ΓΔ: 895.28 0.79% Τζίρος: 26.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Η επιμονή των Τσέχων για την MIG και το κουβάρι στα έργα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τις αγορές, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την πολιτική.
  • Δε καταθέτουν τα όπλα οι Τσέχοι της Emma Delta για την υπόθεση MIG και Vivartia. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες για να ενημερώσουν αναλυτικά και σε βάθος για την πρότασή τους για την εξαγορά της Vivartia.Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν σοβαρή, αξιόπιστη και με υψηλό τίμημα την πρόταση των Τσέχων ενώ η διοίκηση της Πειραιώς, που έχει ένα ειδικό βάρος στη διαδικασία, φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής παραπέμποντας στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με Farallon και OakHill, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ με τα funds Farallon και OakHill για να έχουμε ανατροπές στο παρά ένα. Ωστόσο οι Τσέχοι με «όπλο» το κατά πολύ, όπως λέγεται, υψηλότερο τίμημα αλλά και γενικότερα με την εξαιρετικά γενναιόδωρη δομή της πρότασης θα επιμείνουν, προειδοποιώντας ότι είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν και ευρωπαϊκές πόρτες για το θέμα.  
  • Με ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι μοιάζει πλέον η κατάσταση στα μεγάλα έργα. Απανωτές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές, ως απόνερα της γνωστής διευθέτησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν οδηγήσει στο πάγωμα σχεδόν όλων των κρίσιμων διαγωνισμών.  Από την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ακτιο – Αμβρακία, κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ, μέχρι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ. Μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για διαγωνισμό συμβούλου του μετρό, σε διαμάχη μεταξύ των γραφείων μελετών Salfo και NAMA, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μέχρι να απαντήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όλα θα παραμείνουν παγωμένα.
  • Η βουτιά στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών (για παράδειγμα, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), όπως φαίνεται και από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, δείχνει πως χωρίς παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών η κατάσταση θα χειροτερέψει. Δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα έργο ούτε τον επόμενο χρόνο, με δυσμενέστατες επιπτώσεις και στην απασχόληση. Ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής «κάρφωσε» πριν από μερικές εβδομάδες την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί ενώ είχε χρόνο για να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθάριζε το ζήτημα με τη διευθέτηση, το «φόρτωσε» στους επόμενους. Αν ο κ. Καραμανλής δε βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, κανένας διαγωνισμός για μεγάλο έργο δεν θα ευδοκιμήσει το 2020.
  • Μια και αρχίζει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς σήμερα, συγκρατείστε ένα όνομα: Πολ Κούτος (Paul Kutos). Είναι ο νέος επικεφαλής από πλευράς Κομισιόν, στη θέση του Ιρλανδού, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ξέρει σε πολύ μεγάλο βάθος τα θέματα της Ελλάδας. Πολλοί λένε ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα «χαλαρός», γιατί θέλει να αποφύγει τις επικρίσεις που είχε δεχθεί ο προκάτοχός του, τον οποίο κατηγορούσαν ότι έκανε όλα τα χατίρια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προ εξαμήνου, ο Κούτος είχε μιλήσει σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει πολλά κατάλοιπα ακόμη από την κρίση και πρέπει να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις τις μεταρρυθμίσεις. Να δούμε, λοιπόν, αν και πόσο «σκληρός» θα είναι ο Κούτος...
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.