ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μετρητά ευρΧώέ ρειπαι δμόεμ αετυαρώ χαρτονομίσματα
Φώτο: Shutterstock

Οι φαεινές ιδέες για τα 32 δισ., η συγχώνευση Praxia - Viva και τα νεότερα από την Aegean

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σε... δημιουργικό οίστρο βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως φαίνεται, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε μέρος των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ που το ΣτΕ αποφάσισε ότι πρέπει να καταβληθούν στους συνταξιούχους -τους παλιούς, διευκρινίζω, για τους καινούργιους σκορδοκαΐλα μας- να καταβληθεί μέσω του πακέτου των 32 δισ. ευρώ. Η φαεινή αυτή ιδέα έρχεται σε συνέχεια άλλης «αναπτυξιακής» ιδέας για την αξιοποίηση των 32 δις. που έχει πολλούς οπαδούς στην κυβέρνηση: την μείωση των φόρων μέσω των πόρων του του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις για την επαναφορά σειράς ιστορικών επιδομάτων και συνταξιοδοτικών παροχών (όπως άγαμης θυγατέρας, επίδομα καυσοξύλων κ.α.), μέσω του πακέτου των 32 δις. ευρώ, στοιχηματίζω ωστόσο ότι κάποιοι το έχουν σκεφτεί στα σοβαρά.
  • Ελπίζω οι φειδωλοί του Βορρά να μην διαβάζουν τα ελληνικά νέα και τις δημιουργικές ιδέες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διότι θα ενισχύσουν αποφασιστικά το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων τους γιατί τα χρήματα του Ταμείου πρέπει να δοθούν με πολύ αυστηρούς όρους.
  • Και ενώ λεφτά, που δεν υπάρχουν, μοιράζονται στους συνταξιούχους δεν βλέπω να υπάρχει καμία συζήτηση για την αναβάθμιση των υποδομών του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα των συστημάτων στις εφορίες, που αποτελούν ζωντανά μουσεία, μιας χώρας που θέλει να χαρακτηρίζεται ως προηγμένη, μέλος της ευρωζώνης. Ή των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, όπου εν μέσω πανδημίας κυκλοφορούν τα μισά λεωφορεία και τρόλεϊ και οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στις πιο στενές επαφές ανταλλαγής ιών και μικροβίων. 
  • Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση της απόκτησης της Praxia Bank από την Viva Wallet. Οι απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM φτάνουν αν δεν έχουν φτάσει ήδη και η συγχώνευση είναι θέμα λίγων εβδομάδων.
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή, διαδικτυακή λόγω κορνοϊού, γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean. Αναμένεται να επισημοποιηθεί η αυτονόητη, στις σημερινές περιστάσεις, απόφαση για τη μη διανομή μερίσματος, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην ενημέρωση που θα παράσχει η διοίκηση Βασιλάκη για τα φλέγοντα θέματα της περιόδου: πώς εξελίσσεται η επιβατική κίνηση (που όλα δείχνουν ότι εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις ως τώρα), αλλά και τι ακριβώς γίνεται στο κρίσιμο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Airbus.
  • Η Aegean διεκδικεί από την Airbus το αυτονόητο, δηλαδή να καθυστερήσουν οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών, για να μη γίνει η ελληνική αεροπορική εταιρεία η μοναδική στον κόσμο που υλοποιεί απαρέγκλιτα πρόγραμμα επέκτασης στόλου, την ώρα που το αεροπορικό έργο συρρικνώνεται και όλες οι εταιρείες κοιτάζουν πώς θα μικρύνουν τους στόλους τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια και ότι η Airbus έχει όλη την καλή διάθεση να διευκολύνει την Aegean εις βάρος των δικών της εσόδων. Οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερώσει τους μετόχους η διοίκηση πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτή η διαπραγμάτευση.
  • Έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα το νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων με ενέχυρο κύριας κατοικίας, που ίσως δημιουργήσει αιφνιδιασμούς και «πονοκεφάλους» σε πολλούς ενδιαφερόμενους: το χρονικό «παράθυρο» για υποβολή αιτήσεων από δανειολήπτες που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων δικαιούνται την επιδότηση, θα κλείσει πολύ γρήγορα, ως το τέλος αυτού του μήνα. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μόνο όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση. Όσοι δεν ανήκουν, λοιπόν, στην κατηγορία των πληγέντων καλό είναι να σπεύσουν για την υποβολή των αιτήσεών τους, πριν βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος (Luis de Guindos), στη σκιά των σκληρών διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). Στην εκδήλωση θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη και οι προοπτικές της Ελλάδας στην μετά την πανδημία εποχή και θα μιλήσουν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω Youtube.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: 160 εκατ. ευρώ από τράπεζες για αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε δωρεά 160 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών στα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ της χώρας μας.
Χαρδούβελης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρδούβελης: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για να κλείσει το χάσμα η Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις σε τεχνολογία, βαθύτερη ενιαία αγορά και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και διεθνή ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.
Παύλος Μυλωνάς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυλωνάς: Ποιοτικές επενδύσεις και ισχυρές κεφαλαιαγορές για την Ευρώπη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε περισσότερες επενδύσεις υψηλής ποιότητας και ταχύτερη Ένωση Κεφαλαιαγορών, προβάλλοντας την ελληνική εμπειρία ως παράδειγμα για την Ευρώπη.
Εθνική Τράπεζα ταμπέλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Άντεξαν στις πιέσεις από Μ. Ανατολή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις πιέσεις που ήρθαν από τη Μ. Ανατολή, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕ, καταγράφεται περιορισμένη επίδραση σε ρευστότητα, πωλήσεις και θεμελιώδη μεγέθη.