ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η δυναμική των τραπεζών, η πίεση στη ΔΕΗ και το ράλι του αλουμινίου

Γιατί κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Ελλάδα, πώς οδηγείται όλο και χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ, οι εντυπωσιακές προβλέψεις για το αλουμίνιο που ευνοούν τη Mytilineos και το δύσκολο παζλ για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Με τραπεζικό «άλμα» και τη μετοχή της Alpha Bank να παραμένει στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά, κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη: οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλό 52 εβδομάδων παρά την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών από τις αρχές του έτους. Τα Financials στην Ευρώπη βρίσκονται στο +6,1% από την αρχή του έτους, τη στιγμή που ο Stoxx 600 βρίσκεται στο -4,6%. Το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών έχει αρκετούς λόγους, με βασικότερους τη γενικότερη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από τις μετοχές «ανάπτυξης», δηλαδή την τεχνολογία, στους πιο παραδοσιακούς κλάδους, όπως οι τράπεζες, και την προοπτική ανόδου των επιτοκίων, εξέλιξη που ευνοεί τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι διατηρούν σύσταση «αγορά» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προτρέπουν τους επενδυτές να τις προτιμήσουν, εκτιμώντας ότι διαθέτουν μία σειρά «αμυντικών» χαρακτηριστικών, τα οποία, όμως, είναι ικανά να προσφέρουν και ικανοποιητικές αποδόσεις.

-- Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ιδωθεί και το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά πρόσθετων λόγων. Πρώτα πρώτα, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών, που διαμορφώνονται σχεδόν στο μισό των ευρωπαϊκών. Επιπλέον ισχυρό δέλεαρ αποτελεί το γενικότερο ελληνικό στόρι, η προοπτική ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια που θα ωφελήσει τα μέγιστα τις εγχώριες τράπεζες. Τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας και το σενάριο του ριμπάουντ υποστηρίζει επίσης η αφύσικη συρρίκνωση που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 2010. Ένας ακόμα παράγοντας που εντυπωσιάζει τους ξένους επενδυτές είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ να θεωρείται μια όαση σταθερότητας στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω οδηγούν είτε στο τέλος του 2022 (στο πολύ αισιόδοξο σενάριο) είτε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 (στο ρεαλιστικό σενάριο) στην επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα πολλαπλασιάσει τα funds που «αγοράζουν» Ελλάδα από περίπου 100 σήμερα σε 1.000!

-- Όλα αυτά έχουν επαναφέρει τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρίσκα. Οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία τους, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων, να πείσουν ότι αναπροσαρμόζουν το λειτουργικό τους μοντέλο σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, να αντιμετωπίσουν τις εποπτικές προκλήσεις κλπ. Σημαντικά θέματα τα οποία τώρα η αγορά δεν βλέπει καθόλου, εστιάζοντας στις θετικές προοπτικές.

-- Στη σκιά της εντυπωσιακής πορείας των τραπεζών, πάντως, στο χρηματιστήριο πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις κερδών και αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων. Χθες, για παράδειγμα, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έκλεισε με σημαντικά κέρδη +0,42%, ωστόσο, 78 μετοχές έκλεισαν με απώλειες έναντι 41 που σημείωσαν άνοδο. Από τις 25 μετοχές του δείκτη Large Cap οι 9 έκλεισαν με άνοδο (εκτός από τράπεζες ξεχώρισαν ακόμα ΟΠΑΠ με +3,47%, Jumbo με +1,76% και ΟΤΕ με +1,70%) ενώ 14 υποχώρησαν και 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

-- Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ήταν και χθες ο αρνητικός πρωταγωνιστής με πτώση -2,49%. Η μετοχή προσπάθησε να ανακάμψει, μέχρι τις 11.39 κινήθηκε ανοδικά, αλλά από εκεί και πέρα δεν πήρε ανάσα, κλείνοντας με μεγάλες απώλειες που συνοδεύτηκαν από υψηλές συναλλαγές (17,3 εκατ. ευρώ). Από τη Δευτέρα η αγορά αναζητά τον πωλητή που βγήκε πολύ επιθετικά, ειδικά στην προχθεσινή δημοπρασία. Ποιος είναι ο πωλητής; Πολλές εικασίες γίνονται στην αγορά: ορισμένοι υποπτεύονται ότι ίσως πραγματοποιείται short selling, άλλοι ότι πρόκειται για κάποιον μεγάλο επενδυτή που συμμετείχε στην αύξηση αλλά φοβάται τις συνθήκες στις αγορές, άλλοι εικάζουν ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, άλλοι ανησυχούν ότι η ενεργειακή κρίση θα έχει επιπτώσεις στα μεγέθη της εταιρίας. Όπως και να έχει, η μετοχή έκλεισε χθες στα 8,24 ευρώ, μακριά από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (9 ευρώ) και ακόμα πιο μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων (10,9 ευρώ).

-- Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει το σχέδιο διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο για το δικαστήριο, καθώς αναμένεται η έγκρισή του από το υπουργείο Άμυνας, πυκνά σύννεφα αβεβαιότητας καλύπτουν το μέλλον του στρατιωτικού σκέλους των ναυπηγείων. Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, λένε ότι ο ιταλικός κολοσσός, Fincantieri βασίζει την πρότασή του για συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης, από κοινού με την ONEX, σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα που προσδοκά να λάβει από την κυβέρνηση και ένα από αυτά αφορά την κατασκευή της νέας κορβέτας του Πολεμικού Ναυτικού. Μόνο με τον όρο ότι θα υπάρχει κατασκευαστικό αντικείμενο από τα προγράμματα του Ναυτικού, λένε οι γνωρίζοντες, θα μετουσιωθεί το αρχικό ενδιαφέρον της Fincantieri σε πραγματική επένδυση. Προς το παρόν, όμως, το Ναυτικό φαίνεται να έχει σταθερά προσηλωμένο το βλέμμα στη Γαλλία για την προμήθεια των φρεγατών και δεν φαίνεται πιθανό να εκπληρωθούν οι όροι των Ιταλών.

-- Οι παραγωγοί αλουμινίου, τουλάχιστον όσοι καταφέρνουν να κρατούν υπό έλεγχο το κόστος παραγωγής, όπως η Mytilineos, περνούν μια «χρυσή» περίοδο. Το «άλμα» κατά 15% περίπου που έχει κάνει η διεθνής τιμή του μετάλλου από την αρχή του χρόνου δεν είναι τίποτα μπροστά στις προβλέψεις των αναλυτών για το μέλλον. Προβλέψεις, που δικαιώνουν την εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο τελευταίο conference call με τους αναλυτές, για διατήρηση υψηλών τιμών για μεγάλη χρονική περίοδο. H Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή αλουμινίου το 2022 στα $3,450/t, ενώ ανεβάζει τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή της για την περίοδο 2023-25 στα $3,850/t, $4,500/t και $5,000/t αντίστοιχα, με αφορμή τη μείωση των αποθεμάτων αλουμινίου και την πιθανή εξάντλησή τους ως το τέλος του 2023. Όλες οι επιμέρους παράμετροι της προσφοράς και ζήτησης συνηγορούν υπέρ της συνέχισης του ράλι της τιμής. Τα ελλείμματα προσφοράς υπολογίζονται από την G.S. σε 6 εκατ. τόνους την επόμενη τριετίας, ενώ τα εμφανή αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλό 8ετίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τους 1,5 εκατ. τόνους. Μόνο στην Ευρώπη, η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει μείωση παραγωγής κατά 800.000 τόνους, αυξάνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών. Σε όλα αυτά προστίθεται και η μελλοντική αύξηση της ζήτησης αλουμινίου, που είναι ένα από βασικά μέταλλα για τις εφαρμογές της «πράσινης μετάβασης» (ηλεκτρικά οχήματα, ΑΠΕ κ.α.), για να σχηματιστεί η εικόνα μιας μελλοντικής πορείας συνεχούς ανόδου της τιμής, που μπορεί να την φέρει ακόμη και στο ρεκόρ των $7,334/t του 1988. Ποιοι βρίσκονται τοποθετημένοι καλύτερα για να επωφεληθούν από αυτές τις δομικές αλλαγές στην αγορά του αλουμινίου; Όσοι καταφέρνουν να διατηρούν αμείωτη την παραγωγή τους και να ελέγχουν αποτελεσματικά το κόστος, στόχους που έχει επιτύχει με συνέπεια η Mytilineos.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Αυστραλοί σκανάρουν τα πάντα, η σημασία του CET1 και η απογοήτευση για Dimand

Επενδύσεις από ΑΠΕ μέχρι οπτικές ίνες αναζητά η Macquarie, το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, το «κεφαλαιακό» premium στις τράπεζες, η απογοήτευση για τις μετοχές Dimand - Lamda, η πτώση της Aegean, η μετατροπή της MIG σε επενδυτική εταιρεία και η ευχή Πατέλη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το... στοχευμένο food pass, το bingo της ΔΕΗ, η εμπιστοσύνη και τα crypro

Πώς τα golden boys των crypto διέλυσαν την εμπιστοσύνη για το «σύστημα» και του έδωσαν και κατάλαβε, το νέο σούπερ επίδομα που μυρίζει εκλογές, η ΔΕΗ κάνει bingo στη Ρουμανία, τα καλά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς και τα σύννεφα στις αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πόρισμα για τις τράπεζες, η Ellington και το «δώρο» στη Στ. Καμπουρίδου

Τι απέγινε με τη θεαματική έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες το 2019, η προθεσμία της ΤτΕ στην αμερικανική Ellington, πώς η σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών ευνόησε την ΔΙΑΣ, τα μπινελίκια υπουργού - τραπεζών, η ΔΕΗ που εγκαταλείπει το Δημόσιο και η Wall Street.