ΓΔ: 894.37 0.13% Τζίρος: 54.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas
Πηγή: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην χώρα μας θα είναι περιορισμένες καθώς η εξάρτηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία είναι χαμηλή.

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος παρά τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist σε πάνελ που συμμετείχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ειδικότερα, ο Παύλος Μυλωνάς εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην χώρα μας θα είναι περιορισμένες καθώς η εξάρτηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία για την χώρα μας είναι χαμηλή, με μόλις 5% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με μείωση της κατανάλωσης, ουσιαστική αύξηση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην χώρα μας και βραχυχρόνια αύξηση παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι για το 2022 δεν θα υπάρξει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που να προκαλέσει ανησυχία, λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί από πλευράς πολιτείας και απορροφούν σημαντικό μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους και γενικότερα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη.

Για το τραπεζικό σύστημα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εκτίμησε ότι είναι πλέον ικανό να χρηματοδοτήσει όλες τις βιώσιμες επενδύσεις καθώς διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα. Έκανε αναφορά στην σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε φάση κερδοφορίας.

Μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Μυλωνάς είπε ότι εξέφρασε την ικανοποίηση για την μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε καθώς έχουν μειωθεί σε επίπεδα 12% του συνόλου με συνεχώς καθοδικές τάσεις. Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις παρά τις νέες προκλήσεις εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε επίσης αναφορά στον τουρισμό επισημαίνοντας ότι το 2022 θα είναι για την χώρα μας η καλύτερη χρονιά από κάθε προηγούμενη, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό γενικότερα για την ελληνική οικονομία, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας πρωταγωνιστεί στην συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Εθνικής με Bracebridge Capital για την τιτλοποίηση Frontier II

Στο 45% της λογιστικής αξίας τους θα αγοράσει το fund τις ομολογίες μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Άνοιξε ο δρόμος για διανομή μερίσματος από την Εθνική

Η τράπεζα έχει τη στρατηγική ευελιξία για να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες, τόνισε στη γενική συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Στάθηκε όρθια η οικονομία σε δύσκολες συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Τί έδειξε το stress test κλιματικού κινδύνου της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συνολική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας συνάδει με το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν. Στο Μέσο-Ανεπτυγμένο επίπεδο τοποθετήθηκε η τράπεζα.