ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
olympiaki_zythopiia
Πηγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Νέα σήματα και επενδύσεις από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επιστροφή στα κέρδη επιδιώκει φέτος η ζυθοποιία του ομίλου Carlsberg, με αύξηση τζίρου πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ. Υπερδιπλάσιος επενδυτικός προϋπολογισμός για την φετινή χρονιά.

Περαιτέρω αύξηση της εξωστρέφειάς της και διατήρηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη επιδιώκει για την τρέχουσα χρονιά η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με τις πωλήσεις της να εκτιμώνται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2019 θα ευνοηθεί και από τα νέα λανσαρίσματα σημάτων στον κλάδο τόσο της μπίρας όσο και του μηλίτη.

Όπως διαπιστώνεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις οδήγησαν σε άνοδο τον περσινό τζίρο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, αν και με χαμηλό ρυθμό. Η θυγατρική του ομίλου της Carlsberg προσβλέπει φέτος σε περαιτέρω ανάπτυξη μεγεθών και επιστροφή στην κερδοφορία, καθώς πέρυσι επηρεάστηκε από αυξημένες προβλέψεις απομείωσης παγίων στοιχείων.

Αναλυτικότερα, το 2018 οι εξαγωγές των σημάτων Fix Hellas και Mythos έτρεξαν με ρυθμό 17%, εξέλιξη που οδήγησε σε ανάπτυξη του συνολικού όγκου των πωλήσεων της τάξεως του 1,6%, στο 1,126 εκατ. εκατόλιτρα. Ο τζίρος της εταιρείας έμεινε ουσιαστικά σταθερός, καθώς διαμορφώθηκε στα 147,8 εκατ. ευρώ (94,5 εκατ. ευρώ χωρίς την προσμέτρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου).

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές εισφέρουν το 7% των συνολικών εσόδων, με την εταιρεία να προσδοκά την περαιτέρω διεύρυνση του ποσοστού τη φετινή χρήση. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας στις υφιστάμενες αγορές αλλά και στην επέκταση σε νέες. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε στην αύξηση του φετινού επενδυτικού budget στα 12 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Συνολικά, το πλάνο πενταετίας 2015-2019 ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν τη διετία 2018-2019.

Σε εγχώριο επίπεδο, η εταιρεία «επενδύει» σημαντικά στα νέα λανσαρίσματα και στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου μπίρας αλλά και μηλίτη, ενώ η ολοκλήρωση των σχεδιασμών που απορρόφησαν κεφάλαια της τάξεως των 7,2 εκατ. ευρώ που μεταξύ άλλων περιέλαβαν και για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για την τεχνολογία DraughtMaster οδήγησε στη βελτίωση των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 2,1 εκατ. εκατόλιτρα.

Οι προβλέψεις πίεσαν τα κέρδη

Σχετικά με την εικόνα των λοιπών μεγεθών την περσινή χρονιά, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν μείωση 50% κυρίως λόγω της δημιουργίας προβλέψεων για απομείωση ύψους 5,598 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 107.095 ευρώ από κέρδη 5,862 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους σε ζημιές 954.972 ευρώ από κέρδη 2,288 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «οι καθαρές ζημιές προ φόρων οφείλονται στην πρόβλεψη απομείωσης παγίων στην οποία προχώρησε η εταιρεία κατά το 2018».

Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος της περσινής χρήσης μειώθηκε κατά 25% στα 79,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ στα τέλη του 2018 η εταιρεία προχώρησε σε έκδοση ενδοομιλικού δανείου ύψους 17 εκατ. ευρώ με λήξη το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

beer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carlsberg: Πήρε το 25% της αγοράς μπύρας, άρχισε εξαγωγές σε 13 χώρες

Με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο όρο της αγοράς αύξησε τις πωλήσεις της η Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2022. Αξιοποιεί την παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη και για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κανάκης: Αποχαιρετά το ΧΑ μια υγιής εταιρεία με κέρδη

Η Στέλιος Κανάκης τα τελευταία 25 χρόνια ήταν συνεχώς κερδοφόρος και εμφάνισε κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο. Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές της διαγράφονται από το ταμπλό μετά την εξαγορά της από την Orkla.