ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η Lamda Development, το Ελληνικό και το μετατραυματικό στρες του Ν. Παππά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συμπτώματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, προφανώς λόγω απώλειας της εξουσίας, εμφανίζει ο Νίκος Παππάς.
  • Με πτώση 8,84% έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Lamda Development, μετά τα δημοσιεύματα για το σχεδιασμό μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Είναι μία από τις περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να πει ότι το ταμπλό της αγοράς δεν λέει την αλήθεια για τις προοπτικές μιας μετοχής: η πτώση είναι εύλογη, όταν οι επενδυτές πληροφορούνται ότι σχεδιάζεται μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, όμως οι προοπτικές της εταιρείας του ομίλου Λάτση φαίνονται καλύτερες από κάθε άλλη φορά, καθώς επιταχύνονται οι εξελίξεις στο έργο – ορόσημο του Ελληνικού. Η εταιρεία αφιέρωσε μόνο δύο γραμμές από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο έργο του Ελληνικού, αλλά μέσα από αυτή τη λακωνική αναφορά καταλαβαίνει κανείς πόσα έχουν αλλάξει μέσα σε δύο μήνες: «Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού, έχουν ήδη εκδοθεί οι τρεις από τις τέσσερις απαιτούμενες ΚΥΑ και η ολοκλήρωση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων προχωρά με γοργούς ρυθμούς», τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Μπορεί, λοιπόν, η μετοχή να ισορροπεί σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της επικείμενης άντλησης κεφαλαίων, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πολύ γρήγορα η Lamda, υλοποιώντας ένα κολοσσιαίων διαστάσεων έργο, θα έχει μεταμορφωθεί σε μια εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με διεθνή εμβέλεια.
  • Φαίνεται ότι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου μετατραυματικού στρες λόγω απώλειας της εξουσίας είναι και η πολιτική αμνησία. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε «τρέξει», χωρίς επιτυχία για διάφορους τεχνικούς λόγους, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που η ίδια είχε συμφωνήσει με τους δανειστές μας. Τώρα, όμως, ο Νίκος Παππάς μεταμορφώνεται σε ηρωικό υπερασπιστή της δημόσιας περιουσίας, επειδή την ίδια ιδιωτικοποίηση προωθεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. «Η εμμονή της ΝΔ στην πολιτική της καθολικής αποχώρησης του Δημοσίου από κρίσιμες για τη χώρα υποδομές είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και οικονομικά αναποτελεσματική», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτικό σκάνδαλο»! Ενώ αν είχε πετύχει η ίδια ακριβώς ιδιωτικοποίηση επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν, προφανώς, μια κορυφαία πράξη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος...
  • Στην Εθνική πληροφορούμαι ότι συζητούν πολύ στους διαδρόμους για μια δικαστική απόφαση από αυτές που δεν βγαίνουν συχνά. Δικαστήριο φέρεται να ακύρωσε σύμβαση δανείου στελέχους της τράπεζας, που είχε δοθεί για την αγορά μετοχών της Εθνικής, ως προϊόν καταναγκασμού από τη διοίκηση. Θυμίζω ότι ήταν πολλά τα στελέχη που είχαν πάρει στο παρελθόν μετοχοδάνεια για να ενισχύσουν την τράπεζα, αγοράζοντας μετοχές από αύξηση κεφαλαίου, αλλά οι τοποθετήσεις αυτές δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο (ας το πούμε κομψά...), λόγω της γνωστής, κακής πορείας της μετοχής. Έτσι, υπήρξε πρόβλημα και με την εξυπηρέτηση των δανείων και αρκετές υποθέσεις έφθασαν στα δικαστήρια. Θα δώσουν άραγε λύση τα δικαστήρια εις βάρος της τράπεζας; Ίδωμεν.
  • Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα. ΟΠΑΠ και Σαράντης θα παρουσιάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των δυο μεγαλυτέρων βιομηχανικών ομίλων της χώρας Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το ψαλίδι Πατέλη και η υπεροχή της Phoenix Mez

Οι κίνδυνοι στις αγορές και η απειλή της απλής αναλογικής στο Χρηματιστήριο, το ψαλίδισμα των λογαριασμών ρεύματος, η διανομή στους μετόχους της Phoenix και τα καλά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.