ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Velos-Rotors-Drones
Φωτο: Velos Rotors

Τα ελληνικά drones - ελικόπτερα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Η Velos Rotors, μια startup από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνώς με πρωτοποριακά drones, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη Marathon Ventures.

Μια ελληνική startup, η Velos Rotors, πρωτοπόρος κατασκευάστρια ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων, έχει καταφέρει να «ταξιδέψει» τα προϊόντα της από τη Νότια Κορέα μέχρι τις ΗΠΑ.

Από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, τα πρωτοποριακά ελικόπτερα drones, έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς και να επιλεχθούν από ξένες εταιρείες προκειμένου να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές.

Αυτό ήταν που πριν λίγο καιρό ώθησε και τη Marathon Ventures να επενδύσει στη Velos Rotors το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε η χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση της διεθνώς αυξανόμενης ζήτησης και την περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων ελικοπτέρων της, που σήμερα αποτελούν τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως στην κατηγορία τους.

Velos-Rotors-Drones

 

Η ιδέα της Velos Rotors

Η Velos Rotors ιδρύθηκε από τον Άρη Κολοκυθά το 2013 ύστερα από τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών του πρωτότυπου ελικοπτέρου. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά, αποτέλεσε όμως τη βάση για τη δημιουργία των μεταγενέστερων μοντέλων.

Η Velos Rotors έχει επιλέξει συνειδητά να παράγει ελικόπτερα drones και όχι πολυκόπτερα όπως συνηθίζεται γιατί αν και το κύριο χαρακτηριστικό και των δύο κατηγοριών είναι η κάθετη απογείωση και προσγείωση, εντούτοις τα ελικόπτερα είναι πιο αποτελεσματικά για τους εξής λόγους:

  • Πετυχαίνουν διπλάσιους χρόνους πτήσης λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιφάνεια του στροφείου του ελικοπτέρου είναι πολύ μεγαλύτερη από το άθροισμα της επιφάνειας των πολλαπλών ελίκων των πολυκόπτερων. Συνεπώς και εφόσον η ώση είναι ανάλογη της επιφάνειας του φτερού, το ελικόπτερο παράγει την απαιτούμενη ώση, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
  • Πετούν με μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ ότι τα πολυκόπτερα, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα στον ίδιο χρόνο πτήσης να μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις.
  • Είναι πιο αξιόπιστα και σταθερά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως σε ισχυρούς ανέμους. Αυτό οφείλεται, όχι μόνο στη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και στη μεγάλη περιστρεφόμενη μάζα του στροφείου, που δημιουργεί γυροσκοπική σταθεροποίηση.

Από τη Νάξο σε όλο τον κόσμο

Τα ελικόπτερα drones της Velos Rotors έχουν δοκιμαστεί ήδη στο δύσκολο περιβάλλον των Κυκλάδων (μεγάλη κίνηση, ισχυροί άνεμοι), καθώς πέρσι το καλοκαίρι συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα μεταφοράς ιατρικού υλικού από τη Νάξο, στις Μικρές Κυκλαδες. 

Όπως είπε στο BD ο Άρης Κολοκυθάς, «η μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Μικρές Κυκλάδες πραγματοποιήθηκε από τη συνεργάτιδα εταιρεία Ucandrone, (που αποτελεί έναν από τους πρώτους πελάτες μας στην Ελλάδα), η οποία αγόρασε το ελικόπτερό μας, ειδικά για αυτό το σκοπό. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα καταδεικνύει τη συνεισφορά που μπορεί να έχει ένα drone στην κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τους κατοίκους δυσπρόσιτων / απομακρυσμένων περιοχών, με ελάχιστο κόστος και σε άμεσο χρόνο. Ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι συνάνθρωποί μας που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται γρήγορα και με ασφάλεια όλο το απαραίτητο φαρμακευτικό και υγειονομικό  υλικό».

Velos-Rotors-Drones

 

Ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα κομμάτι του «ταξιδιού» των drones της Velos Rotors, αφού οι πελάτες τους είναι κυρίως εταιρείες ή οργανισμοί που παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:

  • εναέρια επιθεώρηση και έλεγχο (surveillance) μεγάλων εκτάσεων ή κρίσιμων υποδομών, 
  • χαρτογράφηση και τοπογράφηση υψηλής ακρίβειας με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. LiDAR)
  • μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως νησιά
  • μεταφορά ανθρώπινων μοσχευμάτων

Ανάμεσα στους πελάτες - συνεργάτες τους ξεχωρίζουν η MissionGo, το South West Research Institute, η Skylift, η WorldLink & Company, η GeoInspect κ.α. ενώ τους έχουν προσεγγίσει εταιρείες και για γεωργικές εφαρμογές, μεταφορές εμπορευμάτων (logistics), για κινηματογραφικές εναέριες λήψεις και για πυροπροστασία δασών.

Όμως πόσο δύσκολο είναι μια ελληνική εταιρεία να αναγνωριστεί διεθνώς και να φτάσει να την επιλέξει το Λιμενικό της Νότιας Κορέας για να επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας; Όπως είπε ο Α. Κολοκυθάς «πιστεύουμε ότι η προέλευση μιας εταιρείας δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή της. Αντιθέτως, η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μακροημέρευσή της. Η Velos Rotors επικεντρώνεται στο εμπορικό – αμυντικό κομμάτι της αγοράς, που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια και, σε συνδυασμό με τον καινοτόμο σχεδιασμό (patented technology) και τη συνεχή έρευνα και εξέλιξη, παραμένουμε η κορυφαία επιλογή για τις παραπάνω εφαρμογές».

Όσον αφορά τα σχέδια της Velos Rotors για το μέλλον θα πει ο Α. Κολοκυθάς: «Η Velos Rotors, έχοντας ένα από τα πλέον αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά drones, βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου, μεγαλύτερου μοντέλου, που θα ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς και θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στη βιομηχανία των drones παγκοσμίως και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με γνώμονα τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας: Ο χορός των διεθνών συμφωνιών

Μεγάλες ευκαιρίες δημιουργεί το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιμάκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Οι εννέα συμφωνίες που έκλεισαν στην DEFEA: Από την πώληση της Intracom Defense ως τα deal με τη Naval Group.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει το deal της Intracom Defense με τον αμυντικό κολοσσό του Ισραήλ

Πώς η κορυφαία, ιδιωτική εταιρεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε γέφυρα για την είσοδο της Israel Aerospace Industries στον χώρο του NATO. Οι δύο κρίσιμες συνεργασίες της IDE για τους Patriot και τους πυραύλους Iris-T.
Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό deal στον αμυντικό τομέα: Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία θα αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Το προφίλ της εταιρείας που έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το Iron Dome.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κούρσα των drones: Το τουρκικό... best seller και ο αγώνας της Ελλάδας

Τα τουρκικά Bayraktar έγιναν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με πωλήσεις 4 δισ. δολ. το 2022, ενώ η Ελλάδα έχει τα δικά της προγράμματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αρχικά στάδια.