ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για το "buy now, pay later"

Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το νέο trend του Fintech, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από τις γνωστές αγορές με άτοκες δόσεις.

Διχάζει τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου η νέα, ανερχόμενη τάση αγορών επί πιστώσει, γνωστή διεθνώς ως "buy now, pay later", η οποία σύντομα αναμένεται να εισέλθει και στην ελληνική αγορά.

Ανώτατα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, με τα οποία συνομίλησε το Business Daily, κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το νέο trend του Fintech, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από τις -γνωστές στη χώρα μας- αγορές με άτοκες δόσεις.

Στην Ελλάδα, αναφέρουν, η πρακτική των αγορών άτοκες δόσεις, μέσω πιστωτικής κάρτας, είναι διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπου δεν παρέχεται η ίδια δυνατότητα. Στην ερώτηση κατά πόσο η έκδοση πιστωτικής κάρτας αποτελεί «αγκάθι» για τις αγορές με πίστωση, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι πλέον οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα online έκδοσης πιστωτικής κάρτας.

«Όσοι πελάτες μας δεν δικαιούνται πιστωτική κάρτα, καλύτερα να μην κάνουν χρήση ούτε της υπηρεσίας BNPL γιατί θα δυσκολευτούν πολύ να αποπληρώσουν», αναφέρει στο BD υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει, μάλιστα, μέσω των νέων υπηρεσιών  Embedded Finance, πολλοί έμποροι παρέχουν λύσεις χρηματοδότησης στους πελάτες τους μέσω του δικού τους περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκδοση καταναλωτικού δανείου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά χωρίς να μεσολαβήσει το πιστωτικό ίδρυμα στη διαδικασία.

Με BNPL πληρώνουν το ρεύμα οι Βρετανοί

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία BNPL έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση στη Βρετανία εν μέσω αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι Financial Times αναφέρουν σε πρόσφατο άρθρο ότι τα βρετανικά νοικοκυριά δελεάζονται από την ιδέα του "buy now, pay letter" για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, γεγονός που έχει εγείρει έντονες ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτικών οργανώσεων.

Οι καταναλωτές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο εκτινασσόμενο κόστος ζωής, και δη των λογαριασμών ρεύματος, αναβάλλουν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν αρκετές Fintechs στο ΗΒ. Ειδικοί του κλάδου αναφέρουν, μάλιστα, ότι η πληρωμή των ειδών πρώτης ανάγκης -όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια- επί πιστώσει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποδηλώνει σοβαρά οικονομικά προβλήματα για έναν ιδιώτη ή ένα νοικοκυριό και, εν τέλει, υποδηλώνει ότι η ενεργειακή ακρίβεια εξελίσσεται σε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν θέλουν να γίνουν... τράπεζες οι εταιρείες διαχείρισης δανείων

Οι servicers έχουν από τον νόμο τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν οφειλέτες που ρυθμίζουν τα δάνειά τους, αλλά δεν θα την αξιοποιήσουν. Στόχος, να εξυγιανθούν γρήγορα δάνεια 10 - 15 δισ. και να γυρίσουν στις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς στην κανονικότητα οι τράπεζες με το νέο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ

Το τέλος των βέτο του Ταμείου στις αποφάσεις των διοικήσεων, η επερχόμενη πώληση των συμμετοχών του στις τράπεζες και η άρση των περιορισμών στις αμοιβές των στελεχών σηματοδοτούν μια νέα περίοδο για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα: Η νέα τάση που κερδίζει τους καταναλωτές

Έρχεται και στην Ελλάδα η υπηρεσία "Buy Now, Pay Later" από ξένους παρόχους και ελληνικές τράπεζες. Πώς λειτουργεί η νέα μορφή πίστωσης, γιατί προσελκύει τους νεότερους καταναλωτές και πόσο ενισχύει τις πωλήσεις των καταστημάτων.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγαλύτερα σχήματα ζητούν οι τραπεζίτες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις και συνεργασίες υπογραμμίζουν τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών, ώστε να εκπληρωθούν οι αυστηρές ευρωπαϊκές προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φοβίζει τους τραπεζίτες η νέα κρίση, «ποντάρουν» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τέσσερις κορυφαίοι τραπεζίτες για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στις πιέσεις από τον πόλεμο. Προβλέπουν αύξηση δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει έντονα τους ευάλωτους οφειλέτες.