ΓΔ: 818.79 -0.52% Τζίρος: 14.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η συμμαχία Mytilineos – Globiled και τα έργα για τις «έξυπνες πόλεις»

Αυτή την περίοδο διαμορφώνονται τα σχήματα που θα διεκδικήσουν έργα 300 εκατ. Η συνεργασία Mytilineos – Globiled που ξεκίνησε για τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου επεκτείνεται και στα έργα για τα Smart Cities.

Έργα άνω των 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών υπηρεσιών σε δήμους ετοιμάζονται να διεκδικήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο, αφού μέσα στο μήνα αναμένεται να βγει η πρόσκληση για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος «Smart Cities» ύψους 222 εκατ. ευρώ. Ήδη είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης και αφορά τους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας και τον δήμο Τρικκαίων, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ. 

Αυτή την περίοδο διαμορφώνονται τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τα έργα με τη συνεργασία Mytilineos – Globiled που ξεκίνησε για τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου να επεκτείνεται και στα έργα για Smart Cities. Η κοινοπραξία διεκδικεί ήδη το έργο ψηφιοποίησης εγγράφων του Κτηματολογίου ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Η Globiled, ο μεγαλύτερος όμιλος στον τομέα του φωτισμού –η μητρική εταιρεία είχε το 2020 έσοδα γύρω στα οκτώ εκατ. ευρώ– έχει ήδη ισχυρή παρουσία στους δήμους μέσω των έργων οδοφωτισμού που έχει αναλάβει. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε στενά με τον ΟΤΕ σε σειρά έργων που συνδύαζαν τον οδοφωτισμό με τις εφαρμογές «Smart Cities».

Ο σημερινός σχεδιασμός για τα έργα στις «Έξυπνες Πόλεις» προβλέπει πως στο πρόγραμμα των 222 εκατ. ευρώ, κάθε δήμος μπορεί να προεπιλέξει αυτά που θέλει να εντάξει με βάση το μέγιστο ποσό που δικαιούται. Έχει και τη δυνατότητα να προτείνει προς ένταξη και μέχρι δύο έργα / πρωτοβουλίες που δεν αναφέρονται σε κατάλογο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θεωρεί πως ταιριάζουν περισσότερο στις δικές του ανάγκες. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν σε συνεργασία με την επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των δράσεων.

Τα έργα Smart Cities είναι επτά κατηγοριών και συγκεκριμένα «Βιώσιμη Μετακίνηση», «Εξοικονόμηση Ενέργειας - Μείωση Δημοτικών Τελών - Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων», «Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης», «Βελτίωση Ποιότητας Ζωής», «Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας και Διαβούλευσης και διαφάνειας», «Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, Business Continuity» και «Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών».

Μπορούν να ενταχθούν έργα όπως έξυπνο σύστημα στάθμευσης, έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για σύγχρονο υπολογισμό δημοτικών τελών (πληρωμή ανάλογα με τον όγκο απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού – pay as youthrow, κλπ), έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, διασύνδεση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας σε κεντρικό σύστημα διαχείρισης οδοφωτισμού.

Επίσης, πλατφόρμα κηδεμόνων και γονέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών και ενημέρωσης γονέων με εφαρμογή στο κινητό, ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ευπαθών ομάδων, σύστημα διαχείρισης δημοτικών νεκροταφείων, πλατφόρμα διαχείρισης λαϊκών αγορών, ακόμα και συστήματα τηλεϊατρικής για απομακρυσμένη διάγνωση ευπαθών κατοίκων. Προβλέπονται, τέλος, έργα εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα ή νερού, σύστημα προειδοποίησης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εντός ορίου του δήμου, σύστημα έξυπνης άρδευσης, ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aluminio_Ellados
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ράλι υψηλών ταχυτήτων για το αλουμίνιο με κερδισμένη τη Mytilineos

«Πτήση» της τιμής πάνω από τα 3.000 δολ./τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς η ακριβή ενέργεια έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Πώς ωφελείται η Mytilineos από τις νέες διεθνείς συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos στο μικροσκόπιο αναλυτών: Τι είδαν στα αποτελέσματα 3μήνου

Προωθητική δύναμη για την φετινή χρήση ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 παίρνει τη σκυτάλη ο τομέας της ενέργειας. Τιμές στόχους από 17,4 έως 20,12 ευρώ δίνουν πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες.
kataskeues
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξι ισχυροί διεκδικητές για το έργο οδοφωτισμού της Κ. Μακεδονίας

Το έργο θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον, αλλά και καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, στο διαγωνισμό για την Ήπειρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.