Φώτο: Shutterstock

Άρχισε «πόλεμος» με νέα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Παρότι η αγορά μετρά πωλήσεις μερικών εκατοντάδων οχημάτων το χρόνο, οι εταιρείες «ρίχνουν στη μάχη» κορυφαία μοντέλα, περιμένοντας τις επιδοτήσεις. Στην Γερμανία η επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξήθηκε ήδη κατά 50%.

Πριν ακόμη η κυβέρνηση αποφασίσει το οριστικό σχέδιο για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αρχίζει να ζωντανεύει η ελληνική αγορά, με τις αντιπροσωπείες να τολμούν να παρουσιάζουν εντυπωσιακά νέα μοντέλα και τις πωλήσεις να αυξάνονται σταθερά.

Οι αντιπροσωπείες στην Ελλάδα γνωρίζουν ήδη καλά τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αυξάνονται θεαματικά οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κάνουν το σχεδιασμό τους, περιμένοντας αντίστοιχες κινήσεις και από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που εξηγεί γιατί σε ένα κομμάτι της αγοράς αυτοκινήτων με πωλήσεις μερικών εκατοντάδων οχημάτων το χρόνο εισάγονται πολλά και σημαντικά νέα μοντέλα της διεθνούς αγοράς.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο έντονα προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου αποφασίσθηκε ήδη να αυξηθεί κατά 50%, έως τα 6.000 ευρώ, η επιδότηση για κάθε ηλεκτροκίνητο όχημα που θα αγοράζουν οι πολίτες. Οι αλλαγές αυτές ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα και θα ισχύσουν ως το 2025. Μέρος της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Γερμανία επιδοτείται από τις ίδιες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε αυτό το κλίμα, πολλά και εντυπωσιακά νέα μοντέλα εμφανίστηκαν τον περασμένο μήνα στην έκθεση Αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ξιφασκιάς στο παλιό αεροδρόμιο. Τα ηλεκτρικά μοντέλα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως ήταν αναμενόμενο, με κλασσικά μοντέλα να ξανασυστήνονται με νέα τεχνολογία, ενώ μεγάλες εταιρείες παρουσίασαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τους.

Φώτο: Shutterstock

Mercedes EQC

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μπαίνει στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης με ένα εντυπωσιακό SUV όχημα που ξεκινάει η EQC 400 4MATIC από τα 79.360 ευρώ και ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενεργό σύστημα ελέγχου απόστασης DISTRONIC, υποβοήθηση νεκρού σημείου, αυτόματο φρενάρισμα Active Brake Assist, ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, κάμερα ελέγχου 360 μοιρών, σύστημα πολυμέσων MBUX με λειτουργίες Android Auto και Apple CarPlay, ενεργό cruise control, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και επένδυση piano black στην κεντρική κονσόλα.

Το σύστημα κίνησης της Mercedes EQC αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) και μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 80 kWh και βάρους 650 κιλών. Η συνδυαστική απόδοση των δύο ηλεκτρικών μοτέρ φτάνει τους 408 ίππους και τα 765 Nm ροπής, τα οποία προσφέρουν επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,1 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα, κατανάλωση 19,7-20,8 kWh/100 χλμ., μηδενικές εκπομπές CO2 και αυτονομία 445 χιλιομέτρων σε αστικό κύκλο. Σε πρίζα ταχείας φόρτισης μπορεί σε χρόνο 40 λεπτών να φορτιστεί η μπαταρία από το 10% στο 80%. Επιπλέον, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ πέντε προφίλ οδήγησης (Comfort, Eco, Max Range και Individual).

Φώτο: Shutterstock

 DS 3 Crossback E-Tense

Η γαλλική DS που ανήκει στον όμιλο PSA και κατασκευάζει αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας, παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο που αποδεικνύει ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να υπάρξει σε ένα premium αυτοκίνητο.

Το DS 3 Crossback E-TENSE είναι ένα ηλεκτρικό SUV που ξεχωρίζει για την αναμφίβολη του ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές. Έχει αυτονομία 320 χλμ, μέγιστη ροπή 26,6 χλγμ. αποδίδεται μόλις ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρικός κινητήρας με την επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα να γίνεται σε 8,7 δευτερόλεπτα.

Το DS 3 Crossback E-TENSE φέρει φορτιστή υψηλής χωρητικότητας. Αν και το αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί από μια τυπική πρίζα χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο καλώδιο Mode 2, ένα wallbox 11 kW, μειώνει το χρόνο φόρτισης σε 5 ώρες. Σε ένα δημόσιο σταθμό γρήγορης φόρτισης 100 kW, το 80% της μπαταρίας μπορεί να φορτιστεί σε 30 λεπτά, πράγμα που αντιπροσωπεύει μια μέση τιμή 9 χλμ. ανά λεπτό φόρτισης. Διαθέτει επίσης μια αντλία θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Επιπλέον, ο οδηγός μπορεί να βελτιώσει την εμβέλεια του αυτοκινήτου επιλέγοντας λειτουργίες οδήγησης και λειτουργίες αναγέννησης: Eco, Normal, Sport.

Φώτο: Shutterstock

Peugeot e-208

Η Peugeot εντυπωσίασε με το 3008 Plug-In Hybrid που διαθέτει 300 ίππους, εκπέμπει μόλις 29γραμ (C0₂/χλμ) ρύπων και έχει αυτονομία 59 χλμ με ηλεκτροκίνηση καθώς συνδυάζει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 200 ίππων PureTech και δύο ηλεκτρικών κινητήρων.

Όμως για πρώτη φορά προσφέρει για πρώτη φορά το ιστορικό της μικρό μοντέλο 208 και με ηλεκτρική επιλογή με το όνομα e-208 που θα αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπής, και θα κάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δλ., ενώ θα υπάρχουν και 3 οδηγικά προφίλ, eco, normal και Sport. Ο ηλεκτροκινητήρας θα τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 50 kWh, η οποία θα επαναφορτίζεται σε οκτώ ώρες μέσω ενός φορτιστή 7,4 kW ή αντίστοιχα σε 5 ώρες και 15 λεπτά με φορτιστή 11 kW. Διαθέσιμη είναι και η επιλογή ταχείας φόρτισης με τα μοντέλο να φορτίζει μέχρι το 80% σε μόλις 30 λεπτά, ενώ σε ότι αφορά την αυτονομία κίνησης σύμφωνα με τον WLTP αυτή φτάνει τα 340 χιλιόμετρα. Το νέο Peugeot 208 έρχεται φορτωμένο με τεχνολογίες ασφαλείας, όπως Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Υποβοήθηση διατήρησης της Λωρίδας, Σύστημα πέδησης Έκτακτης Ανάγκης, Παρακολούθηση και Προειδοποίηση Οδηγού, Αναγνώριση Σημάτων του Κ.Ο.Κ. κι ορίων Ταχύτητας.

Φώτο: Shutterstock

MINI Cooper SE

Ένα από τα πιο διασημότερα και πιο αγαπημένα βρετανικά μοντέλα περνάει στην ηλεκτρική εποχή με πιο φρέσκο βλέμμα που φέρνει το Cooper SE.

Η νέα ηλεκτρική έκδοση του ιστορικού μοντέλου θα αποδίδει 184 ίππους και 270 Nm ροπής, ενώ η μετάδοση στους εμπρός τροχούς γίνεται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων ενός σταδίου με ενσωματωμένο διαφορικό. Επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δλ. και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 150 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 32,6 kWh σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν επηρεάζει τους χώρους (πορτ μπαγκάζ 211 λτ.) και προσφέρει αυτονομία από 235 χλμ. έως 270 χλμ. Σε τριφασικό ρεύμα με το Wallbox, το ηλεκτρικό MINI φορτίζει μέχρι το 80% σε δυόμιση ώρες, ενώ σε ταχυφορτιστή 50 kW χρειάζονται 35 λεπτά για έως το 80% της φόρτισης.

Αυξημένες πωλήσεις

Ενώ οι πωλήσεις επαναφορτιζόμενων (rechargeable) αυτοκινήτων ήταν αμελητέες μέχρι πρόσφατα, φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ενισχυθεί από πλήθος μοντέλων (συνολικά 28 καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων), ενώ πρόσφατα, στην έκθεση Αυτοκίνηση 2019 τα νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα έκλεψαν την παράσταση.

Στο 10μηνο του 2019, καταγράφηκαν 389 ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ήταν αρκετά πάνω από το μηνιαίο μέσο όρο, φθάνοντας τις 48. Το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων στις συνολικές πωλήσεις δεν είναι πλέον εντελώς ασήμαντο, αφού έφθασε το 0,39% στο 10μηνο, ενώ αρκετά υψηλότερο (0,66%) ήταν τον Οκτώβριο.

Στο 10μηνο του 2019, καταγράφηκαν 389 ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ήταν αρκετά πάνω από το μηνιαίο μέσο όρο, φθάνοντας τις 48. Το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων στις συνολικές πωλήσεις δεν είναι πλέον εντελώς ασήμαντο, αφού έφθασε το 0,39% στο 10μηνο, ενώ αρκετά υψηλότερο (0,66%) ήταν τον Οκτώβριο.

ecars

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει η αιφνιδιαστική κίνηση της CVC για εξαγορά της Vivartia

Εσπευσμένη πώληση της κορυφαίας θυγατρικής της MIG, καθώς επιδεινώνεται σοβαρά η οικονομική της κατάσταση από την πανδημία, ενώ και ο μητρικός όμιλος χρειάζεται ένεση κεφαλαίων για να εξυπηρετήσει το δανεισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Οξυγόνο» σε 21.000 επιχειρήσεις Μικρής Λιανικής από την Παπαστράτος

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος εξηγεί στο BusinessDaily τους στόχους του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί» και καλεί επιχειρήσεις άλλων κλάδων να στηρίξουν τη Μικρή Λιανική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με άτοκα δάνεια στηρίζει η Παπαστράτος τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής

Η καπνοβιομηχανία προσφέρει ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ σε 21.000 επιχειρήσεις μικρής λιανικής και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό τους, υποστηρίζοντας 43.000 θέσεις εργασίας στον τομέα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μύλοι Λούλη: Μειώνει το κόστος δανεισμού μέσω νέου ομολογιακού δανείου

Η αλευροβιομηχανία που είδε να μην μειώνεται ιδιαίτερα ο κύκλος εργασιών παρά την πανδημία, θέλει να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της με σκοπό την βελτίωση των μεγεθών της.