Φώτο: Shutterstock

«Μαγνήτης» επενδυτών και μνηστήρων η πράσινη στροφή της ΔΕΗ

Πλήθος προτάσεων συνεργασίας από ξένους κολοσσούς και ρεκόρ 52 εβδομάδων για τη μετοχή φέρνει η στροφή της ΔΕΗ από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου business plan.

Νέες προσδοκίες σε επενδυτές και υποψήφιους ξένους συμμάχους της ΔΕΗ δημιουργεί η μεγάλη στροφή της επιχείρησης από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αναμένεται να αποτελέσει το βασικό άξονα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου και θα παρουσιαστεί σε θεσμικούς επενδυτές το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. 

Η προοπτική εξυγίανσης, ριζικής αναδιοργάνωσης και αλλαγής επιχειρηματικών προτεραιοτήτων, με στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, δίνει ισχυρή ώθηση και στη μετοχή της εταιρίας, που βρίσκεται σε έντονα ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες έκλεισε με νέα σημαντική άνοδο (2,15%), σημειώνοντας νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων. Από τις αρχές του έτους, τα κέρδη για τη μετοχή ξεπερνούν το 134%.

Ρεκόρ 52 εβδομάδων για τη μετοχή της ΔΕΗ

deh_metoxi

Πάνω από 10 προτάσεις ξένων ομίλων

Κλειδί του νέου πλάνου αποτελεί η στροφή της εταιρείας στις ΑΠΕ, η οποία «πουλά» πολύ εντός και εκτός Ελλάδας, όπως δείχνει και η βροχή των προτάσεων που έχει δεχθεί η ΔΕΗ για συνεργασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή την στιγμή η επιχείρηση έχει στα χέρια της και εξετάζει, πάνω από 10 διαφορετικές προτάσεις, από την ιταλική Enel, και την γερμανική RWE, μέχρι την γαλλική EDF με την οποία άλλωστε συνεργάζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, καθώς επίσης και από πλειάδα κινεζικών εταιρειών.

Το ποιες απ’ αυτές τελικά θα επιλέξει η επιχείρηση παραμένει προς εξέταση, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί πολύφερνη νύφη για δύο λόγους.

  • Στο νέο τοπίο της αγοράς ΑΠΕ, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από διμερή συμβόλαια τόσο με την βιομηχανία όσο και με τους προμηθευτές, η επιχείρηση, λόγω μεγέθους, θα κατέχει κομβική θέση. 
  • Ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι αντιδράσεις απέναντι στα επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ είναι συχνό φαινόμενο, η ΔΕΗ έχει υψηλή απήχηση. Το brand name της παραμένει πολύ ισχυρό, και πάντως ισχυρότερο απ’ ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες μεριδίων από τον ανταγωνισμό. Διαφορετικά επομένως αντιμετωπίζεται στην περιφέρεια μια πράσινη επένδυση με συμμετοχή της ΔΕΗ, και διαφορετικά αν αυτήν θα έχει μοναδικό μέτοχο έναν ιδιώτη.

Η πράσινη στροφή της ΔΕΗ αρέσει πολύ στην αγορά κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, όπου η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που δέχθηκε η διοίκηση της επιχείρησης αφορούσαν από κοινού επενδύσεις σε ΑΠΕ κάθε είδους - από αιολικά και φωτοβολταικά μέχρι βιομάζα ή συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών - όπως επίσης στη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων εφόσον επρόκειτο για κινεζικές τράπεζες.

Το ίδιο είχε συμβεί λίγο καιρό νωρίτερα και στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου κοινός τόπος μεταξύ των fund managers κατά τα one-to-one meetings του Λονδίνου, ήταν ότι αν δεν πρωτοστατήσει η ΔΕΗ σε εμβληματικές πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ.

Η αγορά επομένως περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τους ποσοτικοποιημένους στόχους του νέου Business Plan της επιχείρησης που φέρει την σφραγίδα του οίκου McKinsey. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι στόχοι θα είναι πολύ πιο φιλόδοξοι από εκείνους στο προηγούμενο του 2018, το οποίο προέβλεπε αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά 600 MW περίπου έως το 2022. Συνολικά, έθετε στόχο η ΔΕΗ να ελέγχει μερίδιο 20% - 25% της αγοράς έως το 2030-2035.

Εξάλλου, στο σχέδιο θα εξειδικεύονται και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που θα τα χρηματοδοτήσει η ίδια η επιχείρηση, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Όπως άφησε να εννοηθεί προχθές ο Κ. Χατζηδάκης, θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, με βάση το χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους. Σήμερα στη λιγνιτική παραγωγή της επιχείρησης απασχολούνται συνολικά 4.839 εργαζόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε έξι μήνες θα αποσβέσει η ΔΕΗ τα μπόνους της εθελουσίας

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην τρέχουσα οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και ο αριθμός των περίπου 1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, έχει σχεδόν καλυφθεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη ανατροπή στη ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη έως 1 δισ. το 2020

Αφετηρία ανάκαμψης τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου, ράλι 120% για τη μετοχή. Ετήσιο όφελος 60 εκατ. ευρώ από τη νέα εθελουσία, δάνειο από την EBRD και τιτλοποίηση οφειλών για αύξηση της ρευστότητας.