ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Στοπ» στα σχέδια της Κέκροψ για 300 στρέμματα στο Π. Ψυχικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το Δημόσιο στέλνει και πάλι την αντιδικία με την εισηγμένη στον Άρειο Πάγο, παρότι η Κέκροψ είχε δικαιωθεί από το Εφετείο τον Ιούλιο. Το χρονικό μιας διαμάχης που εκτυλίσσεται σε δικαστικές αίθουσες από το 1988.

Για άλλη μια φορά παραπέμπεται στο... απώτερο μέλλον η αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 300 στρεμμάτων που διαθέτει στο Παλαιό Ψυχικό (περιοχή «Λατομείο») η εισηγμένη «Κέκροψ», καθώς το Δημόσιο προσέφυγε ξανά στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση της πρόσφατης απόφασης (τέλη Ιουλίου) του Εφετείου που ουσιαστικά δικαίωνε την εταιρεία.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά επεισόδια του σήριαλ για την αξιοποίηση της έκτασης που έχει εκτυλιχθεί στα δικαστήρια, ωστόσο είναι σημαντικός ο χρόνος στον οποίο πραγματοποιείται, καθώς η εταιρεία το 2023 συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ουσιαστικά λήγει και η διάρκεια ζωής της και ή ενδεχόμενη παράταση της διάρκειας με αλλαγή καταστατικού παραμένει επίσης ένα σύνθετο νομικό ζήτημα η έκβαση του οποίου πρόκειται να φανεί σύντομα.

Τα σχέδια της εισηγμένης για την εν λόγω έκταση είχαν αναφερθεί μετά την απόφαση του Εφετείου που ουσιαστικά της άνοιγε τον δρόμο για να ξεπαγώσει μια υπόθεση που μετρά 31 χρόνια, από το 1988.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Σουρέτης είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να συνεργαστεί με το δήμο, τους τοπικούς φορείς, με στόχο να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι προς τούτο προωθείται η εκμετάλλευση της έκτασης, παράλληλα με την ανάπλαση του παλαιού λατομείου, ώστε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων.

Ωστόσο, δεν είχε προσδιοριστεί χρονικά η αξιοποίηση της έκτασης, καθώς ο σχεδιασμός μιας τέτοιας επένδυσης και η υλοποίηση του αποτελούν πρόκληση λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών ωρίμανσης και αδειοδοτήσεων. Η διοίκηση επιδιώκει την κατασκευή κατοικιών, παράλληλα με τα έργα ανάπλασης του λατομείου, ώστε να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής κ.λπ.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση του Εφετείου, η Κέκροψ είχε αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτρια της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου, καθώς και των ακινήτων εντός σχεδίου. Για την ευρύτερη περιοχή του λατομείου, η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στον απολογισμό της, είναι σε επιδικία με το ελληνικό Δημόσιο για: α) 194 στρέμματα (τμήμα 185 στρ. αναδασωτέο), έκταση εκτός σχεδίου, γνωστή και ως Πρώην Λατομείο, β) 31 στρέμματα, βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής, γ) 18,8 στρέμματα βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, οι εκτάσεις στην περιοχή του πρώην λατομείου έχουν δύο βασικά ζητήματα που αφορούν σε χαρακτηρισμούς δασικής έκτασης που η εισηγμένη είχε ενημερώσει ότι θα έκανε τις σχετικές ενστάσεις βάσει του νόμου, αλλά και πολεοδομικά ζητήματα ώστε να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις κατά το βέλτιστο δυνατό με την συνεργασία του δήμου .

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Κέκροψ, είναι αυτή που δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν το προάστιο του Παλαιού Ψυχικού και στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν ακόμα 14 ακίνητα υψηλής αξίας, αν χρησιμοποιηθούν. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1923, είχε στην κυριότητά του περισσότερα από 2.000 στρέμματα, τα οποία δημιούργησαν μία από τις πιο ακριβές κηπουπόλεις στης Μεσογείου.

Δικαστική διαμάχη... δεκαετιών

Το 1988 ξεκίνησε η διαμάχη, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, όταν και αναγνωρίστηκε επιπλέον ότι η έκταση δεν είναι δασική, ούτε θα μπορούσε να κηρυχθεί αναδασωτέα.

Ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε έφεση, που το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών. Με τη σειρά της, η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018.

Το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με το γνωστό αποτέλεσμα της απόφασης. Η Κέκροψ υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η εκ των υστέρων διεκδίκησή της αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Άρειος Πάγος.

Παράλληλα, εκτός από το ζήτημα με την έκταση στα Τουρκοβούνια, σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης περιουσίας της Κέκροψ βρίσκεται υπό διάφορες εμπλοκές καθώς τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και τον δήμο Χαλανδρίου ή διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο.

Τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν ταχύτερα είναι η Παλαιά Αγορά Ψυχικού με 16 καταστήματα συνολικής επιφανείας 973 τ.μ., από τα οποία η Κέκροψ περιμένει έσοδα από μισθώματα.

Το δεύτερο ακίνητο είναι ένα οικόπεδο, επιφάνειας ενός στρέμματος επί της οδού Μελετοπούλου 7 στο Παλαιό Ψυχικό, το οποίο έχει καταστεί οικοδομήσιμο μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Και σε αυτό το ακίνητο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την κατασκευή κατοικιών. Και για τα δυο ακίνητα εκκρεμούν προσφυγές του δήμου προς το ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η Intradevelopment του ομίλου Κόκκαλη με ποσοστό 34,32% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,48%

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελειώνει το δικαστικό σίριαλ 32 ετών με ακίνητο της Κέκροψ στο Ψυχικό

Την απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένει πλέον η εισηγμένη, μετά τη δικαίωσή της από το Εφετείο, για να προχωρήσει στην αξιοποίηση 300 στρεμμάτων στην περιοχή «Λατομείο». Δίκη στο ΣτΕ και για 16 καταστήματα στο Ψυχικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο ΔΣ και Επιτροπή Ελέγχου εξέλεξε η ΚΕΚΡΟΨ

Ο Πρόεδρος γνωστοποίησε στη Γενική Συνέλευση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΚΡΟΨ: Αναμένει αποτελέσματα στα περσινά επίπεδα παρά την πανδημία

Η εταιρεία δεν αναμένεται να αθετήσει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την τραπεζική χρηματοδότησή της, ως αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας.