ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:25 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στη βαθμίδα "Β" η Τρ. Πειραιώς από DBRS με σταθερή προοπτική

Ο οίκος θεωρεί ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας του Ομίλου είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς, εάν η τράπεζα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία της και να βελτιώσει το προφίλ κινδύνου της.

Σε δημόσια αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε για πρώτη φορά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αξιολογώντας την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα στη βαθμίδα "B" και τη βραχυπρόθεσμη σε "R-4".

Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων κρίσιμων υποχρεώσεων της τράπεζας τοποθετείται από τον οίκο στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό). Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις είναι σταθερή. Η βαθμίδα "B" αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τον οίκο, το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο Όμιλος στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Η αξιολόγηση ενσωματώνει επίσης το υψηλό ακόμη επίπεδο NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συγκρατημένη πιστωτική ζήτηση και τη μέτρια διαφοροποίηση δραστηριότητας της τράπεζας.

Επιπλέον, αν και ο Όμιλος έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία του, όπως υπογραμμίζει η DBRS,  το υψηλό κόστος κινδύνου συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά την ισχύ των κερδών του Ομίλου και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό και στο εγγύς μέλλον, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να απομειώνει τις πηγές επενδυτικού ρίσκου.

Ο οίκος θεωρεί ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας του Ομίλου είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς, εάν η Πειραιώς δυσκολευθεί τελικώς να αποκαταστήσει την κερδοφορία της και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου της.

Σταθερή προοπτική

Η σταθερή τάση αντανακλά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι του Ομίλου είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι στο επίπεδο αξιολόγησης Β. H DBRS αναμένει ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs μέσω της διαδικασίας απομάκρυνσης από επενδυτικά ρίσκα και, ως εκ τούτου, πιθανότατα θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Αυτή η άποψη ενσωματώνει το μέτριο επίπεδο των νέων εισροών NPEs που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής από δάνεια για τα οποία το μορατόριουμ έχει λήξει, τον μέτριο όγκο των δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ και τα πρόσθετα κρατικά και ειδικά μέτρα για τις τράπεζες που ο οίκος αναμένει να υποστηρίξουν την τακτική αποπληρωμή του χρέους από πελάτες.

Οι κεφαλαιακοί δείκτες κινούνται επί του παρόντος άνετα πάνω από τα ελάχιστα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές και λογικά θα είναι σε θέση να αντέξουν τον αρνητικό αντίκτυπο από πρόσθετα μέτρα απορρόφησης κινδύνου και νέες εισροές NPEs, αν και καταγράφονται σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, τις οποίες ο οίκος κρίνει ως ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.

Μία αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs από πλευράς της Πειραιώς, με παράλληλη διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, επισημαίνει η DBRS.

Μια υποβάθμιση θα μπορούσε να προκληθεί από τον ουσιαστικό σχηματισμό νέων NPEs, που ενδεχομένως να προέκυπτε από τη λήξη των τρεχόντων μέτρων στήριξης ή εάν η Πειραιώς δεν ήταν σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία thw. Υποβάθμιση θα συνέβαινε επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης της κεφαλαιοποίησης, καταλήγει ο καναδικός Οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περνά στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς η Trastor έναντι 98 εκατ.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, κ. Μεγάλου η συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα της Τρ. Πειραιώς από προμήθειες και αυξήσει την παρουσία της τράπεζας στην αγορά ακινήτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς περνά η εταιρεία ακινήτων Trastor

Η εισηγμένη ανακοίνωση την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των βασικών της μετοχών WRED - Τρ. Πειραιώς, με τη συμφωνία να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στη Davidson Kempner ναυτιλιακά δάνεια 400 εκατ. ευρώ

Η ελληνική τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι η συναλλαγή μειώνει τον δείκτη ΜΕΑ 15% από 16% που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και αυξάνει αντίστοιχα τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ σε 40% περίπου από 39% προηγουμένως.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πιθανή διανομή ομολόγων σε μετόχους μετά την ολοκλήρωση «Sunrise II»

Το 44% των ομολόγων ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αποκτήθηκε από την Intrum, ενώ το 7% από τη Serengeti Opportunities Partners, με την Πειραιώς να διατηρεί το 100% των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.