ΓΔ: 1234.45 1.11% Τζίρος: 53.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vyron_nikolaidis_peoplecert
Ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής της Peoplecert.

Στόχος η Wall Street για την PeopleCert, αύξηση κύκλου εργασιών 48%

Σημαντική μεγέθυνση πέτυχε η εταιρεία πιστοποιήσεων το 2022, μετά την ενσωμάτωση της βρετανικής AXELOS που εξαγόρασε έναντι 450 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται οι επιλογές για την είσοδο σε χρηματιστήριο.

Διατηρώντας ρυθμούς ανάπτυξης 40% ετησίως και έχοντας καταστεί παγκόσμιο brand στον τομέα των πιστοποιήσεων, με στρατηγικές εξαγορές και «άπλωμα» σε περίπου 230 χώρες, η εταιρεία PeopleCert έχει ως επόμενο στρατηγικό στόχο την είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αυτό ανέφερε χθες ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου, Βύρων Νικολαΐδης από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2022. «Έχουμε εξετάσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και τις αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Ευρώπης (Λονδίνο), αλλά πιστεύουμε ότι το μέγεθός μας δικαιολογεί μια είσοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης. Πλέον είμαστε μια εταιρεία με παγκόσμιο αποτύπωμα, ενώ η αμερικανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για εμάς μετά τη Μ. Βρετανία, οπότε δικαιολογεί μια τέτοια εισαγωγή», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Τόνισε ότι «έχουμε μια ομάδα πενήντα ανθρώπων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη financial εικόνα μας, αλλά και φροντίζουν να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η εταιρεία να κάνει ένα IPO, αν κριθεί σκόπιμο και ωφέλιμο». Πάντως, ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι απόφαση προς το παρόν δεν έχει παρθεί, ενώ η εταιρεία δεν έχει ανάγκη ρευστότητας, ούτε βιάζεται να λάβει αποφάσεις.

Συνάμα, αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόταση από τη διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου για παράλληλη διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόσφατα βρέθηκε σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Χ.Α. και τέσσερις εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, για μια εκτενή συζήτηση πάνω στο θέμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια απόφαση ή εξέλιξη επ’ αυτού.

Σημειώνεται πως η PeopleCert αποτελεί τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» (Unicorn) καθώς είναι η πρώτη startup εταιρεία που έφτασε και ξεπέρασε την αποτίμηση των 1 δισ. ευρώ. Ιδρύθηκε το 2000 και μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια έχει καταφέρει να καταστεί παγκόσμιος «παίκτη» στις πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Έχοντας χτίσει το δικό της brand την 20ετία 2000 έως 2020, πλέον την τελευταία τριετία επιδίδεται σε στρατηγικές εξαγορές που «κουμπώνουν» με την κουλτούρα και την εξειδίκευση του ομίλου και αυξάνουν το αποτύπωμά της σε περισσότερες χώρες, κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Παράλληλα, διατηρεί στην Ελλάδα το κεντρικό της hub τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, μολονότι η χώρα μας αποτελεί μόλις το 2% του κύκλου εργασιών της.

Τα τελευταία τρία χρόνια η PeopleCert έκανε στρατηγικές εξαγορές, αποκτώντας κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, όπως η βρετανική Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ, η QAI η οποία διαθέτει πιστοποιήσεις στους τομείς IT & Digital Transformation, Project Management, Business και Γλωσσομάθειας και το International Association for Six Sigma Certification (IASSC), που παρέχουν υπηρεσίες πιστοποίησης σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Αύξηση κύκλου εργασιών 48%

Όπως τόνισε χθες ο κ. Νικολαΐδης, ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στα 138,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 48% έναντι του 2021, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 647% φτάνοντας στα 90,6 εκατ. ευρώ, που είναι οι υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα του 2022 είναι το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά την ενσωμάτωση της AXELOS τον Ιούλιο του 2021.

Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 έφτασε στα 529,8 εκατ. ευρώ, από 501,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό αυξήθηκε σε 77,1 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εταιρεία έχει μεγάλη διασπορά κινδύνου, καθώς «κανένας πελάτης, δεν έχει πάνω από το 1-2% του τζίρου μας». Σημείωσε ότι η εταιρεία κοιτάζει και για νέες εξαγορές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις υπηρεσίες που παρέχει.

Όπως τόνισε ο ιδρυτής της επιχείρησης, η PeopleCert ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση της AXELOS δώδεκα μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ επεκτάθηκε στους τομείς του Βusiness Analysis, Software Quality και Software Testing μέσω της εξαγοράς των QAI πιστοποιήσεων και στη δημιουργία επίσημου εκπαιδευτικού υλικού (Official Training Material) μέσω εξαγοράς εκπαιδευτικού υλικού από την Ιτpreneurs.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η PeopleCert στις αρχές του 2020 απασχολούσε μόλις 300 άτομα, αρχές του 2021 είχε φτάσει στα 500, στο 6μηνο του 2022 ήταν στους 920 εργαζομένους, ενώ πλέον απασχολεί 1.100 άτομα από 40 εθνικότητες. Εξ αυτών, οι 900 και πλέον βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ περίπου 70-80 εργαζόμενοι εδρεύουν στο Λονδίνο.

Σήμερα, πιστοποιήσεις της PeopleCert έχουν υιοθετηθεί από εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως και από 50.000 επιχειρήσεις -82,5% των Fortune 500 εταιρειών χρησιμοποιούν ITIL, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, IBM, ΗP, VISA, Microsoft, Αmazon, Goldman Sachs και 800 κυβερνητικούς οργανισμούς σε 230 χώρες. Επίσης, δίνει λύσεις σε 25 γλώσσες, είναι συμβεβλημένη με 10.000 εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως, ενώ έχει περίπου 10 χιλ. εξωτερικούς συνεργάτες.

Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η PeopleCert κορυφαίο brand στον κόσμο στις πιστοποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η αποτίμηση ξεπερνά τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στοχεύει να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία το πρώτο ελληνικό decacorn (10 δισ. δολ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκδοτικό οίκο στο Η. Βασίλειο θέλει να εξαγοράσει η PeopleCert

Επεκτείνει τις διεθνείς δραστηριότητές της η ελληνική εταιρεία υπηρεσιών πιστοποίησης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 40% και έχει πάρει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων που παίρνει δουλειές από τους "Big 4"

Η Octane Management Consultants δραστηριοποιείται από το 2007 σε πληθώρα κλάδων και προβλέπει θεαματικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Στην εταιρεία συμμετέχει με 10% η Μαριάννα Λάτση.
Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύει 140 εκατ. η Aegean σε κέντρο εκπαίδευσης και βάση επισκευών

Εντός του έτους η λειτουργία του κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων, joint venture με τον καναδικό κολοσσό CAE. Συγκροτείται νέα τεχνική βάση. Θα δημιουργηθούν 1.100 θέσεις εργασίας.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τρεις καταλύτες που έφεραν το ΧΑ μπροστά από τις διεθνείς αγορές

Κερδισμένες από την άνοδο των επιτοκίων οι τράπεζες κόντρα στη διεθνή αναταραχή. Οι ξένοι διαχειριστές προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
alkool-pota-alcohol
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΜΒΥΞ: Η κυρίαρχη στα αλκοούχα θέλει και την πρώτη θέση στο κρασί

Άνοιγμα στο χώρο του οίνου κάνει η ΑΜΒΥΞ, συνάπτοντας νέες συνεργασίες με εγχώριους αλλά και διεθνείς οινοποιητικούς οίκους, με στόχο μέσα στην πενταετία να έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τα πυκνά σύννεφα στις διεθνείς αγορές και οι ειδικές συνθήκες στο ΧΑ

Πτώση έως -27% για μετοχές περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, ενώ έρχονται αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές η ελληνική αγορά, ενώ οι τράπεζες αποτελούν ατού και όχι «βαρίδι».