ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΕΑΒ, haicorp.com

Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας ζητούν οι εταιρείες του κλάδου

Τον μικρό αντίκτυπο στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες από τις συμβάσεις για τα Rafale και τις Belhara υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

Την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, όσο το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να ωφεληθεί από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Με αφορμή το γεγονός ότι αύριο συζητείται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων τόσο η σύμβαση για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra όσο και η σύμβαση για τα έξι τελευταία πολεμικά αεροσκάφη Rafale που θα προστεθούν στα 18 που έχει ήδη πάρει η χώρα, ο ΣΕΚΠΥ επισημαίνει: «Δυστυχώς όμως ο αντίκτυπός τους για την ΕΑΒΙ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) είναι εντελώς διαφορετικός από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις».

Και σημειώνει ότι: «Όσον αφορά την αγορά των αεροσκαφών Rafale δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ, και παρά τις προσπάθειές μας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας από την  κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούν και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει έργο για την ΕΑΒΙ».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των Φρεγατών Belharra, ο ΣΕΚΠΥ τονίζει: «Αντίθετα, στο πρόγραμμα των Φρεγατών, η απαίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) προς τους ξένους οίκους, με την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για  ουσιαστική συμμετοχή της  στο πρόγραμμα, οδήγησε στην επίτευξη σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι πάνω από 40 Ελληνικές εταιρείες,  θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες των φρεγατών, σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας επιπλέον εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΚΠΥ «παρόλο που το παραπάνω αποτέλεσμα δεν είναι το μέγιστο δυνατό που θα μπορούσαμε να πάρουμε αν είχαμε θεσμοθετημένη πολιτική βιομηχανικών επιστροφών (τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας), κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και θα ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία».

Τα δύο προγράμματα – Belharra, Rafale – αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο υπογραμμίζει ο ΣΕΚΠΥ «ότι είναι απαραίτητη και επιτακτική πλέον η ανάγκη ίδρυσης Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας - όπως έχει προτείνει ο ΣΕΚΠΥ επανειλημμένα - το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη στρατηγική και ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επίτευξη βιομηχανικών επιστροφών και συμπαραγωγών της ΕΑΒΙ με τους ξένους προμηθευτές οπλικών συστημάτων».

Παράλληλα συμπληρώνει ότι το επόμενο διάστημα «θα προωθηθούν για έγκριση στην Βουλή σημαντικά προγράμματα εξοπλισμών αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην χαθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα με τη μορφή υποκατασκευαστικού έργου και επενδύσεων, εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η "à la carte" αντιμετώπιση της συμμετοχής της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν μπορεί να εξαρτάται ένα τόσο σημαντικό θέμα από την  ατομική αντίληψη και προσπάθεια, ορισμένων ανθρώπων μιας υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα τη ΓΔΑΕΕ, η οποία πλέον χρειάζεται άμεση ενίσχυση από εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να διαχειριστεί με επιτυχία το ιδιαίτερα εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο», επισημαίνει ο ΣΕΚΠΥ.

Καταλήγοντας τονίζει: «Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ανώτερης Κυβερνητικής Δομής – Υφυπουργείο -  το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί στο σύνολό του το ζήτημα της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτό εξάλλου γίνεται σε όλες τις χώρες με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία. Η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά θα είναι μειωμένης αξίας αν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή αλλά και η εν συνεχεία υποστήριξή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EAB- Xardalias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΕΑΒ ο Χαρδαλιάς: Ενημερώθηκε για αναβάθμιση F-16 και P-3 Orion

Τα στελέχη της Διοίκησης της ΕΑΒ παρουσίασαν την πορεία των εργασιών για προγράμματα-κλειδιά που ενισχύουν την εθνική άμυνα της χώρας, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper.
IDE Episkepsi Akolouthos Amynas Aigyptoy
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες τεχνολογίες της εταιρείας και στο πλαίσιο της άριστης σχέσης των δύο χωρών συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με αμυντικές βιομηχανίες της Αιγύπτου.
EFA Group- Theon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρείες του ομίλου EFA Group σε εκθέσεις σε Αίγυπτο και Ν. Αμερική

Στις διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού που πραγματοποιήθηκαν στην Κολομβία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο συμμετείχαν οι THEON SENSORS και SCYTALYS. Παρουσίασαν καινοτόμα συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.
Kostopoulos-EAS-AUSA 2021
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικό «παρών» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην έκθεση AUSA 2021

Η προσπάθεια για την ανόρθωση των ΕΑΣ ξεκίνησε πέρυσι με την εταιρεία να κερδίζει διαγωνισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου για την προμήθεια πυρομαχικών 105 εκατοστών.
SEKPY
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΚΠΥ: Χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την Άμυνα

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού επισημαίνει ότι: «η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».