ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΕΑΒ, haicorp.com

Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας ζητούν οι εταιρείες του κλάδου

Τον μικρό αντίκτυπο στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες από τις συμβάσεις για τα Rafale και τις Belhara υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

Την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, όσο το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να ωφεληθεί από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Με αφορμή το γεγονός ότι αύριο συζητείται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων τόσο η σύμβαση για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra όσο και η σύμβαση για τα έξι τελευταία πολεμικά αεροσκάφη Rafale που θα προστεθούν στα 18 που έχει ήδη πάρει η χώρα, ο ΣΕΚΠΥ επισημαίνει: «Δυστυχώς όμως ο αντίκτυπός τους για την ΕΑΒΙ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) είναι εντελώς διαφορετικός από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις».

Και σημειώνει ότι: «Όσον αφορά την αγορά των αεροσκαφών Rafale δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ, και παρά τις προσπάθειές μας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας από την  κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούν και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει έργο για την ΕΑΒΙ».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των Φρεγατών Belharra, ο ΣΕΚΠΥ τονίζει: «Αντίθετα, στο πρόγραμμα των Φρεγατών, η απαίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) προς τους ξένους οίκους, με την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για  ουσιαστική συμμετοχή της  στο πρόγραμμα, οδήγησε στην επίτευξη σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι πάνω από 40 Ελληνικές εταιρείες,  θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες των φρεγατών, σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας επιπλέον εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΚΠΥ «παρόλο που το παραπάνω αποτέλεσμα δεν είναι το μέγιστο δυνατό που θα μπορούσαμε να πάρουμε αν είχαμε θεσμοθετημένη πολιτική βιομηχανικών επιστροφών (τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας), κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και θα ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία».

Τα δύο προγράμματα – Belharra, Rafale – αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο υπογραμμίζει ο ΣΕΚΠΥ «ότι είναι απαραίτητη και επιτακτική πλέον η ανάγκη ίδρυσης Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας - όπως έχει προτείνει ο ΣΕΚΠΥ επανειλημμένα - το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη στρατηγική και ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επίτευξη βιομηχανικών επιστροφών και συμπαραγωγών της ΕΑΒΙ με τους ξένους προμηθευτές οπλικών συστημάτων».

Παράλληλα συμπληρώνει ότι το επόμενο διάστημα «θα προωθηθούν για έγκριση στην Βουλή σημαντικά προγράμματα εξοπλισμών αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην χαθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα με τη μορφή υποκατασκευαστικού έργου και επενδύσεων, εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η "à la carte" αντιμετώπιση της συμμετοχής της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν μπορεί να εξαρτάται ένα τόσο σημαντικό θέμα από την  ατομική αντίληψη και προσπάθεια, ορισμένων ανθρώπων μιας υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα τη ΓΔΑΕΕ, η οποία πλέον χρειάζεται άμεση ενίσχυση από εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να διαχειριστεί με επιτυχία το ιδιαίτερα εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο», επισημαίνει ο ΣΕΚΠΥ.

Καταλήγοντας τονίζει: «Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ανώτερης Κυβερνητικής Δομής – Υφυπουργείο -  το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί στο σύνολό του το ζήτημα της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτό εξάλλου γίνεται σε όλες τις χώρες με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία. Η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά θα είναι μειωμένης αξίας αν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή αλλά και η εν συνεχεία υποστήριξή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theon Sensors-International_Golden_Group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Theon Sensors: Νέα συνεργασία με την International Golden Group, στην IDEX

Η ΤΗΕΟΝ SENSORS παρουσίασε στους επαγγελματίες του κλάδου και στην παγκόσμια στρατιωτική κοινότητα, προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, όπως θερμικές διόπτρες, θερμικά περισκόπια, μονόκυαλα και δίκυαλα νυχτερινής παρατήρησης.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDE: Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης για drones και αεροναυτικά προϊόντα

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για την έναρξη της διαδικασίας έγκρισής της ως οργανισμού σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων.
Diehl-Defence-IRIS T
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η IDE επεκτείνει τη συνεργασία της με την Diehl Defence για το IRIS-T

H νέα επιτυχία της Intracom Defense είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της εταιρείας για την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, στην σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.