ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stocks, xrimatistiria, agores
Φώτο: Shutterstock

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.

Πάγωσε τα χαμόγελα η πτώση της Παρασκευής, καθώς πολλά «χαρτιά» δέχθηκαν ισχυρότατη πίεση, πτώση που μόνο μέσα από το πρίσμα της ραγδαίας επιδείνωσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να εξηγηθεί. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με λελογισμένες απώλειες -1,12% ωστόσο η εικόνα στο ταμπλό ήταν χειρότερη και τις εντυπώσεις έσωσε η άνοδος κόντρα στο κλίμα της Coca Cola HBC, της Jumbo και του ΟΠΑΠ.

Ενθαρρυντικό για της αγορές και για το ΧΑ είναι ότι διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν. Διότι και το Ιράν έκανε την επίθεση που είχε προαναγγείλει (κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι δεν σχεδιάζει άλλη ενέργεια) και η επίθεση αποκρούστηκε χωρίς απώλειες για το Ισραήλ και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν θα έχουμε, τουλάχιστον άμεσα, δυναμική αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ, την οποία θέλουν να αποτρέψουν και οι Αμερικανοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο του Τελ Αβιβ έκλεισε με μικρή άνοδο χθες Κυριακή. Τα ξημερώματα, το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε στα 90 δολ., οι αγορές της Ασίας σημείωναν μικρή πτώση, ενώ τα futures του S&P κατέγραφαν μικρή (0,3%) άνοδο.

Όλα αυτά δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν θα κλονίσει τις αγορές, ίσως μάλιστα να δούμε θετική αντίδραση αν τα χειρότερα είναι πίσω μας. Αν η ανησυχία εκτονωθεί τότε ίσως δούμε ριμπάουντ στην Αθήνα δεδομένης μάλιστα της μεγάλης κινητικότητας σε επιχειρηματικό επίπεδο (deals στην πληροφορική, συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, προσδοκίες για Τέρνα Ενεργειακή)  

-- Quest Holdings: Στην κορυφή των απωλειών την Παρασκευή, καθώς υποχώρησε κατά 4,01% πέφτοντας στα 5,26 ευρώ, ενώ το μήνα Απρίλιο είναι επίσης στην κορυφή της πτώσης χάνοντας 10,54%. Έπεσε στα 564 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που τη φέρνει στην τελευταία θέση του FTSE. Η μετοχή έχασε με μεγάλη ταχύτητα τα κέρδη που είχε αποκομίσει εξαιτίας των προσδοκιών εξαγοράς στο πλαίσιο της μεγάλης κινητικότητας στην πληροφορική. 

Η πορεία της μετοχής της Quest Holding, 3 Οκτωβρίου 2023 - 12 Απριλίου 2024

-- Τιτάν: Με καλές άμυνες τελευταία, παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά, ενώ το τελευταίο τριήμερο κλείνει αμετάβλητη στα 26,20 ευρώ. Η Alpha Finance συστήνει αγορά με τιμή – στόχο στα 35,83 ευρώ, που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 3 Οκτωβρίου 2023 - 12 Απριλίου 2024

-- ΟΠΑΠ – Jumbo: Κράτησαν χαρακτήρα και την Παρασκευή, όταν σύσσωμη σχεδόν η αγορά βούτηξε μετά τις 14:21 μ.μ., οδηγώντας την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap σε απώλειες απο 1,02% έως και 4,01%. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +0,43% και στα 16,30 ευρώ, η Jumbo +0,53% στα 26,42 ευρώ.

-- Mytilineos: Έκανε τον μεγαλύτερο τζίρο σε όλη την αγορά την Παρασκευή, διακινώντας 19 εκατ. ευρώ, αφήνοντας δεύτερη την Πειραιώς με 17,45 εκατ. ευρώ και τρίτη την Εθνική με 16,18 εκατ. ευρώ. Έκλεισε στα 35,56 ευρώ υποχωρώντας κατά 0,17% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, μολονότι – με όπλο το deal με τη ΔΕΗ – αρχικά έφτασε έως το +2,75%. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Sky News, ο όμιλος δρομολογεί την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του 2024, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Citi και Morgan Stanley. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο, η Mytilineos, με κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δισ. ευρώ, εξετάζει το σενάριο μετεγκατάστασης της κύριας εισαγωγής στο London Stock Exchange, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να είναι επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE, δηλαδή στον δείκτη με τις κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες. Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να διατηρήσει τη θέση της και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ασχέτως με τις πρόσκαιρες διακυμάνσεις, η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν έχει ξαναδεί – τα τελευταία πολλά χρόνια – παρόμοιο μετασχηματισμό, όπως αυτός που έκανε η Mytilineos τα τελευταία 6-7 χρόνια, μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ. Ούτε έχει υπάρξει παρόμοιο παράδειγμα μέσα σε δύο – τρεις χρήσεις, να διπλασιάσει – εταιρεία του Large Cap – τα μεγέθη και τα κέρδη της.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 3 Οκτωβρίου 2023 - 12 Απριλίου 2024

-- Phoenix Mezz: Εντυπωσιακή η εικόνα το μεγεθών της εταιρείας το 2023. Τα τοκομερίδια ρέουν, αποδίδοντας στην εταιρεία 20 εκατ. το 2023, ενώ το 2024 ξεκίνησε με νέες εισπράξεις ύψους 4,5 εκατ. Το ενεργητικό της εταιρείας στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. από 54,4 εκατ. το 2022 παρά την επιστροφή στους μετόχους 18 εκατ. ευρώ (και ενώ είχε προηγηθεί και άλλη επιστροφή 18 εκατ. το 2022). Η εταιρεία θα προχωρήσει φέτος στην τρίτη διανομή! Θετική και η εικόνα της Sunrise, που διαθέτει ταμείο 10,9 εκατ. ευρώ κλειδώνοντας και νέα διανομή μετρητών. Ωστόσο οι εισπράξεις από τοκομερίδια τον Φεβρουάριο (1,2 εκατ.) ήταν χαμηλότερες των αντίστοιχων τον Φεβρουάριο του 2023.  

Η πορεία της μετοχής της Phoenix Mezz, 3 Οκτωβρίου 2023 - 12 Απριλίου 2024

-- Intralot: Από τη μια ο Σωκράτης Κόκκαλης αγοράζει (μέσω της Intracom) ΙΝΛΟΤ, από την άλλη η μετοχή υποχωρεί άγαρμπα που δείχνει ότι μάλλον κάποιος μεγάλος βγαίνει και οι αγορές Κόκκαλη είναι περισσότερο ψυχολογικού χαρακτήρα.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 3 Οκτωβρίου 2023 - 12 Απριλίου 2024

-- Ίλυδα: Λίγο κράτησε το πάρτι στη μετοχή. Στο -7,31% την Παρασκευή, ενώ τον Απρίλιο υποχωρεί κατά 14,09%. Προσοχή στις διαδόσεις και τις φήμες.

-- Mid Cap: Με τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη να έχουν κατεβάσει τους τόνους, και την Intrakat επίσης να έχει μειώσει μερικώς την ένταση που είχε όλους τους προηγούμενους μήνες, ο εν λόγω χώρος, έχει κακή εικόνα εσχάτως. Τον Απρίλιο μολονότι ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 1,53%, ο Mid Cap δέχεται μεγάλες πιέσεις χάνοντας 5,52%. Η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 11,87% χάνοντας όλα τα κέρδη του Μαρτίου, η AVAX δέχεται πιέσεις σε ποσοστό 9,95%, η Intracom Holdings χάνει 8,59%, η Intralot -7,19%, η ΕΧΑΕ -7,14%, Τεχνική Ολυμπιακή -7,37%, Profile Software -7,26% κ.ο.κ.

-- Ατζέντα: Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs (σήμερα 15/04), Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (αύριο 16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04). Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις ΗΠΑ (15/04) και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη (17/04) για τον οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον Μάρτιο στο 2,4%. Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα, οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 αυτή την εβδομάδα είναι οι Orilina Properties, Βιοκαρπέτ, Κρι-Κρι (16/04), Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ (17/04) και Αλουμύλ (19/04). Από σήμερα η μετοχή της Πετρόπουλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 (0,8644 ευρώ), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (0,6720) ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (0,04). Επισημαίνεται, τέλος, ότι το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η αργή προσέγγιση στις 1.200 μονάδες, η ανάσα από Fed, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ

Το νέο τεστ στις 1.200 μονάδες και ο αδύναμος τζίρος, η απόφαση της Fed που έφερε χαμόγελα στη Wall, το ανοδικό σερί των ΕΛΠΕ, το μέρισμα του ΟΠΑΠ, η άνοδος της Intrakat και το άλμα 9,37% της Δομική Κρήτης.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Οι δυνάμεις για την πολιορκία των 1.500 μον., οι πολλές αργίες και τα ρίσκα

Με ποιες μετοχές θα γίνει η πολιορκία των 1.500 μονάδων, ο κόφτης των πολλών αργιών του Πάσχα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και το σταθερό ρίσκο της επιδείνωσης των πολλών διεθνών μετώπων.
MARKET MAKER

Κρατήθηκαν οι 1.435 μονάδες, μεγάλοι τζίροι στις τράπεζες, η Alpha και η Σαράντης

Ήπια διόρθωση χωρίς να «σπάσει» καθοδικά το υψηλό 13 ετών, στα 310 εκατ. οι συναλλαγές στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, η Alpha κράτησε θετικό πρόσημο, ράλι 19,37% για την ΕΚΤΕΡ, η πρωτιά της Σαράντης και οι απώλειες της Intrrakat.
MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.