ΓΔ: 894.74 0.17% Τζίρος: 5.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Φωτό: Myrillas / SOOC

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Τα κοινά σοκ απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις

Από το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε ένα από τα διδάγματα της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στην 7η Ετήσια Συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών (Delphi Economic Forum VII), η οποία διεξάγεται στους Δελφούς έως τις  9 Απριλίου 2022.

Η κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η κεντρική συντονίστρια του εναρκτήριου πάνελ της θεματικής ενότητας «Παγκόσμια Οικονομία» με θέμα την «Τρέχουσα δυναμική του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις που έχει αυτός στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική». Σε αυτό συμμετείχε ο κ. Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο κ. Philip R. Lane, Επικεφαλής Οικονομολόγος & Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κ. Boris Vujčić, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας.

Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων η κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «ένα από τα διδάγματα της Πανδημίας, το οποίο αφορά και τις τωρινές κρίσεις (ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) είναι ότι τα κοινά σοκ απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του «παγκόσμιου ενεργειακού σοκ» που έχει επηρεάσει και τη χώρα μας. Υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί ώστε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Αίγυπτο, που θα επιτρέψει στην χώρα να μεταβληθεί σε πύλη για την ενέργεια ανάμεσα σε Βορά και Νότο.  

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή κρίση και συνολικά οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.  

Ο Philipp R. Lane, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει εναλλακτικές για την ενέργεια και να προχωρήσει την απεξάρτησή της από την Ρωσία. «Υπάρχει plan Β, αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο», εξήγησε. Αναφερόμενος στην αναθεώρηση των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυτή ολοκληρώθηκε πέρσι και πλέον «καθοδηγούμαστε με μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό».

Ο κ. Lane υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία, ώστε από τη μία να μην υποτιμούμε τον οικονομικό κίνδυνο και από την άλλη να μην αντιδρούμε υπερβολικά και βεβιασμένα. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό που αυξάνεται για εγχώριους λόγους και αυτόν που καθοδηγείται από εισαγόμενες αιτίες με διεθνές αντίκτυπο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή η πανδημία. Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε στην «Ε.Ε. της επόμενης γενιάς», η οποία θα πρέπει να διαθέτει τον τρόπο για κοινή, ενιαία διαχείριση όλων των κρίσεων.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Boris Vujcic σημείωσε ότι υπήρχαν από νωρίς δείγματα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι ψηλότερος, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της χώρας του. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στον τομέα της ενέργειας «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», καθώς, όπως εξήγησε, η παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν έχει ακόμα μειωθεί, παρά τα προβλήματα. Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά σαν υποκατάστατο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα καθώς είναι ακριβότερο.

 «Όσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία χρειάζεται», πρόσθεσε ο κ. Vujcic που υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται αργά και σταθερά βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Εθνικής με Bracebridge Capital για την τιτλοποίηση Frontier II

Στο 45% της λογιστικής αξίας τους θα αγοράσει το fund τις ομολογίες μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Άνοιξε ο δρόμος για διανομή μερίσματος από την Εθνική

Η τράπεζα έχει τη στρατηγική ευελιξία για να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες, τόνισε στη γενική συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Στάθηκε όρθια η οικονομία σε δύσκολες συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Τί έδειξε το stress test κλιματικού κινδύνου της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συνολική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας συνάδει με το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν. Στο Μέσο-Ανεπτυγμένο επίπεδο τοποθετήθηκε η τράπεζα.