ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
papastavrou, παπασταυρου
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Δύο νέα deals, το επόμενο βήμα Παπασταύρου και 6 Ινδοί billionaires στην Αθήνα

Το επόμενο deal Καραμούζη, το πιθανό «χτύπημα» του CVC, η πρόταση στον Στ. Παπασταύρου, στην Αθήνα Ινδοί billionaires για δουλειές, το πινγκ πονγκ με τις αυξήσεις στο νερό, η επιμονή Δένδια για τα αεροπλάνα και η ευρωλίστα που βγάζει υπουργούς.

Δύο κυοφορούμενα deals θα σας αποκαλύψει σήμερα η στήλη. Το ένα, που αφορά το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη, είναι σε προχωρημένο στάδιο ενώ το δεύτερο deal, που αφορά το CVC, βρίσκεται ακόμα σε διερευνητικό στάδιο. Το δεύτερο αν υλοποιηθεί πάντως θα κάνει αίσθηση. Το πρώτο αφορά σε συζητήσεις του ομίλου Cordia που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κτιρίων (facility Management) και ανήκει μετοχικά στο επενδυτικό fund SMERC του Νίκου Καραμούζη με ομοειδή εταιρεία του κλάδου. Ο όμιλος Cordia αποτελείται από τέσσερις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας και θέλει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του. Η εταιρεία που έχει «λοκάρει» είναι ένα διαμαντάκι του κλάδου με τζίρο περί τα 10 εκατ. ευρώ, αλλά με υψηλά περιθώρια λειτουργικών κερδών, πράγμα όχι σύνηθες για το συγκεκριμένο κλάδο. Η εν λόγω εταιρεία παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες καθαριότητας και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, όπως συστήματα πυρόσβεσης κ.α.

-- Το δεύτερο deal, όπως προαναφέραμε, είναι σε διερευνητικές συζητήσεις και αφορά το CVC που «ψάχνει» για μια ακόμη εξαγορά στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο το όνομα του ενδιαφερόμενου προδιαθέτει για κάτι μεγάλο. Και όντως η εταιρεία για την οποία ενδιαφέρεται είναι από τα πιο ηχηρά ονόματα στον κλάδο εμφιαλωμένου νερού.


Η πρόταση στον Στ. Παπασταύρου

Κανείς δεν αμφισβητεί την επαγγελματική επάρκεια του Σταύρου Παπασταύρου. Ως νομικός είναι περιζήτητος και αυτό αποδείχτηκε αμέσως μετά την ατυχή κατάληξη της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως πληροφορείται η στήλη, δέχτηκε ήδη πρόταση να αναλάβει επιτελική θέση κορυφαίου ενεργειακού -και όχι μόνο- ομίλου της χώρας ως νομικός σύμβουλος. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Παπασταύρου μπήκε στη συζήτηση αυτή, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι δεν θα μείνει επαγγελματικά αδρανής μετά την έξοδό του από το Μαξίμου.


Ινδοί billionaires στην Αθήνα

Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη όλα τα ραντεβού, αλλά στο τέλος του μήνα αναμένονται στην Αθήνα όχι ένας, ούτε δύο, αλλά έξι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες από την Ινδία. Πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου, που έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης, κατά κοινή ομολογία, πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού και πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Ινδία. Εκεί, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα: Χαρακτήρισε ως «φυσικό σκαλοπάτι» εισόδου στην ΕΕ την Ελλάδα και προσκάλεσε τους Ινδούς επιχειρηματίες ως εξής: «Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι». Το μήνυμα εισακούστηκε και οι έξι δισεκατομμυριούχοι από την Ινδία αναμένονται για τα περαιτέρω στην Αθήνα.


Πινγκ πονγκ με τις αυξήσεις στο νερό

Δεν έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού…μέχρι να έρθουν, όπως διαβεβαίωσε, χθες, στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι της δύσκολης απόφασης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που σε δύο με τρεις μήνες θα είναι στις επάλξεις. Όπως είπε, εξάλλου, έχουμε φτάσει τόσο κοντά στη σύσταση της ΡΑΑΕΥ, ώστε δεν υπάρχει λόγος να εγκριθεί καμία αύξηση ως τότε από το ΥΠΕΝ. Η πρώτη που φέρεται να έχει ζητήσει αυξήσεις, και μάλιστα στο ύψος του πληθωρισμού, είναι η ΕΥΑΘ. Το πρώτο βήμα πάντως για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια σχετικά με τις χρεώσεις του νερού βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η ΚΥΑ για την κοστολόγηση - τιμολόγηση που θα ξεκαθαρίσει πώς θα λειτουργεί το τιμολόγιο έχει φύγει από το ΥΠΕΝ για τα συναρμόδια υπουργεία. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Σκυλακάκης, δεδομένου ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, η τιμολόγηση γίνεται στη βάση της ανάκτησης του κόστους, κόβοντας την όρεξη για υπέρογκες δαπάνες, υπερφίαλα επενδυτικά προγράμματα, εφησυχασμό ως προς την είσπραξη οφειλών ή ακόμα και τη μη αποστολή λογαριασμών, που άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Η αποτελεσματικότητα στο προσκήνιο λοιπόν για τις διοικήσεις των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, αλλιώς θα ψάχνουμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.


Η αφρόκρεμα των φαρμακοβιομηχανιών στην Αθήνα

Ξεχωριστής σημασίας και σπουδαιότητας είναι η επίσκεψη των CEOs των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στην Αθήνα (σήμερα και αύριο) οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει κλειστό γεύμα σε περίπου 20 CEOs μεταξύ των οποίων θα είναι οι Άλμπερτ Μπούρλα της Pfizer, Peter Guenter της Merck Group, Joaquin Duato της Johnson & Johnson κ.α. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, Biopharmaceutical CEO Roundtable – BCR. Πολλοί περιμένουν ότι θα βγουν ειδήσεις.


Υπουργοί από το ευρωψηφοδέλτιο

Στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, συνηθίζεται οι αποτυχόντες από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών να παίρνουν υψηλόβαθμες θέσεις σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, όμως, το Μαξίμου προσανατολίζεται να κάνει κάτι διαφορετικό: οι αποτυχόντες υποψήφιοι θα γίνουν μια δεξαμενή στελεχών, εκ των οποίων κάποιοι θα προωθηθούν σε κυβερνητικές θέσεις στον επόμενο ανασχηματισμό. Εν προκειμένω, αυτή η αναβάθμιση έχει μια λογική.  Στο ευρωψηφοδέλτιο έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές προσωπικότητες με προσόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικούς ρόλους. Το αναμενόμενο είναι ότι θα εκλεγούν όσοι έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν θα εκλεγούν θα είναι υποδεέστεροι. Για ορισμένους από αυτούς, ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να προσφέρει ευκαιρίες για ανάληψη υπουργικών θέσεων, κάτι που εξυπηρετεί και τη δική του επιδίωξη να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα.


Ο Δένδιας επιμένει για την απόσυρση αεροπλάνων

Επιμένει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην απόσυρση των παλαιότερων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας Mirage 2000-5, F-4 αλλά και F-16 Block 30 παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν για τη χρησιμότητά τους. Ίσως για πρώτη φορά υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει τόσο ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η «Ατζέντα 2030» και το στηρίζει με επιχειρήματα οικονομοτεχνικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε μάλιστα στη ΓΔΑΕΕ που επισκέφθηκε χθες: «Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς – Rafale, F-16 Viper, F-35 -, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς». Όπως όλα δείχνουν πολύτιμος συμπαραστάτης του είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο άνθρωπος που φέρνει αυτή τη νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Καθυστερεί η IPO της Blueground

Αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται η είσοδος της Blueground στη Wall Street. Ένα σχέδιο, το οποίο υπάρχει εδώ και καιρό στα στελέχη της επιτυχημένης ελληνικής PropTech που αναμένεται να αποτελέσει ακόμα έναν «μονόκερο», πιστοποιώντας την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής καινοτομίας. Όπως πληροφορείται η στήλη, η Blueground θα είχε μπει και νωρίτερα, αν δεν έπεφτε στην «τέλεια καταιγίδα» που ακολούθησε την πανδημία με την έκρηξη των επιτοκίων και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Μπορεί η Blueground να μην επλήγη οικονομικά από την χρεωκοπία της τεχνολογικής τράπεζας των ΗΠΑ, ωστόσο η κρίση που επακολούθησε και η ανησυχία στην αγορά των ΗΠΑ δεν έκανε πρόσφορο το έδαφος για μια εισαγωγή στο σπουδαιότερο χρηματιστήριο του κόσμου.


Ο Ερντογάν, ο Ιμάμογλου και οι… κεφτέδες

Η σαρωτική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, τον καθιστά όλο και πιο επικίνδυνο αντίπαλο για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Οι σχέσεις τους σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες, με τον Ερντογάν να έχει προσπαθήσει ακόμη και να φυλακίσει τον αντίπαλό του. Την ίδια ώρα οι δυο τους έχουν αρκετά μεγάλη ιστορία. Ο Ιμάμογλου αποκάλυψε ότι στα μέσα του 1990 όταν ο Ερντογάν κέρδισε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκε το εστιατόριο που διατηρούσε ο Ιμάμογλου στην πόλη το οποίο είχε σπεσιαλιτέ τους κεφτέδες. «Τους πρώτους μήνες του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ήρθε στο εστιατόριο που είχα τότε. Έφαγε κεφτέδες που ήταν και η σπεσιαλιτέ. Δεν του πήρα χρήματα. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και εάν το θυμάται αυτόν τον λογαριασμό δεν πρόκειται να μου τον πληρώσει ποτέ».


Έρχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Η τεχνολογία όπως όλα δείχνουν έχει την ικανότητα να κάνει πραγματικότητα ακόμη και την πιο γόνιμη φαντασία. Σε αυτόν τον κανόνα θα πρέπει να τοποθετήσουμε και τα EVTOLs (Electric Vertical Take-Off and Landing οχήματα), η αγορά των οποίων, σύμφωνα με την JP Morgan θα μπορούσε να φθάσει στο ένα τρισ. δολάρια έως το 2040. Αν και βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση, θεωρείται ότι στο μέλλον μπορεί να περιδιαβαίνουν στους αιθέρες και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξί για ένα ή δύο επιβαίνοντες. Οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν ότι ένα EVTOL είναι δυνητικά πολύ πιο αθόρυβο, λιγότερο ρυπογόνο, πιο ασφαλές, φθηνότερο και (αυτό είναι το κλειδί) δυνητικά πλήρως αυτοματοποιημένο, καθιστώντας το ιδανικό για καθημερινές μετακινήσεις και ταξίδια εντός της πόλης.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Β. Μαρινάκης - Ρ. Σούνακ, business στον παγωμένο Καναδά, τα Mirage και η ΛΑΡΚΟ

Η θερμή συνάντηση Μαρινάκη - Σούνακ, το κλειστό meeting Κ. Μητσοτάκη - επενδυτών στον Καναδά παρουσία Ευ. Μυτιληναίου, η προσφυγή για τη ΛΑΡΚΟ, ώρα αποφάσεων για τον άξονα Πάτρα – Πύργος, οι αντιρρήσεις για την πώληση των Mirage, αναβάθμιση του Χρ. Χαρπαντίδη και η σπάνια γέννηση ιπποπόταμου – νάνου στην Αθήνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ινδοί αναζητούν λιμάνι, dream team στο Πολεμικό Μουσείο και τα κέρδη της Τιτάν

Την απόκτηση ενός λιμένα στη χώρα μας επιδιώκουν οι Ινδοί, οι εκκρεμότητες για την Εγνατία Οδό, η επιχειρηματική Dream team στο Πολεμικό Μουσείο, τα υπερκέρδη της Τιτάν στην Ελλάδα, η Ευρωπαία εισαγγελέας στην επίθεση, Ο Γ. Αυτιάς στην Αμερική, η Theon και οι φασονατζήδες και η Dialectica.