ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Public: Ζημιές 41,6 εκατ. ευρώ το 2022 και νέα τραπεζικά δάνεια 35 εκατ.

Τη στήριξη των τραπεζών και του βασικού έχει η διοίκηση της Public στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου. Στο 2024 μετατίθεται ο στόχος για την επίτευξη κερδοφορίας.

Μία ακόμη χρονιά έντονα ζημιογόνα κατέγραψε το 2022 ο όμιλος Public. Συγκεκριμένα οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρων της χρήσης 2022 ανήλθαν σε 43,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 58,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2021. Αντίστοιχα, οι εταιρικές ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 41,6 έναντι ζημιών 52,8 το 2021.

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου το 2022 ήταν αρνητικό κατά 3,86 εκατ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 21 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2021. Αντίθετα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας διαμορφώθηκε σε θετικό 14,1 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού 4,4 εκατ. ευρώ το 2021. Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση του Ομίλου έχει λάβει ήδη μέτρα με σκοπό να θεραπεύσει τα ενοποιημένα Ίδια Κεφάλαια. Συγκεκριμένα, με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο το Μετοχικό Κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ και η υπέρ το άρτιο διαφορά αυξήθηκε κατά 36 εκατ. ευρώ.

Νέα δάνεια 35 εκατ. ευρώ

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της η Public έλαβε νέο δανεισμό αξίας 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. από την Τράπεζα Αττικής σε μορφή μακροπρόθεσμού δανείου, τα 10 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε μορφή μακροπρόθεσμού δανείου, τα 10 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων σε μορφή ομολογιακού δανείου και τα 10 εκατ. από την Eurobank με την μορφή μακροπρόθεσμου δανείου. Από αυτά, τα 15,6 εκατ. ευρώ  αφορούσαν αναχρηματοδοτήσεις.

Φέτος η εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα αποπλήρωσε εντός του 2023 δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη τις κινήσεις της διοίκησης που έφεραν την αυξημένη ρευστότητα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των οικονομικών μεγεθών του 2022, για δάνεια που στο τέλος του 2022 δεν πληρούσαν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες η Public έλαβε την συναίνεση των δανειστών για τη μη συμμόρφωση με τους σχετικούς χρηματοοικονομικούς όρους, ενώ η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων Ομολογιακών Δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται ότι η διοίκηση έχει λάβει θετική ανταπόκριση από τις πιστώτριες τράπεζες και εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τους επόμενους μήνες.

H Public έχει λάβει από την απώτερη μητρική της, OLYMPIA GROUP Ltd επιστολή στήριξης, βάσει της οποίας η μητρική έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη υποστήριξη, στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, για τις δραστηριότητες του Ομίλου για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είχε σημειώσει ο CEO του ομίλου Ρόμπι Μπουρλάς, πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου, και το 2023 θα είναι μία ζημιογόνα χρήση ενώ «το 2024 στόχος είναι να έχουμε κερδοφορία στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού και θετικές ταμειακές ροές. Δεν απαιτείται άλλη κεφαλαιακή ενίσχυση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα Public επενδύουν στο πολυκαναλικό μοντέλο για να ρεφάρουν τις ζημιές

Ο όμιλος επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που προσφέρονται εντός και εκτός καταστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύει και το ηλεκτρονικό του κανάλι που διαμορφώνει σημαντικό μέρος του τζίρου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παίρνουν... ρεύμα από τις επιδοτήσεις οι πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών

Με διψήφιους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων τρέχουν οι περισσότερες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών στην ελληνική αγορά, ενώ φέτος τον πρώτο λόγο έχουν τα κλιματιστικά, με αύξηση πωλήσεων άνω του 200%.