ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Space Hellas
Πηγή: Space Hellas

Space Hellas: Αύξηση 37,8% του τζίρου στο εννεάμηνο, ανήλθε σε 86 εκατ.

Ελαφρά υποχώρηση σημειώνει η κερδοφορία του ομίλου καθώς το ενεργειακό κόστος και η άνοδος των επιτοκίων έχουν προκαλέσει επιπτώσεις, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι έρχεται ένα πολύ δυνατό δ' τρίμηνο που θα ενισχύσει τα μεγέθη του.

Συμμετέχοντας στα σημαντικά έργα ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού υποδομών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο όμιλος Space Hellas συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία, βλέποντας τα μεγέθη του να ενισχύονται στο εννεάμηνο του 2022, με την διοίκηση του να εκτιμά ότι έρχεται ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο που θα βελτιώσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2021.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas την περίοδο από 01.01.2022 έως 30.09.2022 ανήλθε σε 86,05 εκατ. ευρώ, έναντι 62,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 37,86%. Για το γ΄ τρίμηνο 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 33,08 εκατ. ευρώ, έναντι 26,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Το ενοποιημένο EBITDA την περίοδο στο εννεάμηνο ανήλθε σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ για το γ' τρίμηνο το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων Χρηματοδοτικών & επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) την περίοδο από 01.01.2022 έως 30.09.2022, ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Για την περίοδο 01.07.2022 30.09.2022 το ενοποιημένο EBIT ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο συνολικός μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου κατά την 30.09.2022 ανέρχεται σε 35,8 εκατ. ευρώ και ο συνολικός βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών.

Δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στην κεφαλαιακή διάρθρωση καθώς και στα λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου οι οποίες έλαβαν χώρα το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2022. Η διοίκηση εκτιμά ότι το ισχυρό 4ο τρίμηνο που διανύουμε, προστιθέμενο στο εννεάμηνο, θα οδηγήσει σε βελτίωση αθροιστικά όλων των μεγεθών του ομίλου σε σύγκριση με τα μεγέθη του 2021.

Ενημέρωση για τις ενέργειες του Ομίλου αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία καθώς και για τις προοπτικές του.

Η ανάκαμψη που παρουσίασε η ελληνική οικονομία, αν και υπερέβη σημαντικά τις προσδοκίες, επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η αναπτυξιακή αυτή δυναμική, στηρίχθηκε τόσο στην άνοδο της τουριστικής κίνησης και τη μεγέθυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, όσο και στον υψηλό ρυθμό κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς παρά τη νέα έξαρση της πανδημίας, δεν εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα στον τομέα του τουρισμού και στο σύνολο της οικονομίας.

Όμως καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, εντείνονται οι αρρυθμίες στην τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας σε ενεργειακά προϊόντα και είδη διατροφής, ενώ η επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας απαιτεί χρόνο, η αβεβαιότητα ενισχύεται διεθνώς και αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων τα προσεχή έτη.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών και ευρύτερα του πληθωρισμού, ο οποίος συρρικνώνει τη ζήτηση, διαβρώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα όλων των οικονομικών παραγόντων, είναι μια ακόμα σημαντική οικονομική συνέπεια του πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του κόστους δανεισμού, λόγω της συνεχούς ανόδου των επιτοκίων. Στον αντίποδα, η δημοσιονομική πολιτική στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης, συνεχίζει να έχει στόχο την μετρίαση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και την εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στη ΔΕΘ μία νέα δέσμη τόσο μόνιμων όσο και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σε μία περίοδο που τα αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν υποχωρήσει αρκετά.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την εκκίνηση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τις συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπου αναμένεται να τονώσουν την οικονομία και να βοηθήσουν περαιτέρω στην ανάκαμψή της.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ο όμιλος αντιμετωπίζει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες λαμβάνοντας κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα. Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά την επίπτωσή τους στην καθημερινότητα του ομίλου. Την ίδια στιγμή ο όμιλος, χρησιμοποιώντας εργαλεία διαχείρισης επιτοκιακού κίνδυνου (interest rate swaps), επιδιώκει την εξομάλυνση των προβλημάτων που η επιτοκιακή αύξηση δημιουργεί. 

Την ίδια στιγμή, η συνεχής εμπλοκή του Ομίλου στα σημαντικά έργα ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού υποδομών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, του διασφαλίζει τη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα ο Όμιλος παραμένει πλήρως λειτουργικός σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας και κερδοφορίας παραμένοντας προσηλωμένος στη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων που διαθέτει, με στόχο την περαιτέρω οργανική του ανάπτυξη και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής του συνέχειας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Space Hellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Space Hellas: «Άλμα» 158% των καθαρών κερδών που ανήλθαν σε 4,6 εκατ.

Ο όμιλος συνέχισε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την αναπτυξιακή του πορεία σημειώνοντας επίσης νέο ιστορικό πωλήσεων, δημιουργώντας επίσης και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ανεκτέλεστο έργων για το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά του 100% της SenseOne Technologies από την Space Hellas

Οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει στον χώρο του Internet of Things και η SenseOne IoT Platfom που η ίδια έχει αναπτύξει, έχουν αναγνωριστεί και έχουν βραβευτεί τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος με πολλά βραβεία καινοτομίας στον τομέα του ΙοΤ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένη κατά 74,3% η κερδοφορία της Space Hellas στο εννεάμηνο

Στα 62,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο κύκλος εργασιών της Space Hellas στο εννεάμηνο, καθώς επεκτείνονται οι δραστηριότητες της Space Hellas στον τομέα του λογισμικού. Γιατί αναμένει η εταιρεία να συνεχιστεί η θετική πορεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχυμένη κατά 66% η κερδοφορία της Space Hellas στο α' εξάμηνο του 2021

Στα 36,3 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Space Hellas στο α' εξάμηνο του 2021, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Space Hellas στον τομέα του λογισμικού έχοντας σαν κύριο άξονα εξαγορές, αλλά και συμμετοχές σε νέες εταιρείες.