ΓΔ: 1199.23 -0.09% Τζίρος: 70.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει το deal της Intracom Defense με τον αμυντικό κολοσσό του Ισραήλ

Πώς η κορυφαία, ιδιωτική εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο της Israel Aerospace Industries στον χώρο του NATO. Οι δύο κρίσιμες συνεργασίες της IDE για τους Patriot και τους πυραύλους Iris-T.

Ένα ιστορικό deal για την ελληνική αμυντική βιομηχανία έκλεισε χθες στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023. Η μεγαλύτερη, ιδιωτική αμυντική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας της χώρας η Intracom Defense (IDE) περνάει σε άλλη εποχή και μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο του κρατικού αμυντικού κολοσσού του Ισραήλ στις προμήθειες του NATO, καθώς χθες έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για την πώλησή της στην ισραηλινή Israel Aerospace Industries έναντι 60 εκατ. ευρώ.

Μια συμφωνία που είχε συζητηθεί πολύ καιρό, προκειμένου το «μεγάλο αφεντικό» της Intracom Holdings, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης να αποφασίσει να δώσει το «διαμάντι» της ελληνικής, ιδιωτικής βιομηχανίας. 

Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πώληση της Intracom Defense αφήνει και μία πικρία, καθώς, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην πώλησή της είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας που δεν στηρίζει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

«Η επιτυχία της IDE είναι αποτέλεσμα 40 χρόνων επένδυσης τόσο κεφαλαίων όσο και ανθρώπινων προσπαθειών με επιμονή και ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα συμμετέχουμε στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των συνολικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ», είπε χθες ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά τις υπογραφές.

«Γέφυρα» ανάμεσα σε IAI και Ευρώπη - ΝΑΤΟ

Το πόσο σημαντική είναι η πώληση της IDE θα φανεί πλέον στο εγγύς μέλλον, καθώς μέσω αυτής, η Israel Aerospace Industries, ο κρατικός αμυντικός κολοσσός του Ισραήλ που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '50 και πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς θα μπει στην αγορά των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης που πλέον, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν εισέλθει σε μια περίοδο θεαματικής αύξησης των προμηθειών τους.

Ένα από τα συστήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους είναι το κοινό σύστημα αεράμυνας για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Arrow 3 της IAI, για το οποίο μαζί με τους Patriot η Γερμανία και 13 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει από τον περασμένο Οκτώβριο επιστολή προθέσεων για την από κοινού προμήθεια τους.

Η IDE είναι ο κατάλληλος «συνεργάτης» για την ισραηλινή βιομηχανία, καθώς όπως αναφέρει η IAI σε χθεσινή ανακοίνωση η ελληνική εταιρεία «ειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων, υποσυστημάτων πυραύλων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικής γενιάς και πολλά άλλα. 

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και έχει αμυντικές συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η IDE ως ελληνική οντότητα θα ενσωματωθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της IAI στην Ελλάδα και την Ευρώπη, παρέχοντας παράλληλα λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ηπείρου». 

Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της IAI, Boaz Levy: «Η εξαγορά της Intracom Defense ενισχύει τις επιχειρηματικές δυνατότητες της IAI στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά. Η εξαγορά της IDE θα ενισχύσει και θα διευρύνει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, και θα βοηθήσει στην προώθηση του ευρέος φάσματος λύσεων που μπορεί να παρέχει η εταιρεία. Ενόψει των αυξανόμενων αμυντικών αναγκών σε όλη την Ευρώπη, και σε απάντηση της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για συστήματα αεράμυνας και UAV's - στα οποία η IAI είναι αναγνωρισμένος παγκόσμιος ηγέτης. Η Israel Aerospace Industries και η IDE μοιράζονται ένα κοινό όραμα που απορρέει από την ασυμβίβαστη επιχειρηματική μας επιθυμία για λύσεις υψηλής ποιότητας και έτσι έχουν συνεργαστεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια».

Ποια είναι η Israel Aerospace Industries

Η Israel Aerospace Industries (IAI) είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Έχει 15.000 εργαζόμενους και ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η IAI σχεδιάζει, αναπτύσσει, παράγει και συντηρεί πολιτικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους, συστήματα αεροηλεκτρονικής και διαστημικά συστήματα.

Η IAI εστιάζει κυρίως στα μηχανολογικά συστήματα, την αεροπορία και τα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας, ενώ κατασκευάζει στρατιωτικά συστήματα για χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά προσαρμοσμένα για τις ανάγκες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ενώ άλλα διατίθενται επίσης σε ξένους στρατούς.

Μαζί με τη Rafael έχουν την πρωτοπορία σε συστήματα αεράμυνας, έχοντας κατασκευάσει το γνωστό Iron Dome που καλύπτει το Ισραήλ.

Τα δύο σημαντικότερα προγράμματα που «τρέχει» η IDE

Δύο από τα πολλά προγράμματα παραγωγής που συμμετέχει η IDE είναι στους Patriot και στο IRIS-T:

  • Patriot: Η IDE ως συνεργάτης της αμερικανικής RAYTHEON συμμετέχει με επιτυχία στην κατασκευή και υποστήριξη του συστήματος αεράμυνας PATRIOT PAC3. Η συνεργασία άρχισε με την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος Patriot, όπου η IDE ανέλαβε την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων καθώς και την ολοκλήρωση των κύριων συστημάτων (ECS, ICC, CRG, AMG και DLTM). Μέσω της συμμετοχής της στο Ελληνικό Πρόγραμμα PATRIOT η IDE καθιερώθηκε ως ο μοναδικός μη Αμερικανικός κατασκευαστής των εν λόγω ηλεκτρονικών συστημάτων, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα περαιτέρω συμμετοχής σε προγράμματα προμηθειών άλλων ενδιαφερόμενων χωρών. Στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων με τη RAYTHEON η εταιρεία αναλαμβάνει, την κατασκευή και δοκιμή συστημάτων για τον Σταθμό Εκτοξευτή του Πυραυλικού Συστήματος PATRIOT. Για τις ανάγκες αυτών των πολλαπλών συμβάσεων, η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει μια νέα καινοτόμα γραμμή παραγωγής και σταθμούς δοκιμών για την κατασκευή των ενεργοποιητών (γραμμικών & περιστροφικών) της πλατφόρμας εκτοξευτή. Τα υποσυστήματα αυτά παραδίδονται σήμερα και ως ανταλλακτικά, απευθείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντική είναι η νέα 5ετής σύμβαση με την NSPA (NATO Support Agency - πρώην NAMSA) για τη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη των συστημάτων PATRIOT που αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Το νέο αυτό συμβόλαιο διαδέχεται την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου 10ετούς συμβολαίου. Η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της με τη RAYTHEON υπογράφοντας νέα σύμβαση που αφορά την κατασκευή του Antenna Mast Group (AMG) για τις ανάγκες τρίτων.Όλα αυτά τα χρόνια, η IDE έχει τιμηθεί από την Raytheon για την εξαιρετική της απόδοση και ποιότητα με το βραβείο Supplier Excellence Award.
  • Πρόγραμμα πυραύλων IRIS-T: Ο πύραυλος IRIS-T έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται μέσω διεθνούς συνεργασίας έξι (6) ευρωπαϊκών κρατών και θεωρείται το πιο προηγμένο υπέρυθρο καθοδηγούμενο σύστημα πυραύλων αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας παγκοσμίως. Το πρόγραμμα αποτελεί μια επιτυχημένη κυβερνητική βιομηχανική συνεργασία, στην οποία η χώρα μας συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος από την αρχική φάση του σχεδιασμού. Η συμμετοχή της IDE χρονολογείται από το 1998, όταν η εταιρεία ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή των αερομεταφερόμενων ηλεκτρονικών μονάδων του IRIS-T και συγκεκριμένα του Τμήματος Καθοδήγησης Τροφοδοσίας, του Τμήματος Τηλεμετρίας και του Εξοπλισμού Δοκιμών Πεδίου. Επίσης, η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρεία DIEHL Defence για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών στοιχείων πυραύλων του επίγειου συστήματος αεράμυνας IRIS-T-SLM (Surface launched Medium Range). Τα εν λόγω εξαρτήματα πυραύλων έχουν αναπτυχθεί από την IDE και δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια εκτεταμένων δοκιμών στη φάση πιστοποίησης του συστήματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό deal στον αμυντικό τομέα: Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία θα αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Το προφίλ της εταιρείας που έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Iron Dome.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDE: Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης για drones και αεροναυτικά προϊόντα

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για την έναρξη της διαδικασίας έγκρισής της ως οργανισμού σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων.