ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΔΙΑΣ Α.Ε.

ΔΙΑΣ: Στα 4 εκατ. ευρώ η καθαρή κερδοφορία το 2021 με άλμα 114%

Η ΔΙΑΣ κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις το 2021 μέσω της επίτευξης τριών παράλληλων στόχων: την αύξηση των εσόδων κατά 19%, τη μείωση των δαπανών κατά 5,4% και την αύξηση των συναλλαγών κατά 17%.

Σε ανοδική πορεία κινείται η ΔΙΑΣ εξαιτίας της αύξηση του αριθμού των συναλλαγών και ειδικότερα των άμεσων πληρωμών, ενώ παράλληλα εντάσσονται περισσότεροι οργανισμοί. Η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους που είχε θέσει για το 2021 καταγράφοντας αύξηση των συνολικών εταιρικών εσόδων κατά 19% στα 13 εκατ. ευρώ και των κερδών μετά φόρων κατά 114% στα 4 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία κατέγραψε σημαντική βελτίωση και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, με τον Δείκτη Περιθωρίου Καθαρού Κέρδους (ROS) να ενισχύεται σε 40,1% από 24,3% το 2021, ο Δείκτης Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) σε 18,2% από 10% και ο Δείκτης Απόδοσης Ενεργητικού (ROA) σε 15,8% από 8,6% το περασμένο έτος. Το προτεινόμενο προς τους μετόχους μέρισμα διαμορφώθηκε στα 4,19 ευρώ ανά μετοχή.

Στην ισχυρή κερδοφορία του 2021 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η άνοδος των συνολικών τιμολογημένων συναλλαγών κατά 17% σε ετήσια βάση, καθώς και η μείωση των συνολικών εξόδων κατά 5,4%. Αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών ήταν ο δείκτης περιθωρίου καθαρού κέρδους να ενισχυθεί σε 40% το 2021 από 24% το 2020 και η σημαντική μείωση των χρεώσεων προς τα μέλη της ΔΙΑΣ από 1/1/2022.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου δήλωσε σχετικά: «Το 2021 κατορθώσαμε, όχι μόνο να επιτύχουμε, αλλά να υπερβούμε κατά πολύ τους στόχους που είχαμε θέσει για τη χρήση του 2021. Ο κυριότερος αυτών ήταν να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μεταβαλλόμενο οικοσύστημα των πληρωμών επενδύοντας στην καινοτομία, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας μας. Με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, και ειδικότερα των άμεσων πληρωμών, την ένταξη περισσότερων οργανισμών και μελών στη ΔΙΑΣ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας μας, τη βελτίωση του πλαισίου της εταιρικής μας διακυβέρνησης. Αυτή η ισχυρή πορεία συνεχίζει και το 2022. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε καταγράψει το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2021, οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10% και σε σχέση με το 2020 κατά 23%. Η εταιρεία από 1/1/2022 μέχρι και 29/6/2022 έχει διακανονίσει 182 δισ. ευρώ (20% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Για το 2022, στοχεύουμε στη διασύνδεση ακόμα περισσοτέρων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών μέσω της ΔΙΑΣ στο σύστημα αμέσων πληρωμών της ΕΚΤ, στην περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργικότητας του προϊόντος IRIS payments, στην υλοποίηση της διατραπεζικής λειτουργικότητας IBAN Verification για εξακρίβωση του δικαιούχου στις διατραπεζικές πληρωμές και την υλοποίηση έργων αναβάθμισης της κυβερνοασφάλειας της εταιρείας, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η ευρεία αποδοχή των ηλεκτρονικών πληρωμών από τους Έλληνες πολίτες αποτελεί για εμάς έναυσμα, ώστε να εξετάσουμε την επέκταση των υπηρεσιών μας και σε τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος, η οποία δεν διαθέτει εγχώριο ACH διασυνδεδεμένο στο TIPS». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου με κωδικό RF στις τράπεζες

Η απλοποίηση και επιτάχυνση των συναλλαγών είναι σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη συνεργασία με τη ΔΙΑΣ ένα από τα οφέλη της χρήσης των κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άμεσες πληρωμές από τη ΔΙΑΣ, εντάσσεται στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ

Η ΔΙΑΣ έτοιμη να υποστηρίξει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στη διακίνηση instant payments (άμεσων πληρωμών), το νέο μέσο πληρωμών που εγγυάται την πίστωση του δικαιούχου σε δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (24/7/365).