ΓΔ: 917.96 -0.48% Τζίρος: 15.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Heraklion 1

Ψηφιακός κόμβος της Ευρώπης η Κρήτη με το data center της Lamda Hellix

Με τη νέα επένδυση δημιουργείται κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια. Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η AWS της Amazon ενδιαφέρονται για συνεργασία.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη φέρνει η Lamda Hellix την Κρήτη,  που ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η AWS. Η Lamda Hellix, με το νέο data center που δημιουργεί στο Ηράκλειο, θέλει να αναδείξει την Κρήτη ως σταυροδρόμι ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, όπου διασταυρώνονται τα ψηφιακά δεδομένα Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης.

Το Heraklion 1 αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, και το πρώτο μεγάλης κλίμακας neutral data center, δημιουργώντας τις συνθήκες για να υπάρξει προσέλκυση νέων δικτύων και πακέτων δεδομένων μειώνοντας τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις και την απόκριση των εφαρμογών, ενώ αυξάνεται παράλληλα η τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και δεύτερο data center στην Κρήτη, καθώς το νησί πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά δεδομένων από την Ασία προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κυρίως.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της θεμελίωσης του data center στο Ηράκλειο, η Lamda Hellix βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερες από 10 εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων (που σχεδιάζουν ή έχουν σε λειτουργία και επιθυμούν να κάνουν καινούργιες διακλαδώσεις) με την εκτίμηση της διοίκησής της να είναι ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, θα προσαιγιαλωθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων καλωδίων στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, EXA, Medusa, AWS και Vodafone βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που πρόκειται να συνδεθούν με το Heraklion 1.

Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κρήτη

Με τη Μασσαλία να παρουσιάζει σημάδια κορεσμού και τις πρόσφατες εξελίξεις να καταδεικνύουν την ανάγκη για να υπάρξει και ένα δεύτερο σημείο αναφοράς για τη μεταφορά δεδομένων στην Ευρώπη, και να καλυφθεί η ζήτηση στην Αν. Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο. Μετά την Αθήνα, η Κρήτη, που αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, κερδίζει όλο και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον για να περάσουν από εκεί τα καλώδια, που μέχρι πρότινος την προσπερνούσαν για να κατευθυνθούν προς Μασσαλία και Σικελία.

Το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral του νησιού και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου IT, με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Lamda Hellix η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix:A Digital Realty Company, ανέφερε πως «το ”Heraklion-1” αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην πορεία μας, καθώς με την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής επένδυσης - ορόσημο για την Κρήτη, πραγματοποιείται ένα όραμα ετών. Το όραμα του να τοποθετήσουμε τη μεγαλόνησο και την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη μεταφοράς δεδομένων».

Ανέφερε επίσης πως τον Δεκέμβριο πρόκειται να κατατεθεί και ο φάκελος προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου η νέα επένδυση Heraklion-1 να ενταχθεί στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», σημειώνοντας πως «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή προστιθέμενη αξία και σημαντικότητα της επένδυσης, αλλά και το συνολικό θετικό αποτύπωμα της εταιρείας μας και της δουλειάς μας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας».

Το νέο data center σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της εταιρείας να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.

Η επέκταση στην Κρήτη σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier-neutral data center παρόχου στο νησί και αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι στην στρατηγική της Digital Realty στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους κόμβους της σε Μασσαλία, Αθήνα, Βαρκελώνη και Ισραήλ.

Ιστορικό υψηλό για τον τζίρο της Lamda Hellix το 2022

Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων IDG, για κάθε 1 ευρώ αρχικής επένδυσης της Lamda Hellix στην Ελλάδα, η συνολική προστιθέμενη αξία ξεπερνά τα 8,23 ευρώ. Ειδικότερα, όπως υπολογίζεται οι επενδύσεις της Lamda Hellix που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 πρόκειται να συνεισφέρουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας.

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η ανάγκη για ταχύτερη συνδεσιμότητα έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για data center, με την Lamda Hellix έχοντας την υποστήριξη της Digital Realty να έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παίκτες της αγοράς.

Καθώς το cloud και edge computing κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, και η ανάγκη για data center γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, η Lamda Hellix το 2022 θα καταγράψει ρεκόρ τζίρου, καθώς πρόκειται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο περίπου 20% από τα 15 εκατ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, η AWS έχει δεσμεύσει χώρο στα data center της εταιρείας στο Κορωπί, ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Κάκκος πολλές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τα data center Athens 3 και 4 όπου ήδη έχουν δεσμεύσει παραπάνω από τον μισό χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο Data Center της Lamda Hellix θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης

Tο νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To egg δικτυώνεται με πανεπιστήμια και το οικοσύστημα startup του Ισραήλ

Ο επιχειρηματικός επιταχυντής της Eurobank θα συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Cyprus Seeds με στόχο τη διασύνδεση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας και θα ενισχύσει την προσπάθεια για δημιουργία spin off εταιρειών που θα ξεπηδήσουν από τα πανεπιστήμια.
milk-protein
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινοτομία... Made in Greece στα τρόφιμα: Η υπερπρωτεΐνη της I-M-O-N

Γρήγορη ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού από την ελληνική νεοφυή επιχείρηση που χρησιμοποιεί μια υπερπρωτεΐνη από τον ορό του αιγοπρόβειου γάλακτος ως βάση για νέα προϊόντα υγιεινής διατροφής.
texnologia, ypologistes, computer, data
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ φέρνει η ανάπτυξη των data centers

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία που επιτεύχθηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής Lamda Helix, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω συμφωνίας με την Enel. Στις ΑΠΕ θα επενδύσει και η Microsoft.