ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Γυναίκα τακτοποιεί ρούχα ντουλάπα
Φωτο: Shuttesrtock

Tο 43% των Ελλήνων σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα από πέρυσι για ρούχα

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το δείχνουν και στις αγοραστικές τους συνήθειες. Παρόλα αυτά οι μισοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν τουλάχιστον όσα και πέρυσι για αγορές ένδυσης και υπόδησης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες σχεδόν των μισών Ελλήνων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI που διεξήχθη σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες.

Το GLAMI, πλατφόρμα αναζήτησης ειδών μόδας αποτύπωσε τις απόψεις καταναλωτών από 9 Ευρωπαϊκές χώρες στην πιο πρόσφατη έρευνά του που διεξήχθη μεταξύ 12 και 20 Απριλίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 26.000 επισκεπτών του GLAMI (4.423 Έλληνες).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 50% των Ελλήνων σχεδιάζουν να ξοδέψουν τουλάχιστον όσα και πέρυσι για αγορές ένδυσης και υπόδησης τη φετινή άνοιξη.

Παρόλο που το 69% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται αύξηση στις τιμές προϊόντων μόδας, το 50% δεν το θεωρεί ικανό να τους κάνει να ξοδέψουν λιγότερο σε σχέση με το 2021. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 43% των Ελλήνων σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα σε σύγκριση με το 2021 με την πλειοψηφία αυτών να μειώνουν γενικά τις αγορές μόδας (62%) ή να παραμένουν στα ίδια αγοραστικά επίπεδα αλλά αναζητώντας φθηνότερες τιμές (23%). Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν σκοπό να αυξήσουν τις δαπάνες τους (38%), θα ήθελαν να αγοράσουν περισσότερα ή και πιο ακριβά κομμάτια, ενώ το 27% θα αγόραζε λιγότερα προϊόντα αλλά σε υψηλότερες τιμές.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ερωτηθέντες οι καταναλωτές για το πως πιστεύουν ότι ο πόλεμος επηρέασε τις αγορές τους σε είδη ρουχισμού και υπόδησης, το 71% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 9 χώρες της έρευνας) απάντησε ότι ξοδεύει λιγότερα για να εξοικονομήσει χρήματα σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί. Εντυπωσιακό είναι ότι ένα 11% απάντησε ότι σκέφτεται να ψωνίσει περισσότερα βασικά είδη όπως κάλτσες, εσώρουχα κ.λπ. για να δημιουργήσει ένα μικρό κιτ επιβίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το GLAMI δημιουργήθηκε το 2013 στην Τσεχία και σήμερα, μετράει περισσότερα από 350 συνεργαζόμενα e-shops, ανάμεσά τους μερικά και από τα πιο δημοφιλή ελληνικά fashion brands.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: 2,5% άνοδος στη δαπάνη ένδυσης-υπόδησης το 2025

Το 2025 η κατανάλωση για ένδυση και υπόδηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,5%, φτάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5,5%, αλλά η άνοδος σε σταθερές τιμές ήταν 2,9%.
Χέρι ράφτη σε ύφασμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση στην ευρωπαϊκή ένδυση από στροφή σε φθηνά προϊόντα

Μεγάλη πίεση αντιμετωπίζει ο κλάδος ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη το 2025, με στροφή σε φθηνότερα προϊόντα και αύξηση εισαγωγών από Ασία. Πτώση 3,2% στις εξαγωγές και αύξηση 1,4% στις εισαγωγές λόγω μείωσης τιμών στα προϊόντα.
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 4,6% στον όγκο πωλήσεων λιανικού εμπορίου τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε 4,6% το Φεβρουάριο, με άνοδο σε τρόφιμα, έπιπλα και φαρμακευτικά, αλλά μείωση σε καύσιμα και ένδυση. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο.