ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: jp-avax.gr

ΑΒΑΞ: Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών, πίεση στα κέρδη από τα κόστη

Ο τζίρος για το 2021 αυξήθηκε κατά 28% σε 592,2 εκ. ευρώ, αλλά τα EBITDA μειώθηκαν στα 51 εκ. ευρώ από 62,3 εξαιτίας των ανατιμήσεων στα δομικά υλικά, τα καύσιμα και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών του κλάδου κατασκευών και μεγάλη αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εμφάνισε η ΑΒΑΞ το 2021, ενώ έθεσε τις βάσεις για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων το 2022. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 28% σε 592,2 εκ. ευρώ έναντι 462,7 εκ. ευρώ το 2020.

Ο περιορισμός της κερδοφορίας του Ομίλου οφείλεται στην επίπτωση στο κατασκευαστικό κόστος από τη διεθνή ανατίμηση των δομικών υλικών, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των καυσίμων και των μεταφορικών εξόδων, από τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι και σήμερα.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εκκινήσει διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την 100% θυγατρική Volterra AE.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ (η «Εταιρεία») ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, ένα έτος ανασυγκρότησης λόγω της στρατηγικής απόφασης της διοίκησης για εστίαση στις δραστηριότητες των κατασκευών και των παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ.

Το 2021 ο Όμιλος παρήγαγε υψηλή ελεύθερη ταμειακή ροή η οποία κατευθύνθηκε στην εξόφληση σημαντικού μέρους των δανειακών υποχρεώσεων. Επίσης πέτυχε σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών του κλάδου κατασκευών και μεγάλη αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων το 2022.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΒΑΞ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 28% σε 592,2 εκ. ευρώ έναντι 462,7 εκ. ευρώ το 2020. Σε ενοποιημένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 2 εκ. ευρώ το 2021 έναντι κέρδους 10,5 εκ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 51,0 εκ. ευρώ το 2021 έναντι 62,3 εκ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.

Ο περιορισμός της κερδοφορίας του Ομίλου οφείλεται στην επίπτωση στο κατασκευαστικό κόστος από τη διεθνή ανατίμηση των δομικών υλικών, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των καυσίμων και των μεταφορικών εξόδων, από τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι και σήμερα. Οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονται μεταξύ 25% και 70%, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες. Η Εταιρεία διασφαλίζει ότι στις νέες συμβάσεις έργων του ιδιωτικού τομέα και του εξωτερικού περιλαμβάνεται ρήτρα ανατίμησης υλικών και καυσίμων. Για τα δημόσια έργα του εσωτερικού, οι ανατιμήσεις καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος από σχετική νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους 15,7 εκ. ευρώ ενώ το 2020 η αντίστοιχη επιβάρυνση είχε ανέλθει σε 17,1 εκ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός & υποχρεώσεις leasing από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου στη διάρκεια του 2021 μειώθηκε σε 381,4 εκ. ευρώ από 511,6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2020. Αντίστοιχη μείωση υπήρξε και στα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία ανήλθαν σε 22,3 εκ. ευρώ το 2021 έναντι 24,3 εκ. ευρώ το 2020.

Υπό την καθοδήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου, η Εταιρεία έχει εκκινήσει διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την 100% θυγατρική Volterra AE. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική κατάληξη των συζητήσεων ή οιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση της εν λόγω θυγατρικής ή μέρους αυτής. Η ΑΒΑΞ θα λάβει υπόψη την πιθανή διακοπή της σχετικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΔΠΧΑ 5, στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 οι οποίες θα δημοσιευτούν την 27.04.2022.

Στο τέλος του 2021, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου έφτανε τα 1,4 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 1,0 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Μετά την 31.12.2021, ο όμιλος έχει υπογράψει νέες συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και αρκετές συμβάσεις προς υπογραφή, συνολικής αξίας που προσεγγίζει τα 0,8 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω έργα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ περίπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΆΒΑΞ: Υπεγράφη η σύμβαση για τον οδικό άξονα Μπράλος - Άμφισσα

Το τμήμα Μπράλος - Άμφισσα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα Αντίρριο και η υλοποίηση του ανοίγει τον δρόμο για την μελλοντική ολοκλήρωση και των άλλων τμημάτων που χρήζουν αναβάθμισης.
AVAX, HLEIA, MEA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Ενισχυμένα στα 33,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο εννεάμηνο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων του ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εντός του δ’ τριμήνου, καθώς επίσης τα προς υπογραφή έργα, προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άβαξ - GHELLA - Αρμός: Υπογραφή σύμβασης για τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα ΜΕΤΡΟ στην Ελλάδα που δημοπρατείται σε μία εργολαβία καθώς και το πρώτο έργο που θα απαιτήσει την παράλληλη λειτουργία 2 μηχανημάτων διάνοιξης σήραγγας.