ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thermokipio
Πηγή: Shutterstock

Θερμοκήπια Θράκης: Νέες επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ σε υδροπονικές καλλιέργειες

Η ενίσχυση της δυναμικότητας θα επιτρέψει την εταιρία να διευρύνει και την εξαγωγική της δραστηριότητα. Στόχος επίσης να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων κατηγοριών αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου με την μέθοδο της υδροπονίας, ένας κλάδος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως δυναμικά ανερχόμενος, προσελκύοντας ένα σημαντικό αριθμό επενδύσεων και κεφαλαίων καθώς και το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος διατηρεί ποσοστό στην Wonderplant.

Σε αυτή την κατεύθυνση της δυναμικής ανάπτυξης κινείται και η Θερμοκήπια Θράκης, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν 8 περίπου χρόνια μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο εισηγμένες, την εταιρεία συσκευασίας και γεωυφασμάτων, την Πλαστικά Θράκης, η οποία κατέχει ποσοστό 51% και την εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων Έλαστρον, με ποσοστό συμμετοχής 49%. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης, που βρίσκονται στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, παράγονται κατά βάση ντομάτα και αγγούρι ενώ η επιχείρηση προσανατολίζεται στο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων κατηγοριών αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογεί την υλοποίηση μιας καινούργιας επένδυσης, η οποία έλαβε πριν από μερικές μέρες το πράσινο φως καθώς εγκρίθηκε η υπαγωγή της στις διατάξεις του αναπτυξιακού. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο με προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στα 14,66 εκατ. ευρώ, και το οποίο αφορά στην επέκταση εγκαταστάσεων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας.

«Προγραμματίζουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των θερμοκηπίων μέσα στο καλοκαίρι του 2022», σημειώνουν στο Business Daily πηγές προσκείμενες στην εταιρεία και συνεχίζουν λέγοντας: «Πρόκειται για ένα project το οποίο θα ολοκληρωθεί σταδιακά». Σύμφωνα με τον κ. Θαν. Καλπίνη, βρίσκεται υπό εξέταση το είδος των προϊόντων που αναμένεται να καλλιεργηθούν στις νέες εγκαταστάσεις ενώ η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις των περίπου 12 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την εταιρεία το προηγούμενο διάστημα. Η ενίσχυση της δυναμικότητας θα επιτρέψει στην Θερμοκήπια Θράκης να διευρύνει και την εξαγωγική της δραστηριότητα καθώς σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων που παράγει διοχετεύονται στην ελληνική αγορά.  

Σε ό,τι αφορά τώρα την εικόνα των επιδόσεών της, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών το 2020 σημείωσε μια ελαφριά πτώση της τάξεως του 2,5% καθώς έκλεισε στα 8,18 εκατ. ευρώ έναντι 8,39 εκατ. ευρώ που είχε ανέλθει το 2019. Το μικτό κέρδος ως απόλυτο μέγεθος άγγιξε τα 2,01 εκατ. ευρώ έναντι 2,37 εκατ. ευρώ το 2019, το οποίο εκφράζεται ως ποσοστό επί των πωλήσεων 24,7% έναντι 28,3% το 2019.  

Η συγκεκριμένη ποσοστιαία μείωση που καταγράφηκε υπήρξε απόρροια της μείωσης των τιμών πώλησης των παραγόμενων προϊόντων και κυρίως της τιμής της τομάτας , μιας ελαφράς αύξησης του παραγωγικού κόστους αλλά κυρίως οφείλεται στην αύξηση των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων, καθώς ολοκληρώθηκε μια επένδυση που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία. Τα καθαρά κέρδη έκλεισαν στα 272 χιλ. ευρώ έναντι 480 χιλ. ευρώ που έφτασαν το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το στοίχημα της Mondelez στην Chipita: Πότε θα συμβάλει στα κέρδη της

Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε το μεγάλο deal, ενώ από το 2023 θα εμφανιστεί η πλήρης συμβολή της ελληνικής εταιρείας στα μεγέθη του αμερικανικού ομίλου τροφίμων. Δάνειο 325 εκατ. ευρώ στην Chipita για να κλείσουν εκκρεμότητες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιγμα της Μέγας Γύρος στα meatless προϊόντα, αναζητεί νέες εγκαταστάσεις

Διαχωρίζονται οι δραστηριότητες των plant-based προϊόντων και αναζητούνται εγκαταστάσεις στην Αττική για να στεγαστεί η παραγωγική διαδικασία. Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων για την εταιρεία το 2021.
HLIOS kiddo pasta
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο τεστ στην αμερικανική αγορά για τα ζυμαρικά της Ήλιος

Να ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας επιχειρεί η Ήλιος, για να επεκταθεί στην κυρίως αγορά των ΗΠΑ. Άρχισε πιλοτική διάθεση των προϊόντων της σε μεγάλες αλυσίδες και συνεργασία με πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.
mikel coffee
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επέλαση του ελληνικού καφέ στο εξωτερικό και τα σχέδια των μεγάλων αλυσίδων

Από το Ντουμπάι μέχρι τη Νέα Υόρκη οι ελληνικές αλυσίδες καφέ δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Οι κινήσεις Mikel, Coffee Lab, Coffee Island, Coffee Lab και Γρηγόρης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Violife: Το ελληνικό φυτικό τυρί που έγινε πρώτο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ

Η Violife έκανε είσοδο στην αμερικανική αγορά το 2015 μέσω μιας μικρής εισαγωγικής εταιρείας, αλλά πλέον έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην κατηγορία των vegan τυριών στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ.