ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athlete's foot-Fourlis
Φωτο: Όμιλος Φουρλής

Στρατηγική επιλογή η έξοδος από την Τουρκία για τον όμιλο Φουρλή

Ο όμιλος είχε προϊδεάσει για την απόφαση εξόδου από την Τουρκία, έχοντας υποχρεωθεί σε σημαντικό περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, προκειμένου να προσαρμοστεί στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και να μειώσει τις απώλειες.

Οριστικό τέλος σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα που εξελισσόταν σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έθεσε ο όμιλος Φουρλή με την ανακοίνωση της πώλησης των αλυσίδων Intersport και The Athlete’s Foot στην Τουρκία, στον όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. Με το αντίτιμο να ανέρχεται στα 3 εκατ ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ έχει ήδη καταβληθεί και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν εντός τριετίας, ο όμιλος Φουρλή θα εγγράψει κέρδη 500.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης από την συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας των δύο αλυσίδων στην γειτονική χώρα, οι πωλήσεις άγγιζαν τα 18 εκατ ευρώ, για να συρρικνωθούν σε 12 εκατ ευρώ περίπου το τελευταίο έτος, προβληματίζοντας την διοίκηση του ομίλου. Έτσι, το κλείσιμο καταστημάτων την τελευταία διετία ήταν μονόδρομος για τον ελληνικό όμιλο, ο οποίος είχε περιορίσει την παρουσία της Intersport σε 12 σημεία, από περίπου 30 αρχικά και σε 2 σημεία την Athlete’s Foot. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η δραστηριότητα στην Τουρκία παρουσίαζε αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική μόλις την πρώτη διετία από την είσοδο του ομίλου στην χώρα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με τις δημοσιονομικές συνθήκες να επιδεινώνονται πολύ γρήγορα, περιορίζοντας τις επιλογές για την διοίκηση του ομίλου.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης της αλυσίδας The Athlete’s Foot στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσιεύμα του BD που είχε προϊδεάσει και για την άμεση απεμπλοκή του ομίλου συνολικά από την γειτονική χώρα. Όπως εξάλλου είχε επανειλλημένα δηλώσει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, η Τουρκία είχε καταστεί στρατηγικά αδιέξοδο πεδίο δραστηριοποίησης, δεδομένου του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. Η δε συνεισφορά της εμπορικής δραστηριότητας στην γειτονική χώρα είχε περιοριστεί το 2022 σε περίπου 2% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, καθιστώντας επί της ουσίας αμελητέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, ο όμιλος έκλεισε την χρήση του 2022 πραγματοποιώντας πωλήσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, παρά τις δυσκολίες που η χρονιά ενείχε -κυρίως τα αυξημένα κόστη ενέργειας και των πάγιων δαπανών. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, η συνολική επιβάρυνση του ομίλου από την αύξηση του ενεργειακού κόστους άγγιξε τα 9 εκατ ευρώ, κι από την αύξηση των ενοικίων τα 2 εκατ ευρώ. Πλέον ο όμιλος επικεντρώνεται στην δραστηριότητα της αλυσίδας ΙΚΕΑ, στην λιανική αθλητικών ειδών σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, και φυσικά στη νέα αλυσίδα Holland & Barrett η οποία μόλις εγκαινίασε τα δύο πρώτα καταστήματα στην Αθήνα και δρομολογεί την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στα κέρδη του Ομίλου Φουρλή από την ανάπτυξη της Trade Estates

Η εξαγορά του Smart Park ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής ακινήτων και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους για τον όμιλο.
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων, προβληματίζουν τα επιτόκια

Ξεπέρασε το 20% η αύξηση πωλήσεων του πρώτου τριμήνου και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Ο τριπλασιασμός των επιτοκίων πιέζει την κερδοφορία, αντίβαρο η αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση πωλήσεων κατά 50% έως το 2026 προβλέπει ο Όμιλος Φουρλή

Το πρώτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση εσόδων σε διψήφιο ποσοστό, καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ΙΚΕΑ έχουν σχεδόν εκλείψει. Η εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους θα βελτιώσει τα κέρδη της Intersport.
Athlete's foot-Fourlis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις αποφάσεις για την αγορά της Τουρκίας ανακοινώνει σύντομα η Φουρλής

Ο όμιλος αποτιμά θετικά την πώληση της αλυσίδας Athlete's Foot και δρομολογεί επενδύσεις 10 εκατ ευρώ φέτος για την επέκταση της αλυσίδας Intersport. Στα μέσα του μήνα το άνοιγμα των τριών πρώτων σημείων Holland & Barrett.