ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
medicon
Φώτο: Medicon

Medicon: Υποχώρηση των καθαρών κερδών στα 2,69 εκατ. ευρώ το 2022

Η πανδημία του κορονοϊού και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης, με την εικόνα να μην αντιστρέφεται ούτε στις αρχές του 2023.

Υποχώρηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας κατέγραψε η Medicon, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και εταιρείας, στο σύνολο της οικονομικής χρήσης του 2022, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία η οποία συνεχίζεται εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Η εικόνα αυτή δεν αντιστρέφεται ούτε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 όπου σύμφωνα με την εταιρεία, σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασιών που σχετίζονται με τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών κατά του COVID-19.

Ειδικότερα, για το 2022 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 20,77 εκατ. ευρώ από 21,50 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021, τα EBITDA υποχώρησαν στα 5,46 εκατ. ευρώ από 6,69 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από τους φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,69 εκατ. ευρώ από 3,24 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 18,57 εκατ. ευρώ από 18,98 εκατ. ευρώ το 2021, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,83 εκατ. ευρώ από 5,35 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη μετά από τους φόρους υποχώρησαν στα 2,57 εκατ. ευρώ από 2,69 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Medicon, οι ποσοτικές και ποιοτικές επιπτώσεις στη λειτουργία της εταιρείας και του ομίλου από την πανδημία του κορονοϊού και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, είναι υπό αξιολόγηση, πλην όμως η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι το αντικείμενο των εταιρειών του ομίλου προσφέρει ασφάλεια στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης περιόδου.

Επίσης, σημειώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε από τα τέλη του 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα επηρεάζει τα μεγέθη της εταιρείας αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού. Η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή προχώρησε σε σύναψη προθεσμιακών καταθέσεων με σκοπό να αντισταθμίσει μέρος της αύξησης του κόστους.

Παράλληλα, ο Όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να ανταποκριθεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα έχοντας προετοιμάσει ειδικό πλάνο δράσεων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. Παρ' όλη την αβεβαιότητα, η Διοίκηση προσδοκά στη διατήρηση των βασικών μεγεθών της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την τρέχουσα εταιρική χρήση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Αύξηση 13,77% των πωλήσεων στα 52 εκατ., πτώση της κερδοφορίας

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων αντιστάθμισε, σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το μεγαλύτερο μέρος την απώλεια των μη επαναλαμβανόμενων λοιπών εσόδων. Στα 0,83 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ambrosia Capital ανάδοχος για τη δημόσια προσφορά της Lavipharm

H μετοχική σύνθεση της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, εμπλουτίσθηκε, με ποσοστό περίπου 15% στην ιδιοκτησία ξένων επενδυτών και ποσοστό περίπου 3% να ανήκει σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.