ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intracom-Defense-NEA-FOTO
Intracom Defense

Στρατηγικό deal στον αμυντικό τομέα: Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία θα αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Το προφίλ της εταιρείας που έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Iron Dome.

Ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η πώληση της Intracom Defense (IDE), θυγατρικής της Intracom Holdings, στην κορυφαία ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Η πώληση αφορά το 90,91% των μετοχών της εταιρείας και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, οι υπογραφές «έπεσαν» σήμερα στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, λίγο μετά τα εγκαίνια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Intracom Holdings:

  • «Η INTRACOM HOLDINGSανακοινώνει ότι, η INTRACOM TECHNOLOGIES S.a.r.l, θυγατρική του Ομίλου INTRACOM HOLDINGS, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES Ltd (IAI) για την πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 90,91%, ήτοι 23.103.305 Ονομαστικών μετοχών της INTRACOM DEFENSE (IDE), ελληνικής εταιρείας με μακροχρόνια διεθνή παρουσία και αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα στον χώρο των Αμυντικών συστημάτων. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσοστό 9,09% μετοχών της IDE ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της IDE.
  • Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 60 εκατ. περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου του 2023, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις».

Η Israel Aerospace Industries ή IAI είναι ο κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Η IAI ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Ισραήλ και μαζί με την εταιρεία Rafael έχουν κατασκευάσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, που θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Israel Aerospace Industries (IAI), έχει σύμβαση με την Intracom Defense για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS) οπότε γνωρίζει πάρα πολύ καλά ήδη τι παράγει η IDE.

Η Ιntracom Defense είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και στη λογιστική κατάσταση του 2022 πέρασε στις διακοπτόμενες δραστηριότητες και, αντίστοιχα, τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της εταιρείας  εμφανίζονται ως «Στοιχεία Διαθέσιμα προς πώληση». Όπως ανέφερε η μητρική εταιρεία στην ετήσια έκθεση του 2022, «υπάρχουν συζητήσεις πώλησής της Intracom Defense, οι οποίες ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα».

H Intracom Defense δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Το  ενεργητικό του τομέα ανέρχεται σε 98,4 εκατ.ευρώ, ενώ το παθητικό σε 26,15 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση σε 72,24 εκατ. ευρώ.  Μέσα  στο  2022, η IDE  ανέλαβε  από το ΝΑΤΟ (NSPA)  την αναβάθμιση  των  ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT, ενώ με την Diehl Defence ανέλαβε νέες εργασίες που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων  αέρος-αέρος  και επιφανείας-αέρος IRIS-T.

To ανεκτέλεστο έργων της Intracom Defense ανέρχεται σε 92 εκατ. ευρώ. Η Ιntracom Holdings ελέγχει το 82,67% της Intracom Defense. Το 2022 η Intracom Defense κατέγραψε επιπλέον κέρδη 3 εκατ. ευρώ από την επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας της.

Ποια είναι η Israel Aerospace Industries

Η Israel Aerospace Industries (IAI) είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Έχει 15.000 εργαζόμενους από το 2018. Η IAI ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η IAI σχεδιάζει, αναπτύσσει, παράγει και συντηρεί πολιτικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους, συστήματα αεροηλεκτρονικής και διαστημικά συστήματα.

Αν και η IAI εστιάζει κυρίως στη μηχανική, την αεροπορία και τα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας, κατασκευάζει επίσης στρατιωτικά συστήματα για χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά προσαρμοσμένα για τις ανάγκες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ενώ άλλα διατίθενται επίσης σε ξένους στρατούς.

Η Israel Aerospace Industries ιδρύθηκε το 1953 ως Bedek Aviation Company με πρωτοβουλία του μετέπειτα ηγέτη του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τότε γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να συντηρεί τα αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων η εταιρεία είχε αρχικά 70 υπαλλήλους και προσέλαβε τον αμερικανικής καταγωγής εμπειρογνώμονα αεροπορίας Αλ Σβίμερ ως ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Intracom Defense με τον αμυντικό κολοσσό του Ισραήλ

Πώς η κορυφαία, ιδιωτική εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο της Israel Aerospace Industries στον χώρο του NATO. Οι δύο κρίσιμες συνεργασίες της IDE για τους Patriot και τους πυραύλους Iris-T.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.