ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενώνουν δυνάμεις Sony και Honda στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέναντι στη Tesla

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που εκφράζει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κινητικότητας και υπηρεσιών που θα είναι άμεσα συνυφασμένες με την ευχρηστία και το περιβάλλον.

Η ηλεκτροκίνηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταιρειών τεχνολογίας, καθώς η επιτυχία της Tesla έχει ανοίξει την όρεξη των περισσότερων, με την ιαπωνική Sony να εντείνει τον βηματισμό της στην αγορά προχωρώντας στο σχηματισμό μιας στρατηγικής συμμαχίας που έχει στόχο τη δημιουργία μιας νέας εποχής κινητικότητας και υπηρεσιών κινητικότητας μαζί με την Honda.

Οι δύο εταιρείες - Sony Group Corporation και η Honda Motor Co., Ltd.υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που εκφράζει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν μία κοινοπραξία μέσω της οποίας σχεδιάζουν να εμπλακούν στην από κοινού εξέλιξη και τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (EVs) υψηλής προστιθέμενης αξίας και την εισαγωγή τους στην αγορά σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών κινητικότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις  σε ό,τι αφορά την εκτέλεση διαφόρων οριστικών δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας κοινής εξέλιξης και μιας συμφωνίας κοινοπραξίας, με στόχο την ίδρυση της νέας εταιρείας μέσα στο 2022, η οποία υπόκειται στην εκτέλεση των δεσμευτικών συμφωνιών και των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Αυτή η συμμαχία στόχο έχει να συγκεντρώσει τις δυνατότητες εξέλιξης της Honda στον τομέα της κινητικότητας, την τεχνολογία κατασκευής αμαξωμάτων για οχήματα και την εμπειρία διαχείρισης υπηρεσιών μετά την πώληση (after sales) που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια εδώ και πολλά χρόνια, με την τεχνογνωσία της Sony στην ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών απεικόνισης, ανίχνευσης, τηλεπικοινωνιών, δικτύων και ψυχαγωγίας. Κοινός στόχος είναι η υλοποίηση μιας νέας γενιάς κινητικότητας και υπηρεσιών που θα είναι άμεσα συνυφασμένες με την ευχρηστία και το περιβάλλον καθώς θα συνεχίζουν να εξελίσσονται στο μέλλον.

Οι πωλήσεις του πρώτου EV αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025. Η νέα εταιρεία αναμένεται να αναλάβει τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την εξέλιξη, και την πώληση των ηλεκτρικών οχημάτων, χωρίς όμως να έχει στην κατοχή της και να λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής. Επομένως η Honda αναμένεται να είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του πρώτου EV στο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων της, ενώ αναμένεται ότι μία πλατφόρμα υπηρεσιών κινητικότητας θα αναπτυχθεί από τη Sony και θα διατεθεί για τη νέα εταιρεία.

Σε δηλώσεις του για το μνημόνιο συνεργασίας ο Kenichiro Yoshida, Εκπρόσωπος Διευθύνοντα Συμβούλου, Προέδρου Δ.Σ., Προέδρου & CEO, Sony Group Corporation ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Στόχος της Sony είναι να ‘γεμίσει τον κόσμο με συναισθήματα μέσω της δύναμης της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας’. Μέσω αυτής της συμμαχίας με τη Honda, η οποία έχει συγκεντρώσει εκτενή παγκόσμια εμπειρία και επιτεύγματα στην αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να πραγματοποιεί επαναστατικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, σκοπεύουμε να βασιστούμε στο όραμά μας για να ‘κάνουμε τον χώρο κινητικότητας συναισθηματικό’ και να συμβάλουμε στην εξέλιξη της κινητικότητας με επίκεντρο την ασφάλεια, την ψυχαγωγία και την προσαρμοστικότητα».

Από την πλευρά του ο Toshihiro Mibe, Διευθυντής, Προέδρος, Εκπρόσωπος Διευθύνοντα Συμβούλου & CEO, Honda Motor Co., Ltd. σημείωσε ότι: «Η Νέα Εταιρεία θα έχει ως στόχο να σταθεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της εξέλιξης και της επέκτασης της κινητικότητας σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας μια διευρυμένη και φιλόδοξη προσέγγιση για τη δημιουργία αξίας που υπερβαίνει τις προσδοκίες και τη φαντασία των πελατών. Θα το πραγματοποιήσουμε αυτό αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής και την τεχνογνωσία της Honda σε σχέση με το περιβάλλον και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα ευθυγραμμίσουμε τις τεχνολογικές κατακτήσεις και των δύο εταιρειών. Παρά το γεγονός ότι η Sony και η Honda χαρακτηρίζονται από κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ομοιότητες, οι τομείς της τεχνολογικής μας εξειδίκευσης είναι πολύ διαφορετικοί. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αυτή η συμμαχία, η οποία συγκεντρώνει τα δυνατά σημεία των δύο εταιρειών, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον της κινητικότητας».

Τα σχέδια της Sony για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 

Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές του έτους, η Sony είχε ανακοινώσει πως εξετάζει την είσοδό της στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, στοχεύοντας να αξιοποιήσει την ισχυρή της θέση στην ψυχαγωγία αλλά και τους αισθητήρες με σκοπό να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα της επόμενη γενιάς.

Η Sony Mobility που θα δημιουργηθεί, θα έχει ως στόχο να κάνει την καλύτερη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, με τον ιαπωνικό τεχνολογικό γίγαντα να «διερευνά μια εμπορική κυκλοφορία» ηλεκτρικών οχημάτων, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Sony, Kenichiro Yoshida κατά την διάρκεια της εμπορικής έκθεσης τεχνολογίας CES στις ΗΠΑ. Ο Yoshida αποκάλυψε ένα πρωτότυπο SUV όχημα, με την ονομασία VISION-S02 που χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα ηλεκτρικού οχήματος με το κουπέ VISION-S 01 που είχε ανακοινωθεί το 2020 και έχει ξεκινήσει δοκιμές σε δημόσιους δρόμους στην Ευρώπη.

Τόνισε επίσης πως ο ιαπωνικός κολοσσός με εφόδια την τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το cloud και το 5G βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σαν εταιρεία δημιουργίας ψυχαγωγίας που θα αναδιαμορφώσει την κινητικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως η Sony εξακολουθεί να διαθέτει ένα οπλοστάσιο προηγμένης τεχνολογίας σε τομείς όπως οι αισθητήρες που είναι κρίσιμοι για την αυτόνομη οδήγηση.

Βασισμένη στις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η ίδια και τις γνώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών και ασφάλειας που διαθέτει, η Sony έχει αναδείξει την απομακρυσμένη λειτουργία ως μία σημαντική τεχνολογία εν όψει της εισόδου στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία διεξήγαγε δοκιμές οδήγησης συνδέοντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία μέσω δικτυών 5G και εργάζεται με τους συνεργάτες της για την επιτυχημένη μετάδοση και έλεγχο της επικοινωνίας χρησιμοποιώντας το σύστημα τηλεματικής που είναι εγκατεστημένο στο VISION-S 01.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην εξαγορά της εταιρείας ηλεκτροκίνησης CARGE προχώρησε η ΔΕΗ

Με την εξαγορά της Carge και την ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, η ΔΕΗ blue ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων των ολοκληρωμένων υπηρεσιών  ηλεκτροκίνησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Shell: Συμφωνία με ελβετική εταιρεία για δημιουργία φορτιστών

Η Shell συνεργάζεται με την τεχνολογική εταιρεία ΑΒΒ για τη δημιουργία μονάδας με την επωνυμία «Terra 360», η οποία θα μπορεί να φορτίζει με ταχύτητα 360 kW, ενώ ο σταθμός θα έχει επίσης τη δυνατότητα φόρτισης τεσσάρων ηλεκτρικών οχημάτων ταυτόχρονα.
nrg
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία της nrg με Driivz για ανάπτυξη φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η nrg εκτός από την αύξηση κατά 400% των τοποθεσιών φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα την επόμενη διετία, προχωρά και στη σύναψη συμφωνιών για να καλύψει τις ανάγκες μεγάλων εμπόρων λιανικής.
DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ εγκαθιστά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών hub σημείων φόρτισης

Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες.