Συμμετοχών, παίρνοντας «προίκα» ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκαν στη μητρική. Σήμερα η αποτίμηση της εταιρείας στο Χ.Α. είναι στα 75,1 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 2,10 ευρώ.

Συνάμα η BriQ είναι η ΑΕΕΑΠ με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετοχή της (σύνολο διασποράς 45,59%, εκ του οποίου 23,51% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές και 21,08% στο ευρύ επενδυτικό κοινό). Προσεχώς θα γίνει η πρώτη ΑΕΕΑΠ που εισάγεται στον δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλαδή στο δείκτη με κριτήρια ESG (Environmental Social and Corporate Governance). Οι αλλαγές σε όλους τους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται η επένδυση της Briq στον Ασπρόπυργο με την αγορά οικοπέδων

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία μέσω διαδοχικών αγορών στην περιοχή του Ασπρόπυργου κατέχει ενιαία οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ.
Loumidis, kafes, coffee
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα σερβίρει πάλι καφέ το ιστορικό καφεκοπτείο Λουμίδης στην Ομόνοια

Την απόφαση για την επιστροφή στην αγορά του σερβιρισμένου καφέ επηρέασε η αναβάθμιση της Ομόνοιας με μεγάλες επενδύσεις ξενοδοχειακών ομίλων. Στόχος, η διείσδυση σε νεανικό κοινό.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Ο όμιλος SABO έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες. Επενδύει στις ναυτιλιακές υπηρεσίες με εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά. Δυναμική αύξηση κύκλου εργασιών στις κατασκευές.