Φωτο: Shuttestock

Υπερσύγχρονο κέντρο logistics από την ACS με επένδυση 30 εκατ.

Το νέο κέντρο διαλογής δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας 20.000 αποστολών την ώρα και θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της ACS. Σενάρια για μεταβίβαση του ακινήτου στη συγγενική εταιρεία Briq Properties.

Προς το τέλος του 2020, ή το αργότερο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαλογής δεμάτων στην Αττική από την ACS, επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πλέον σύγχρονο κτίριο logistics, επιφάνειας 30.000 τ.μ. Η νέα αυτή επένδυση βρίσκεται σε οικόπεδο στην περιοχή του Αιγάλεω, το οποίο αποκτήθηκε για τον σκοπό αυτό το 2015. Πρόκειται για έκταση 27 στρεμμάτων, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 7,8 εκατ. ευρώ. Μόλις λειτουργήσει το νέο κέντρο διαλογής, η ACS θα μεταφέρει τις υπηρεσίες που διαθέτει σε Κρυονέρι και Ταύρο.

Κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία του ομίλου Quest προχώρησε τις μελέτες και τη διαδικασία αδειοδότησης των νέων εγκαταστάσεων, με στόχο το νέο κτίριο να είναι πλήρως λειτουργικό από τις αρχές του 2021. Βασικό χαρακτηριστικό του νέου κέντρου διαλογής είναι το ότι θα παράσχει στην εταιρεία την δυνατότητα επεξεργασίας 20.000 αποστολών σε ωριαία βάση.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την διαλογή δεμάτων και αποστολών, στο νέο ακίνητο θα μετεγκατασταθούν και τα κεντρικά γραφεία της ACS. Ως εκ τούτου, φορείς της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό, το κτίριο να αποτελέσει αντικείμενο πώλησης προς κάποια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς συγκεντρώνει εξαιρετικά επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Σενάρια για Briq Properties

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Briq Properties είναι συγγενής εταιρεία, μιας και αυτή είναι μέλος του ομίλου Quest, ορισμένοι προχωρούν ήδη σε… συνειρμούς. Ήδη άλλωστε η Briq έχει συσταθεί με ακίνητα του ομίλου Quest.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει αποκτήσει επιπλέον ακίνητα αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εξάρτησή της από ακίνητα του ομίλου Quest να έχει υποχωρήσει σε περίπου 50%, ενώ η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες απόκτησης επιπλέον ακινήτων (π.χ. κτίριο γραφείων στην οδό Αιόλου, αντί ποσού 6,5 εκατ. ευρώ), με τις οποίες το εν λόγω ποσοστό θα μειωθεί σε 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει περιθώριο για την προσθήκη κι άλλων ακινήτων από τον όμιλο, εφόσον μια τέτοια κίνηση κρίνεται συμφέρουσα.

Σημειωτέον ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την λήψη έγκρισης από τους μετόχους και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή του βασικού μετόχου κ. Θ. Φέσσα.

Τα ακίνητα logistics εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Briq, δεδομένων των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν, αλλά και της σημαντικής ζήτησης από μισθωτές. Παράλληλα, όπως αναφέρει και η διοίκηση της ACS η δραστηριότητα των ταχυμεταφορών εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να επηρεάζεται θετικά από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εν ολίγοις, ακίνητα τέτοιου είδους, θα έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για κάθε ΑΕΕΑΠ.

Κατά το α’ εξάμηνο, η ACS είχε θετική πορεία, καθώς τα συνολικά έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 52,6 εκατ., υψηλότερα κατά 5,8%, σε σχέση με το 2018. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%, προερχόμενη κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυδρομείου παρουσίασαν αύξηση κατά 7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, προερχόμενη κυρίως από την προσέλκυση νέων πελατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέα εποχή τα logistics μετά την «έκρηξη» ηλεκτρονικού εμπορίου

Εταιρείες ταχυμεταφορών, αλυσίδες λιανικού εμπορίου, σουπερμάρκετ και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου θα ανασχεδιάσουν τα δίκτυα διανομής τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γονάτισαν» οι εταιρείες courier, αντιδράσεις για τις ταυτόχρονες αυξήσεις

Η αύξηση της κίνησης λόγω κορονοϊού θέτει σε δοκιμασία τη δυναμικότητα των εταιρειών ταχυμεταφορών. Η ACS ανακάλεσε τις αυξήσεις η Γενική Ταχυδρομική δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στόχος της Εθνικής η μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω από 15% φέτος

Εντός του έτους θα προωθηθεί η τιτλοποίηση δανείων 6 δισ. ευρώ, τονίζει ο Παύλος Μυλωνάς. Τι λέει για τις νέες χορηγήσεις δανείων και τη συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης ρευστότητας.