Φωτο: ΑΠΕ

Η Lamda Development, το Ελληνικό και το μετατραυματικό στρες του Ν. Παππά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συμπτώματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, προφανώς λόγω απώλειας της εξουσίας, εμφανίζει ο Νίκος Παππάς.
  • Με πτώση 8,84% έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Lamda Development, μετά τα δημοσιεύματα για το σχεδιασμό μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Είναι μία από τις περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να πει ότι το ταμπλό της αγοράς δεν λέει την αλήθεια για τις προοπτικές μιας μετοχής: η πτώση είναι εύλογη, όταν οι επενδυτές πληροφορούνται ότι σχεδιάζεται μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, όμως οι προοπτικές της εταιρείας του ομίλου Λάτση φαίνονται καλύτερες από κάθε άλλη φορά, καθώς επιταχύνονται οι εξελίξεις στο έργο – ορόσημο του Ελληνικού. Η εταιρεία αφιέρωσε μόνο δύο γραμμές από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο έργο του Ελληνικού, αλλά μέσα από αυτή τη λακωνική αναφορά καταλαβαίνει κανείς πόσα έχουν αλλάξει μέσα σε δύο μήνες: «Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού, έχουν ήδη εκδοθεί οι τρεις από τις τέσσερις απαιτούμενες ΚΥΑ και η ολοκλήρωση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων προχωρά με γοργούς ρυθμούς», τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Μπορεί, λοιπόν, η μετοχή να ισορροπεί σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της επικείμενης άντλησης κεφαλαίων, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πολύ γρήγορα η Lamda, υλοποιώντας ένα κολοσσιαίων διαστάσεων έργο, θα έχει μεταμορφωθεί σε μια εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με διεθνή εμβέλεια.
  • Φαίνεται ότι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες λόγω απώλειας της εξουσίας είναι και η πολιτική αμνησία. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε «τρέξει», χωρίς επιτυχία για διάφορους τεχνικούς λόγους, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που η ίδια είχε συμφωνήσει με τους δανειστές μας. Τώρα, όμως, ο Νίκος Παππάς μεταμορφώνεται σε ηρωικό υπερασπιστή της δημόσιας περιουσίας, επειδή την ίδια ιδιωτικοποίηση προωθεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. «Η εμμονή της ΝΔ στην πολιτική της καθολικής αποχώρησης του Δημοσίου από κρίσιμες για τη χώρα υποδομές είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και οικονομικά αναποτελεσματική», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτικό σκάνδαλο»! Ενώ αν είχε πετύχει η ίδια ακριβώς ιδιωτικοποίηση επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν, προφανώς, μια κορυφαία πράξη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος...
  • Στην Εθνική πληροφορούμαι ότι συζητούν πολύ στους διαδρόμους για μια δικαστική απόφαση από αυτές που δεν βγαίνουν συχνά. Δικαστήριο φέρεται να ακύρωσε σύμβαση δανείου στελέχους της τράπεζας, που είχε δοθεί για την αγορά μετοχών της Εθνικής, ως προϊόν καταναγκασμού από τη διοίκηση. Θυμίζω ότι ήταν πολλά τα στελέχη που είχαν πάρει στο παρελθόν μετοχοδάνεια για να ενισχύσουν την τράπεζα, αγοράζοντας μετοχές από αύξηση κεφαλαίου, αλλά οι τοποθετήσεις αυτές δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο (ας το πούμε κομψά...), λόγω της γνωστής, κακής πορείας της μετοχής. Έτσι, υπήρξε πρόβλημα και με την εξυπηρέτηση των δανείων και αρκετές υποθέσεις έφθασαν στα δικαστήρια. Θα δώσουν άραγε λύση τα δικαστήρια εις βάρος της τράπεζας; Ίδωμεν.
  • Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα. ΟΠΑΠ και Σαράντης θα παρουσιάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των δυο μεγαλυτέρων βιομηχανικών ομίλων της χώρας Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός, η νέα κατάθεση Τζ. Κουτσολιούτσου και ο άγνωστος «Χ» της Ελλάκτωρ

Πώς προετοιμάζει η PWC την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και ο ρόλος του εφοπλιστή Διαμαντίδη στον «πόλεμο» για την Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.
stocks, xrimatistiria, agores
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.
Kvstas Shmiths, Simitis Kostas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρόβλημα του εντολέα – εντολοδόχου, οι δυσάρεστες αλήθειες Σημίτη και η Ελλάκτωρ

Ο CEO που διαπραγματεύεται μεγάλα deal και διαδίδει ότι θα εργαστεί σε εταιρεία του αγοραστή, οι παρατηρήσεις Σημίτη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ο δυσαρεστημένος μέτοχος της Reds.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.