ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pixida, agores
Φωτο: Pixabay

Το ΧΑ προπομπός της πτώσης, Aegean σε ρυθμό... πανδημίας και τα διεθνή ρίσκα

Οι πιέσεις εκδηλώθηκαν πρώτα στο ΧΑ και ακολούθησε η Ευρώπη, ο γεωπολιτικός κίνδυνος σταθερά στο προσκήνιο, η μεγάλη πτώση της Aegean, η Ελλάκτωρ άντεξε με στήριγμα την επιστροφή κεφαλαίου και γιατί πιέστηκε η ΤΕΝΕΡΓ.

Μπορεί η συνεδρίαση της Δευτέρας αλλά και της προηγούμενης Πέμπτης και Παρασκευής να μας ξένισαν και πολλοί να υπογράμμισαν την ένταση της πτώσης στην Αθήνα, σε αντιδιαστολή με την ψυχραιμία των ξένων αγορών, ωστόσο η συνέχεια έδειξε ότι μάλλον η Αθήνα αποτέλεσε προπομπό της γενικευμένης πτώσης που ακολούθησε στις αγορές. 

Πιθανότατα κάποιοι ξένοι προχώρησαν πρώτα σε ρευστοποιήσεις σε πιο μικρές και πιο ευάλωτες αγορές, οδηγώντας σε πρέσινγκ τις τιμές, δεδομένης και της χαμηλής εμπορευσιμότητας της εγχώριας αγοράς. Σε κάθε περίπτωση το αισιόδοξο ξεκίνημα στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα δεν είχε συνέχεια και πιέσεις εκδηλώθηκαν παντού.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει τέσσερις ημέρες διαδοχικής πτώσης, υποχωρώντας σχεδόν κατά -5% και με πολλές μετοχές, μικρής  - μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης- να γράφουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες ίσως δούμε ριμπάουντ σύντομα. Ο FTSE 25 υποχωρεί από την περασμένη Πέμπτη -4,18%, ο Mid Cap χάνει -6,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση -5,75%. Ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ο τζίρος που έχει γίνει το τελευταίο διήμερο στο Χ.Α. καθώς μετά τα 155 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, χθες έγιναν συναλλαγές 157,28 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

Το ριμπάουντ βέβαια προϋποθέτει ότι δεν θα δούμε επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ισραήλ έχει αναγγείλει πλέον ότι θα προχωρήσει σε κάποια αντίποινα κατά του Ιράν. Ενθαρρυντικό είναι ότι χθες, μετά από αρκετές συνεδριάσεις ανησυχιών για τα επιτόκια, στη Wall Street επανήλθαν κάποιοι αγοραστές και ο Dow Jones έκλεισε με μικρή άνοδο (0,17%). Πάντως, S&P 500 και Nasdaq δεν απέφυγαν την οριακή πτώση στο κλείσιμο.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Υπό κανονικές συνθήκες, οι απώλειες δεν θα προκαλούσαν εντύπωση δεδομένης της γενικευμένης καθίζησης των τιμών αλλά στην περίπτωση της ΤΕΝΕΡΓ υπάρχει η προσδοκία του μεγάλου deal. Οπότε πολύ λογικά το χθεσινό -5,34% πυροδότησε ανησυχίες για το αν κάτι έγινε (πάλι…) με το deal. Ωστόσο οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι πιέσεις στη μετοχή φαίνεται να έχουν έναν πιο ειδικό λόγο, καθώς η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή βγαίνει από τον δείκτη S&P Clean Energy την Παρασκευή. 

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- ΕΚΤΕΡ: Πετώντας κάτω από τα ραντάρ, η εταιρεία αναλαμβάνει διαρκώς νέα έργα και αβγατίζει το ανεκτέλεστο που πλέον ανέρχεται στα 112 εκατ. ευρώ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα του 2023 που λογικά θα δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του μήνα. Νοικοκυρεμένη εταιρεία με ισχυρά θεμελιώδη σε έναν κλάδο που αναμένεται «μπουμ» έργων τα επόμενα χρόνια.

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- Aegean Airlines: Μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε όλο το Χ.Α. το τελευταίο 4ήμερο, καθώς υποχωρεί κατά 10,44%, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Το διάγραμμα της μετοχής τα λέει όλα και θυμίζει λίγο τις ημέρες της... πανδημίας. Η κατάσταση βέβαια στην Μ. Ανατολή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το Ισραήλ είναι μια διαρκώς ανερχόμενη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, όμως υπάρχουν φόβοι για πλήγμα σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αρκετές ξένες εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ. Σε κάθε περίπτωση, το κομμάτι που αντιστοιχεί στις πωλήσεις και τα κέρδη της Aegean από την περιοχή, είναι μικρό.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- Ελλάκτωρ: Με το δέλεαρ της επιστροφής κεφαλαίου, κρατήθηκε στο +0,20% χθες. Είχαμε την πώληση της κατασκευαστικής Άκτωρ, την πώληση της Άνεμος, δρομολογείται η πώληση της Ηλέκτωρ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να πουληθεί και η συμμετοχή στην Άκτωρ Παραχωρήσεις. Μένει μόνο η διαχείριση και ανάπτυξη Ακινήτων της Reds, η οποία, αν και έχει απομείνει χωρίς έσοδα, ποντάρει στα μελλοντικά της projects όπως το Κτήμα Καμπά. Στο ταμείο υπάρχουν περί τα 650 εκατ. ευρώ. Αλήθεια, ποια θα είναι η ταυτότητα του ομίλου την επόμενη ημέρα;

Η πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- ΟΠΑΠ: Με εξαιρετικές άμυνες το τετραήμερο αλλά και ευρύτερα, μετοχή με χαρακτηριστικά ομολόγου, όπως συχνά έχει λεχθεί. Στα 16,09 ευρώ χθες, με πτώση 0,80%.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- Jumbo: Από τις μετοχές που δείχνουν ισχυρές αντοχές, παρ’ ότι έχασε χθες 2,55% με κλείσιμο στα 26,02 ευρώ. Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη χρήσης 2023, με την Optima Bank να αναμένει ότι θα είναι έτος ρεκόρ σε τζίρο και κέρδη. Η χρηματιστηριακή περιμένει πωλήσεις 1,0818 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 13,9%, EBITDA 387,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,1% και καθαρά κέρδη 282,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13,6%. Για το μέρισμα σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του 2023 έδωσε 2,947 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσφατα, τον Μάρτιο, έδωσε 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

- Intralot:  Καθημερινές οι αγορές μετοχών Intralot από την Intracom, αγορές όμως που δεν αρκούν για να ανασχέσουν τις ισχυρότατες πιέσεις. Χθες αγοράστηκαν 100.000 μετοχές, τη Δευτέρα 150.000 μετοχές, στις 12/4 50.000 μετοχές, στις 11.4 επίσης 50.000 μετοχές και την Τετάρτη 10 Απριλίου επίσης 50.000 μετοχές. Συνολικά η Intracom έχει αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες 400.000 μετοχές Intralot ενισχύοντας σημαντικά το ποσοστό της. Από την περασμένη Τετάρτη που ξεκίνησαν οι αγορές η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά -11% πτώση που μάλλον επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι κάποιος ή κάποιοι μεγάλοι αποχωρούν. Να δούμε αν θα κρατήσει το 1 ευρώ. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 10 Οκτωβρίου 2023 - 16 Απριλίου 2024

-- ΕΧΑΕ: Έχασε τα πέντε ευρώ για πρώτη φορά από τις 13 Νοεμβρίου 2023, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών. Καταγράφει απώλειες άνω του 7% φέτος.

-- Lamda Development: Με απώλειες άνω του 6% το τελευταίο τριήμερο, πλέον όχι μόνο γύρισε πτωτικά φέτος, αλλά χάνει 7,10%.

-- Quality & Relability: Μολονότι κρατάει κέρδη άνω του 110% από την αρχή του χρόνου, στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις από τις 5 Απριλίου υποχωρεί κατά 19,62%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα των αγοραστών της Παρασκευής, η ΔΕΗ και κάτι ψήνεται στη ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές στην αντεπίθεση με τους πωλητές να αποσύρονται, η ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, η δυναμική κίνηση της ΔΕΗ ενόψει των αποτελεσμάτων, η επόμενη κίνηση της Mytilineos και το ράλι της Optima.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚ Τέρνα δυναμικά στο προσκήνιο, το σούπερ μέρισμα του ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ

Η αγορά «βλέπει» done deal για Τέρνα Ενεργειακή, οι προσδοκίες για ΓΕΚ Τέρνα, η αντίδραση στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, οι ξένοι οίκοι βαθμολογούν το Αεροδρόμιο, οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, η ανοδική αντίδραση Motor Oil και Mytilineos και η κινητικότητα του ΟΤΕ.
MARKET MAKER

Το στοίχημα της Alpha Bank, τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Euroxx

Η Alpha Bank και η κάλυψη του discount από τις άλλες συστημικές, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Εθνικής, γιατί είναι αισιόδοξος ο CEO της Euroxx, η νέα τιμή στόχος για τον ΟΠΑΠ και η σταθερότητα του ΔΑΑ.