ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατάστημα της αλυσίδας ηλεκτρικών Electronet

Η Electronet πήρε ενέργεια από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή

Ξεπέρασε το 10% η αύξηση πωλήσεων του συνεταιρισμού ηλεκτρικών συσκευών το 2022. Αναμένει ότι και το 2023 θα βελτιώσει τον τζίρο, αξιοποιώντας το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης.

Με καλύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες αλυσίδες της αγοράς κινήθηκε το 2022 ο συνεταιρισμός ηλεκτρικών συσκευών Electronet, λαμβάνοντας ώθηση και από τα προγράμματα επιδοτήσεων που τρέχει η κυβέρνηση. Ο συνεταιρισμός, σε αντίθεση με τους μεγάλους παίκτες του χώρου που επίσης ανακοινώνουν μεγέθη αυτό το διάστημα, που είτε παρουσιάζουν μείωση κερδών είτε ακόμη και μείωση τζίρου, εμφάνισε βελτίωση τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, ο κύκλος εργασιών για το 2022 διαμορφώθηκε σε 81,34 εκατ. ευρώ έναντι 73,34 εκατ. ευρώ το 2021 εμφανίζοντας βελτίωση κατά 10,9%. Παράλληλα, το μικτό αποτέλεσμα παρουσίασε βελτίωση κατά 16,3% καθώς πέρυσι ανήλθε σε 5,3 εκατ. ευρώ από 4,56 εκατ. το 2021. Σύμφωνα με τη διοίκηση, σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των πωλήσεων της έπαιξε το πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή, το οποίο «τρέχει» και φέτος. 

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν για τη χρήση του 2022 σε 1,115 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,08% συγκρινόμενα με την χρήση του 2021 όπου είχαν διαμορφωθεί σε 1,003 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 40,62% επηρέασε τα αποτελέσματα της χρήσης μετά φόρων, καθώς αυτά μειώθηκαν κατά 3,54% για να διαμορφωθούν στην τελευταία χρήση σε 647,7 χιλ. ευρώ.

Στην τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου η διοίκηση πρότεινε από το σύνολο των κερδών τα 122,4 χιλ. ευρώ να διατεθούν ως μέρισμα, τα 475 χιλ. ευρώ ως έκτακτο αποθεματικό και 32,38 χιλ. ευρώ ως τακτικό αποθεματικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία το 2022, όπως και κατά την προηγούμενη χρήση, δεν δημιούργησε δανειακές υποχρεώσεις παρά μόνο ελάχιστες και κυρίως μέσω factoring χωρίς αναγωγή.

Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) ξεπέρασε τα 8,2 εκατ. ευρώ από τα 7,8 εκατ. του 2021.Η καθαρή θέση της ξεπέρασε τα 8,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να αντιστοιχούν σε άνω του 50% του παθητικού της εταιρείας.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Electronet θεωρεί ότι, η αγορά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022, κυρίως λόγω αύξησης της μέσης τιμής, του προϊοντικού μίγματος των πωλήσεων και της συνέχισης της κρατικής επιδότησης για την αντικατάσταση οικιακών συσκευών (κλιματισμού και ψύξης) το πρώτο εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, πιστεύει ότι με τις ενέργειες της, τις εμπορικές τακτικές και τη σωστή διαχείριση των εξόδων σε συσχετισμό με τα έσοδα, η εταιρεία θα βελτιώσει και ενισχύσει περαιτέρω τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της.

Η Electronet το 2023 συνεχίζει την ενσωμάτωση τεχνολογικών εφαρμογών (SED) που αναβαθμίζουν την λειτουργική διαχείριση των επιχειρήσεων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους καταναλωτές, κατά την επίσκεψή τους στα καταστήματα. Στην τρέχουσα χρήση παράλληλα προχωράει σε σημαντική αναβάθμιση και επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ηλεκτρονικού καταστήματός της.

H Electronet ξεκίνησε το 1996 από μία μικρή ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στη λιανική ηλεκτρικών συσκευών. Στην πορεία προστέθηκαν και άλλα μέλη, με αποτέλεσμα σήμερα τα μέλη της να διαθέτουν 76 καταστήματα καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα καταστήματα του δικτύου αποτελούν ανεξάρτητες επιχειρήσεις σε σχέση με την Electronet Α.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 17 Ιανουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur στην Παραγουάη

Η ΕΕ και η Mercosur θα υπογράψουν στις 17 Ιανουαρίου στην Παραγουάη τη μεγαλύτερη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με τον Αργεντινό ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική για την πολυμέρεια.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Προόδους στον διάλογο με Κομισιόν για τη συμφωνία Mercosur

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε πως η έγκριση της συμφωνίας με τη Mercosur συνοδεύτηκε από διασφαλίσεις για τους αγρότες, αποζημιώσεις, ενίσχυση ελέγχων και δέσμευση της Κομισιόν για χρηματοδότηση στη γεωργία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία με το Mercosur

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ στηρίζουν τη συμφωνία Mercosur, καθώς συγκεντρώνεται ειδική πλειοψηφία. Η επίσημη έγκριση αναμένεται εντός της ημέρας, ενώ η υπογραφή προγραμματίζεται για 12/1 στην Παραγουάη.
Χέρι με δέμα courier
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ξεπέρασε το 60% στην αύξηση της διεθνούς διακίνησης πακέτων

Η Κίνα ξεπέρασε το 60% της παγκόσμιας ταχυμεταφοράς πακέτων στο 14ο Πενταετές Πρόγραμμα, με ετήσιο όγκο 200 δισ. πακέτων. Τα έσοδα το 2025 έφτασαν τα 1,8 τρισ. γιουάν, ενώ η κατά κεφαλήν διακίνηση φτάνει τα 141 πακέτα ετησίως.
Κατάστημα Jumbo εξωτερικά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλήγμα ο Δεκέμβριος για τη Jumbo, προχωρά σε έκτακτη διανομή 0,50 ευρώ

Οι σοβαρές δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα περιόρισαν τον ρυθμό ανάπτυξης της Jumbo τον Δεκέμβριο. Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για διανομή 0,50 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η εταιρεία
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Αγρότες στον αποκλεισμό δρόμων Παρισιού κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, τονίζοντας φόβο για φθηνές εισαγωγές τροφίμων, υψηλά κόστη και αυστηρούς κανονισμούς. Δηλώνουν αίσθημα εγκατάλειψης.