ΓΔ: 892.76 -0.05% Τζίρος: 48.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:58:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mylonas-Pavlos-Ethniki-trapeza
Φωτο: Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον περιορισμούς ούτε σε επίπεδο ρευστότητας ούτε σε επίπεδο κεφαλαίων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τις ζοφερές προβλέψεις, στο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών και οι παράλληλες ανησυχίες για πληθωρισμό και ύφεση, δήλωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο πάνελ της 26ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών διότι εμφανίζει χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, τα δημοσιονομικά μέτρα και το ισχυρό momentum αύξησης της απασχόλησης και των μισθών θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ η χρονιά για τον τουρισμό θα είναι η καλύτερη από κάθε προηγούμενη. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και εμφανίζει λιγότερες αδυναμίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους ακόλουθους λόγους:

  • βρίσκεται σε πολύ διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου και προέρχεται από μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης
  • οι αξίες των ενέχυρων, κυρίως στην αγορά ακινήτων, παραμένουν υποτιμημένες μετά από πτώση 60% που σημείωσαν κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων
  • οι επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν στην παρούσα φάση μεγάλη μόχλευση

Σε ερώτηση για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επόμενων μηνών και ετών ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον περιορισμούς ούτε σε επίπεδο ρευστότητας ούτε σε επίπεδο κεφαλαίων. Έχουν μειώσει αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχουν βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν νέα project. 

Για τον πληθωρισμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην μεγάλη πληθωριστική κρίση της δεκαετίας του 1970, σημειώνοντας ότι τα διδάγματα από εκείνη την περίοδο δεν μας επιτρέπουν σήμερα να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο και τρίτο κύμα πληθωρισμού. Εκτίμησε δε, ότι υπάρχουν μηχανισμοί αυτορρύθμισης, καθώς ήδη οι φόβοι επιβράδυνσης της οικονομίας οδηγούν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση του φαινομένου από το τέλος του έτους, αρκεί να γίνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. 

Έκλεισε επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία σίγουρα δείχνει να «τρέχει» πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή, περνώντας μπροστά από την πτωτική τροχιά (bear economy) της ύφεσης, ενώ τόνισε ότι η ελπίδα είναι η «ρωσική αρκούδα» (Russian “bear”) να μην επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη συγκυρία.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Εθνικής με Bracebridge Capital για την τιτλοποίηση Frontier II

Στο 45% της λογιστικής αξίας τους θα αγοράσει το fund τις ομολογίες μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Άνοιξε ο δρόμος για διανομή μερίσματος από την Εθνική

Η τράπεζα έχει τη στρατηγική ευελιξία για να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες, τόνισε στη γενική συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Στάθηκε όρθια η οικονομία σε δύσκολες συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Τί έδειξε το stress test κλιματικού κινδύνου της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συνολική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας συνάδει με το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν. Στο Μέσο-Ανεπτυγμένο επίπεδο τοποθετήθηκε η τράπεζα.