ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα placements έφεραν διόρθωση, η καλή εικόνα Τιτάν - ΔΑΑ και το χάλι της ΕΧΑΕ

Τα όρια της διόρθωσης, γιατί αρέσει το placmenet της ΜΥΤΙΛ παρά τις πιέσεις, το Αεροδρόμιο ανακτά το μέρισμα, η διόρθωση της ΕΚΤΕΡ, η δύναμη της Τιτάν, οι απώλειες των mezz και η ΕΧΑΕ πρώτη στην πτώση και τελευταία στην άνοδο.

Χάθηκαν γρήγορα οι 1.500 μονάδες, διαψεύδοντας όσους περίμεναν πιο γρήγορα βήματα του Γενικού Δείκτη. Το placement της Mytilineos, αν και εξαιρετικά πετυχημένο, έδωσε το σήμα για ρευστοποιήσεις κερδών. Και η μετοχή της Jumbo ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται μετά το placement που είχε πραγματοποιήσει, όπως και της Τρ. Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.480,09 μονάδες υποχωρώντας σε ποσοστό -1,09% με το ταμπλό να βάφεται «κόκκινο» με 96 τίτλους να κλείνουν με απώλειες, έναντι 21 ανοδικών και 41 που παρέμειναν σταθεροί.

Η αλήθεια ήταν ότι τα κέρδη ήταν μεγάλα, ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 10% από τα μέσα Απριλίου μέχρι προχθές, οπότε ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Και ασφαλώς οι αγορές δεν κινούνται μόνο προς μια κατεύθυνση. Οι διορθώσεις είναι απαραίτητες όπως το κλάδεμα σε έναν κήπο.

Η άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που καταγράφηκε την ώρα που εξελισσόταν η χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι τα επίπεδα των 1.481 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη στην παρούσα φάση, ενώ αν «σπάσει» αυτή η περιοχή, τότε μπορεί ο Γ.Δ. να δοκιμάσσει τις 1.467 μονάδες που είναι και ‘Intraday stop’. Πλέον, οι 1.498 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση και οι 1.507 μονάδες η κύρια σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ.

-- Mytilineos: Γενικώς άρεσε η κίνηση του Ευάγγελου Mυτιληναίου στην επενδυτική κοινότητα, παρά τις βραχυχρόνιες αναταράξεις στη μετοχή. Δύο σημεία ξεχωρίζουν: δεν πούλησαν άλλοι μεγάλοι μέτοχοι του ομίλου που θα μπορούσαν να πάρουν κέρδη, δεδομένου ότι έχουν μπει πολύ χαμηλά. Τουτέστιν βλέπουν αξία να έρχεται. Δεύτερο η συναλλαγή δημιουργεί έναν πάτο για τη μετοχή, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην έχουμε κάποια αλλαγή του κλίματος διεθνώς. Αρκετοί βλέπουν αυτό το γύρισμα ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Περιττό να σημειώσουμε ότι είναι στημένοι για αγορά πολλοί περισσότεροι σε επίπεδα κοντά στο -1 ευρώ από το χθεσινό κλείσιμο (37,02 ευρώ -4,93%).

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos 19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαΐου 2024

-- ΔΑΑ: Ευχάριστη έκπληξη η μετοχή ανακτώντας το μέρισμα άμεσα και μάλιστα σε μια πολύ ζορισμένη συνεδρίαση για το ΧΑ. Την Τρίτη 21 Μαϊου «κόπηκε» το μέρισμα 0,33 ευρώ ανά μετοχή με την μετοχή όμως να κλείνει την ίδια ημέρα με μικρότερες απώλειες -0,204 ευρώ ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 0,160 ευρώ ανακτώντας το σύνολο του μερίσματος.

Η πορεία της μετοχής της ΔΑΑ 2 Φεβρουαρίου 2024 – 22 Μαΐου 2024

-- Ελλάκτωρ - ΜΟΗ: Υποβλήθηκε τελικά η επίσημη πρόταση από τη Motor Oli για την εξαγορά ποσοστού 94% που κατέχει η Ελλάκτωρ στην Ηλέκτωρ. Η Motor Oil προσφέρει 114,7 εκατ. ευρώ για το ποσοστό αυτό, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική αποτίμηση για το 100% στα 121,5 εκατ. ευρώ. Μένει βεβαίως να αποφανθεί για το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος η Axia Ventures για λογαριασμό της Ελλάκτωρ. Υπενθυμίζεται πως το υπόλοιπο 6% ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα και λογικά θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προσεγγίσεις από τη Motor Oil για να αποκτήσει και το μερίδιο αυτό. Χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε στα 2,61 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -3,15%. Αντίθετα η μετοχή της Μότορ Όιλ έκλεισε στα 27,82 ευρώ με άνοδο +3,34%.

Η πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ 19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαΐου 2024

-- Τιτάν: Όταν σε τέτοια συνεδρίαση κλείνεις με άνοδο 1,43% στα 31,85 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά, τότε έχεις ξεχωριστό «μέταλλο». Κερδίζει περίπου δέκα ευρώ από την αρχή της χρονιάς, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 21,45 ευρώ, που σημαίνει ότι ενισχύεται κατά +48,48%, αποτελώντας το κορυφαίο blue chip. Ασφαλώς καταλυτικό ρόλο έπαιξε η γενναία αναβάθμιση από την Eurobank Equities που ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 31 στα 40,5 ευρώ, ήτοι σχεδόν 29% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, συστήνοντας αγορά. Η αύξηση της τιμής-στόχου στα 40,5 ευρώ βασίζεται στην πρόβλεψη για απόδοση 6,3x του δείκτη EV/EBITDA. Ωστόσο, η νέα τιμή εξακολουθεί να αποτελεί discount 15% σε σύγκριση με τη μέση αποτίμηση των ομοειδών εταιρειών σε παγκόσμια βάση.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν 19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαΐου 2024

--ΕΚΤΕΡ: Προσγειώνεται ανώμαλα η μετοχή χάνοντας τα κέρδη που είχε αποκομίσει στον απόηχο των καλών αποτελεσμάτων του 2023. Τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις υποχωρεί κατά -10% πλησιάζοντας ξανά στο επίπεδο των 4 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 4,09 ευρώ με πτώση -2,37%. Η ισχυρή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το μεγάλο ανεκτέλεστο και οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου παραμένουν και το γύρισμα δημιουργεί ευκαιρίες.

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ 19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαϊου 2024

-- ΕΧΑΕ: Χωρίς να έχει προηγηθεί πρωτύτερα άνοδος, χθες βούτηξε πρώτη στον Mid Cap χάνοντας 3,21%, παρότι λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο νέος κανονισμός που προορίζεται να διευκολύνει την ανάπτυξη της αγοράς. Γενικώς έχει μίζερη εικόνα, κατώτερη των προσδοκιών. Αν δει κανείς το γράφημα τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι σχεδόν… επίπεδο, την ώρα που η αγορά κινείται σε υψηλά 13 ετών.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαΐου 2024

-- Mezz: Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων για τις περισσότερες μετοχές του κλάδου, πιέσεις που εξανέμισαν μεγάλο μέρος των κερδών του περασμένου Απριλίου. Οι απώλειες του Phoenix Vega ξεπερνούν το -7%, του Sunrise το -11%, του Galaxy Cosmos το -8% και του Cairo το -13%. Πλέον η χρηματιστηριακή αξία του Cairo περιορίστηκε στα 121 εκατ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από την αναπροσαρμοσμένη αξία των ομολόγων του στο τέλος του 2023 που εκτιμήθηκε στα 179 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν είναι θέμα χρόνου να πάρουν και πάλι τα πάνω τους τα μεζεδάκια. Σημειώστε ότι η αγορά περιμένει αναπροσαρμογές και στα άλλα mezz αλλά όχι τόσο ριζική όσο αυτή του Cairo.

Η πορεία της μετοχής της Phoenix Vega 19 Οκτωβρίου 2023 – 22 Μαΐου 2024

-- Noval Property: Κυκλοφόρησε το ενημερωτικό και ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας έγγραφης για την αύξηση κεφαλαίου των 43,47 εκατ. ευρώ και την εισαγωγή της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Viohalco στο ΧΑ. Στις 29.05.2024 αρχίζει η δημόσια προσφορά και η εγγραφή θα ολοκληρωθεί στις 31.05.2024. Εξάλλου, στις 12 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση για την έγκριση διανομής μερίσματος.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τράπεζες και πάλι τράπεζες, μικρά κέρδη για τον ΓΔ και οι προσδοκίες για ΟΤΕ

Στυλοβάτες της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική σε πρώτο ρόλο, η είδηση για Ρουμανία δίνει νέα πνοή στον ΟΤΕ, η ΜΥΤΙΛ έκανε το ένα τρίτο του τζίρου της αγοράς και οι υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη της Motor Oil.
MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Ο ακάθεκτος Γενικός Δείκτης, τα ρεκόρ Motor Oil - Τιτάν και το σερί της ΓΕΚ Τέρνα

Η υπέρβαση των 1.400 μονάδων κόντρα στην υποχώρηση βαριών χαρτιών, η Motor Oil και η Τιτάν έπιασαν ιστορικά υψηλά, η Aegean με διψήφια κέρδη, η Lamda σε αφύπνιση και το ράλι της Q&R με νέα βασική μέτοχο.