ΓΔ: 807.43 0.23% Τζίρος: 2.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:17 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sunlight
Sunlight, Xanthi's Industrial complex- view from above. Πηγή: Sunlight

Sunlight: Συμφωνία με Alpha - Eurobank για 7ετές κοινοπρακτικό δάνειο

Το δάνειο θα είναι συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδότηση το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας για το επόμενο διάστημα.

Επταετές κοινοπρακτικό δάνειο από τις Eurobank και Alpha Bank, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ θα λάβει η εταιρεία Sunlight Group, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ανακοίνωσης η Eurobank έχει το ρόλο του Διοργανωτή και Συντονιστή Διοργάνωσης και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank διατηρεί τον έτερο ρόλο του Διοργανωτή και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα 7 έτη και σκοπός της είναι η αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Sunlight Group, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δύο Τράπεζες και τις διοικήσεις τους για την εξαιρετική συνεργασία. Εκτιμούμε βαθιά τη σταθερή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην εταιρεία μας και τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξής της. Είναι πολύ σημαντική η υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου, διότι συμβάλλει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την επιτυχή εκτέλεση του πενταετούς επιχειρηματικού μας πλάνου, ύψους 560 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιούμε ήδη επενδύσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, συνεργασίες, αλλά και Έρευνα & Ανάπτυξη για την αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας, για την επέκτασή μας σε στρατηγικές αγορές, και για την ανάπτυξη νέων ακόμη πιο καινοτόμων προϊόντων, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου. Αυτά τα επιπλέον κεφάλαια μας δίνουν την απαραίτητη στήριξη και ώθηση ώστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προκλήσεις, να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, και να εδραιωθούμε σε αυτόν ως εταιρεία-ηγέτης».

Το επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight προβλέπει επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), καθώς και για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των μπαταριών λιθίου, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος European Battery Innovation – EuBatIn.

Σημαντικό μέρος αφορά σε επενδύσεις για την επέκταση του παγκοσμίου δικτύου πωλήσεων, διανομής και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας, ενισχύοντας την εφοδιαστική της αλυσίδα και την καθετοποίηση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτόν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την πλευρά της Eurobank, ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε: «Η συμβολή της Eurobank στην υλοποίηση της δυναμικής στρατηγικής της Sunlight, που εκπροσωπεί επάξια την ελληνική υγιή επιχειρηματικότητα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Στηρίζουμε τον εξωστρεφή προσανατολισμό της εταιρείας, η οποία εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες και εστιάζει, διαχρονικά, σε επενδύσεις Έρευνας & Ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, σε έναν κλάδο με ισχυρή προοπτική, όπως είναι ο κλάδος των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ως Τράπεζα Ανάπτυξης, διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε στις σύνθετες απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλους τους καιρούς, ειδικότερα όμως σήμερα, εν μέσω μιας πολύπλοκης συγκυρίας στη διεθνή οικονομία».  

Τέλος, τις θετικές προοπτικές που προκύπτουν από το επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight Group εξήρε και ο κ. Γιάννης Εμίρης, γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank: «Σε μία εποχή που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος καλείται να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή χρηματοδοτήσεων με κριτήριο τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, και την ανάπτυξη της οικονομίας, η Τράπεζά μας με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως διοργανωτής και ομολογιούχος στη χρηματοδότηση 125 εκατ. ευρώ προς τη Sunlight Group. Μία εταιρεία-πρότυπο εξωστρέφειας και καινοτομίας, μέλος του δυναμικού Ομίλου Olympia, του οποίου η Alpha Bank αποτελεί βασική τράπεζα συνεργασίας για περισσότερα από 20 έτη. Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και θα συμβάλλει στην υλοποίηση του εκτεταμένου, πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της. Η απόφασή μας να συγχρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά σχέδια της Sunlight Group επιβεβαιώνει την ετοιμότητά μας να στηρίζουμε τις υγιείς, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν συνώνυμα της προόδου και συμβάλλουν στην ευημερία της χώρας μας». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στηρίζει το επενδυτικό πλάνο της Sunlight ο όμιλος Olympia

Ο όμιλος Olympia αύξησε κατά 70 εκατ. ευρώ το μετοχικό του κεφάλαιο, όπου σε συνδυασμό με τον τραπεζικό δανεισμό ύψους 275 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί, η Sunlight φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πενταετές της επενδυτικό πλάνο.
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Αύξηση στον τζίρο και τα λειτουργικά κέρδη πάνω από 50% το 2021

Το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα ηγετική ομάδα στον όμιλο Sunlight με στελέχη από το εξωτερικό

Οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της Sunlight φανερώνουν τις διεθνείς προοπτικές του οργανισμού και την εστίαση στην αναζήτηση στρατηγικών ευκαιριών, σε συνέχεια της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και των σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Sunlight Group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Επιπλέον παροχές στο προσωπικό και νέες θέσεις εργασίας το 2021

Για το 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη αύξηση 10% στο βασικό ημερομίσθιο των εργαζομένων στην κατώτατη μισθολογικά βαθμίδα - αύξηση μεγαλύτερη από τη νομικά προβλεπόμενη του 2%, με βάση την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.