ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η άκομψη διακοπή Πισσαρίδη, τα άστοχα self test και τα δύσκολα για τη ΔΕΗ

Το απότομο «κόψιμο» του νομπελίστα καθηγητή στο Φόρουμ των Δελφών, τα τεστ που αστοχούν 9 στις 10 φορές, το βαρύ κόστος των δικαιωμάτων Co2 για τη ΔΕΗ και η καθυστερημένη άφιξη των ανακοινώσεων της Aegean.
 • Ένα μικρό σοκ προκάλεσε στον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη το κάπως ασυνήθιστο «κόψιμο» της συνέντευξής του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών χθες, λόγω έλλειψης χρόνου. Με το που πήγε να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και πρόεδρος της ομώνυμης Επιτροπής, για το αν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, υποχρεώθηκε σε απότομη διακοπή με τρόπο που σίγουρα δεν είναι συνηθισμένος, κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο έκπληκτο πρόσωπο του κ. Πισσαρίδη. Ο καθηγητής πάντως γρήγορα ανέκτησε την ψυχραιμία του και προσπάθησε να αντιδράσει με χιούμορ.
 • Τουλάχιστον πρόλαβε να σημειώσει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας.
 • Είναι γεγονός ότι τα ελληνικά του κ. Πισσαρίδη δεν τον βοήθησαν να διατυπώσει με άνεση τις σκέψεις του, ωστόσο το εφετινό Οικονομικό Φόρουμ κάποιες στιγμές θυμίζει μεγάλο δεξαμενόπλοιο που προσπαθεί να στρίψει γρήγορα: 6 ημέρες εκδηλώσεων, με 3 παράλληλα live streams κάθε ημέρα, 800 ομιλητές και εκατοντάδες συνεντεύξεις, ομιλίες και παρεμβάσεις δημιουργούν μια τεράστια διαχειριστική πρόκληση.
 • Δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο, για να το θέσουμε όσο πιο ήπια γίνεται, η υπόθεση των self test. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η αξιοπιστία των κινεζικών τεστ που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση είναι πολύ χαμηλή. Μέχρι τις 11 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 4.640.000 self test και για 109.875 περιπτώσεις απαιτήθηκε επανέλεγχος καθώς ήταν θετικό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, στον επανέλεγχο μόλις σε 12.600 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε το θετικό αποτέλεσμα, ενώ τα υπόλοιπα 97.250 τεστ ήταν ψευδώς θετικά! Δηλαδή, περίπου το 90% των θετικών τεστ είναι ψευδώς θετικά.
 • Τρέχα γύρευε.
 • Από τη στιγμή όμως που βγει θετικό ένα self test, σχολικές τάξεις διακόπτουν την λειτουργία τους, εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους, άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνες, οικογένειες ταλαιπωρούνται σχεδόν άσκοπα, καθώς το 90% των «θετικών» αποτελεσμάτων είναι λανθασμένα.
 • Σημειώνεται ότι με τη νέα χαλάρωση των περιορισμών όσοι θέλουν να μεταβούν σε νησιά, ως επισκέπτες ή για δουλειά, θα πρέπει είτε να έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε μοριακό έλεγχο, είτε rapid test είτε να δηλώσουν ότι έχουν αρνητικό self test. Δηλαδή να αυτοελεγχθούν και ότι βρουν. Με λίγα λόγια με μια υπεύθυνη δήλωση μπορεί να ταξιδέψει κανείς ανεμπόδιστα.
 • Περισσότερο από 4% κέρδισε χθες η μετοχή της ΔΕΗ και ανέβηκε στα 9,21 ευρώ, ενώ είχε δείξει μια αδυναμία για αρκετές συνεδριάσεις και «έπαιζε» σε τιμές κάτω των 9 ευρώ, σε αρκετά απόσταση από το υψηλό των 9,8 ευρώ που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου. Πίσω από την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή, όμως, κρύβονται αιτίες που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για τον μέσο καταναλωτή ρεύματος.
 • Η ΔΕΗ «καίγεται» αυτή την περίοδο από την εκτίναξη της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στα επίπεδα των 50 ευρώ, τιμή περίπου διπλάσια από τη μέση τιμή για το 2020. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για την αντανάκλαση που θα έχει στην κερδοφορία του 2021 αυτό το ράλι των δικαιωμάτων, καθώς οι αριθμοί είναι εξόχως απειλητικοί: αν οι εκπομπές Co2 της ΔΕΗ μείνουν και το 2021 στα επίπεδα των 15,5 εκατ. τόνων, ο λογαριασμός των δικαιωμάτων θα πλησιάσει τα 780 εκατ. ευρώ και θα είναι διπλάσιος από τον περσινό. Ακόμη και αν μειωθούν στα 12 εκατ. τόνους οι εκπομπές, όπως υπολογίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, πάλι με την τιμή των 50 ευρώ ο λογαριασμός θα φτάσει 600 εκατ. ευρώ.
 • Μέσα σε αυτό το απειλητικό για τη ΔΕΗ σκηνικό, η διοίκηση Στάσση, που τόσο έχει επαινεθεί για την ανανέωση που έφερε, έκανε ακριβώς ό,τι θα έκανε κάθε διοίκηση της ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες: αποφάσισε να μεταφέρει στους καταναλωτές ένα μέρος του λογαριασμού για τα «φουσκωμένα» δικαιώματα ρύπων, ενεργοποιώντας άμεσα τη σχετική ρήτρα στα συμβόλαια. Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από αυτή την απόφαση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουν τα ίδια αισθήματα και οι καταναλωτές, όταν πάρουν τους λογαριασμούς.
 • Η ακρίβεια στις ώρες πτήσεις είναι ένα βασικό στοιχείο αξιολόγησης της ποιότητας μιας αεροπορικής εταιρείας. Άλλο θέμα είναι, βέβαια, η ακρίβεια των εταιρικών ανακοινώσεων της Aegean, όπου ήδη έχουμε μια... καθυστέρηση άφιξης. Ο Ευτύχης Βασιλάκης είχε δηλώσει στους αναλυτές, παρουσιάζοντας στις 12 Απριλίου τα αποτελέσματα του 2020, ότι μεταξύ 6 και 12 Μαΐου θα ανακοινώνονταν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, τους οποίους θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο, έχοντας λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης. Αισίως, φθάσαμε χθες στις 13 Μαΐου, αλλά οι όροι της αύξησης δεν έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, βέβαια, είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και η αναλογία έκδοσης νέων προς τις παλιές μετοχές. Θυμίζουμε ότι η μετοχή έχει πέσει φέτος έως και στα 4 ευρώ, αλλά ενόψει της αύξησης κέρδισε έδαφος και έχει κατακτήσει με σιγουριά τα 5 ευρώ, ενώ «έπαιξε» έως και στα 5,54.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ασυγκράτητη ΔΕΗ, ο Ηρακλής ΙΙ, η αύξηση της Aegean και το όραμα του Θ. Σκυλακάκη

Πώς έγινε η ΔΕΗ hot story της πράσινης ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση προκρίνει το σχέδιο Ηρακλής, η αναμονή για τους όρους της αύξησης της Aegean και το δύσκολο πείραμα με την κατάρτιση ισολογισμού του κράτους.
Ανδρέας Ανδρεάδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καυτή πατάτα της Αμοργού, η αισιοδοξία Ανδρεάδη για τον τουρισμό και η στροφή της ΕΚΤ

Το αγαπημένο σπορ της μετάθεσης ευθυνών για τις παράνομες πολυκατοικίες στην Αμοργό, η πρόβλεψη Ανδρεάδη για τουριστικά έσοδα στο 50% του 2019 και η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.