Οι ανακοινώσεις των τραπεζών, η όρεξη των funds και η ουρά για τσάμπα χρήμα

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Έχει... ζουμί αυτή η εβδομάδα για όσους παρακολουθούν τον τραπεζικό κλάδο. Σημειώστε, λοιπόν, ότι την Πέμπτη, 28 Μαΐου ανακοινώνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Alpha και η Εθνική, ενώ την Παρασκευή έρχεται η σειρά της Eurobank. Η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τη δική της σειρά για ανακοινώσεις την Δευτέρα, 1η Ιουνίου.
 • Τι μπορεί να περιμένουμε από αυτές τις ανακοινώσεις; Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Η επίδραση της κρίσης του κορονοϊού δεν πρόλαβε να επηρεάσει σημαντικά τις τράπεζες, που διατηρούσαν την ορμή από ένα σχετικά καλό 2019. Εκτός, ίσως, από κάποιες πρόσκαιρες διαφορές στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων, που είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου (η απόδοση του 10ετούς είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%), πριν παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα για την πανδημία και επαναφέρει τις αποδόσεις πολύ χαμηλότερα, κάτι που όμως έγινε το δεύτερο τρίμηνο.
 • Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις ανακοινώσεις για το α' τρίμηνο θα έχουν όσα θα πουν οι διοικήσεις για τη συνέχεια. Δηλαδή, για την αναμενόμενη επίδραση της κρίσης του κορονοϊού, την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ο.κ. Οι αναλυτές, όπως λέει και η προσφιλής έκφρασή τους, θα περιμένουν από τις διοικήσεις να «δώσουν χρώμα» ("give colour") για όλα αυτά.
 • Άνοιξε η όρεξη πολλών funds μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Εθνικής – Bain για το project Icon σε τιμή –λόγω κορονοϊού- περίπου 30% με 35% χαμηλότερη της αρχικής (με πολλές αλλαγές και σε άλλους όρους της αρχικής συμφωνίας).
 • Όπως μαθαίνω έχουν επανέλθει οι επενδυτές για εκκρεμή projects της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, ευελπιστώντας επίσης σε γενναίες εκπτώσεις, ωστόσο δεν φαίνεται ούτε η μια ούτε η άλλη τράπεζα ότι θα ακολουθήσουν τα βήματα της Εθνικής τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
 • Να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την στήριξη της απασχόλησης κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε τις (πολλές) εισηγήσεις για τη διεύρυνση των επιδομάτων ανεργίας προκρίνοντας τη στήριξη της εργασίας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα.
 • Πολλοί συμφωνούν με τον πρωθυπουργό αλλά φοβάμαι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εξαιρούν τον εαυτό τους. Περιμένουν να βάλουν πλάτες… οι άλλοι. Οι λογιστές αυτές τις ημέρες δουλεύουν υπερωρίες προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στα νέα μέτρα στήριξης και οι πάντες είναι με ανοιχτό το χέρι αναμένοντας… κυβερνητικό χρήμα (που δεν υπάρχει…).
 • Αλλά, εκτός από τους μικρούς (και πολύ μικρούς), υπάρχουν και μεγάλες, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν κρατικό χρήμα αλλά καμία άλλη σχέση με το κράτος! Επιδιώκουν να λάβουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο και η βοήθεια να ενταχθεί στο πλαίσιο των οριζόντιων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που εφαρμόζονται! Καλά όλα αυτά αλλά μεταξύ επιθυμιών και πραγματικότητας βρίσκεται η άβυσσος.   
 • Την Παρασκευή 29 Μάϊου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI με τη μετακίνηση - υποβάθμιση τεσσάρων εγχώριων μετοχών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν) από τον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, MSCI Small Cap.
 • Πολλοί περιμένουν ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθούν οι πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο, οι περισσότεροι που σχεδιάζουν αγορές δεν θα περιμένουν την τελευταία ημέρα.
 • Χρόνια και ζαμάνια είχαμε να δούμε την Oceanwood, fund «σεσημασμένο» για παιχνίδια short στο ελληνικό Χρηματιστήριο, να εμφανίζεται με μια αυξημένη short θέση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Για την ακρίβεια, από τις αρχές καλοκαιριού του 2016, όταν το fund είχε κάνει τέσσερις κινήσεις πέριξ του 0,50% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς με την τελευταία καταγραφή στο 0,42%. Έκτοτε άλλη ενημέρωση για μεταβολές δεν έκανε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Oceanwood. Ώσπου, στις 20 Μαΐου, καταχωρήθηκε μια αυξημένη θέση short, στο 0,53% των μετοχών.
 • «Η πανδημία και το εμβόλιο. Στη βαριά σκιά του Επιμηθέα». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και, όπως διαβάζω, με το βιβλίο του ο κ. Παυλόπουλος επιχειρεί να συνδυάσει όψεις του ελληνικού Συντάγματος, ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, μορφές της δυτικής σκέψης, όπως ο Φρόιντ και ο Βέμπερ καθώς και προσεγγίσεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη για τις έννοιες της ελευθερίας και τους όρους λειτουργίας μιας δίκαιης κοινωνίας!
 • Όλα τα παραπάνω, ο συγγραφέας του κλασσικού πια «Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης - Ο οικονομικός "Λαβύρινθος", ο νεοφιλελεύθερος "Μινώταυρος" και ο θεσμικός "Θησέας"», καταφέρνει να τα προσεγγίσει σε μόλις 100 σελίδες, που είναι η έκταση του βιβλίου!
 • Κατόρθωμα αξιοθαύμαστο, ακόμα και για κάποιον με τη διαδρομή και τα επιτεύγματα του κ. Παυλόπουλου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ