ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η δυναμική των τραπεζών, η πίεση στη ΔΕΗ και το ράλι του αλουμινίου

Γιατί κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Ελλάδα, πώς οδηγείται όλο και χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ, οι εντυπωσιακές προβλέψεις για το αλουμίνιο που ευνοούν τη Mytilineos και το δύσκολο παζλ για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Με τραπεζικό «άλμα» και τη μετοχή της Alpha Bank να παραμένει στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά, κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη: οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλό 52 εβδομάδων παρά την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών από τις αρχές του έτους. Τα Financials στην Ευρώπη βρίσκονται στο +6,1% από την αρχή του έτους, τη στιγμή που ο Stoxx 600 βρίσκεται στο -4,6%. Το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών έχει αρκετούς λόγους, με βασικότερους τη γενικότερη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από τις μετοχές «ανάπτυξης», δηλαδή την τεχνολογία, στους πιο παραδοσιακούς κλάδους, όπως οι τράπεζες, και την προοπτική ανόδου των επιτοκίων, εξέλιξη που ευνοεί τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι διατηρούν σύσταση «αγορά» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προτρέπουν τους επενδυτές να τις προτιμήσουν, εκτιμώντας ότι διαθέτουν μία σειρά «αμυντικών» χαρακτηριστικών, τα οποία, όμως, είναι ικανά να προσφέρουν και ικανοποιητικές αποδόσεις.

-- Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ιδωθεί και το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά πρόσθετων λόγων. Πρώτα πρώτα, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών, που διαμορφώνονται σχεδόν στο μισό των ευρωπαϊκών. Επιπλέον ισχυρό δέλεαρ αποτελεί το γενικότερο ελληνικό στόρι, η προοπτική ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια που θα ωφελήσει τα μέγιστα τις εγχώριες τράπεζες. Τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας και το σενάριο του ριμπάουντ υποστηρίζει επίσης η αφύσικη συρρίκνωση που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 2010. Ένας ακόμα παράγοντας που εντυπωσιάζει τους ξένους επενδυτές είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ να θεωρείται μια όαση σταθερότητας στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω οδηγούν είτε στο τέλος του 2022 (στο πολύ αισιόδοξο σενάριο) είτε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 (στο ρεαλιστικό σενάριο) στην επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα πολλαπλασιάσει τα funds που «αγοράζουν» Ελλάδα από περίπου 100 σήμερα σε 1.000!

-- Όλα αυτά έχουν επαναφέρει τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρίσκα. Οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία τους, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων, να πείσουν ότι αναπροσαρμόζουν το λειτουργικό τους μοντέλο σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, να αντιμετωπίσουν τις εποπτικές προκλήσεις κλπ. Σημαντικά θέματα τα οποία τώρα η αγορά δεν βλέπει καθόλου, εστιάζοντας στις θετικές προοπτικές.

-- Στη σκιά της εντυπωσιακής πορείας των τραπεζών, πάντως, στο χρηματιστήριο πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις κερδών και αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων. Χθες, για παράδειγμα, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έκλεισε με σημαντικά κέρδη +0,42%, ωστόσο, 78 μετοχές έκλεισαν με απώλειες έναντι 41 που σημείωσαν άνοδο. Από τις 25 μετοχές του δείκτη Large Cap οι 9 έκλεισαν με άνοδο (εκτός από τράπεζες ξεχώρισαν ακόμα ΟΠΑΠ με +3,47%, Jumbo με +1,76% και ΟΤΕ με +1,70%) ενώ 14 υποχώρησαν και 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

-- Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ήταν και χθες ο αρνητικός πρωταγωνιστής με πτώση -2,49%. Η μετοχή προσπάθησε να ανακάμψει, μέχρι τις 11.39 κινήθηκε ανοδικά, αλλά από εκεί και πέρα δεν πήρε ανάσα, κλείνοντας με μεγάλες απώλειες που συνοδεύτηκαν από υψηλές συναλλαγές (17,3 εκατ. ευρώ). Από τη Δευτέρα η αγορά αναζητά τον πωλητή που βγήκε πολύ επιθετικά, ειδικά στην προχθεσινή δημοπρασία. Ποιος είναι ο πωλητής; Πολλές εικασίες γίνονται στην αγορά: ορισμένοι υποπτεύονται ότι ίσως πραγματοποιείται short selling, άλλοι ότι πρόκειται για κάποιον μεγάλο επενδυτή που συμμετείχε στην αύξηση αλλά φοβάται τις συνθήκες στις αγορές, άλλοι εικάζουν ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, άλλοι ανησυχούν ότι η ενεργειακή κρίση θα έχει επιπτώσεις στα μεγέθη της εταιρίας. Όπως και να έχει, η μετοχή έκλεισε χθες στα 8,24 ευρώ, μακριά από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (9 ευρώ) και ακόμα πιο μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων (10,9 ευρώ).

-- Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει το σχέδιο διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο για το δικαστήριο, καθώς αναμένεται η έγκρισή του από το υπουργείο Άμυνας, πυκνά σύννεφα αβεβαιότητας καλύπτουν το μέλλον του στρατιωτικού σκέλους των ναυπηγείων. Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, λένε ότι ο ιταλικός κολοσσός, Fincantieri βασίζει την πρότασή του για συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης, από κοινού με την ONEX, σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα που προσδοκά να λάβει από την κυβέρνηση και ένα από αυτά αφορά την κατασκευή της νέας κορβέτας του Πολεμικού Ναυτικού. Μόνο με τον όρο ότι θα υπάρχει κατασκευαστικό αντικείμενο από τα προγράμματα του Ναυτικού, λένε οι γνωρίζοντες, θα μετουσιωθεί το αρχικό ενδιαφέρον της Fincantieri σε πραγματική επένδυση. Προς το παρόν, όμως, το Ναυτικό φαίνεται να έχει σταθερά προσηλωμένο το βλέμμα στη Γαλλία για την προμήθεια των φρεγατών και δεν φαίνεται πιθανό να εκπληρωθούν οι όροι των Ιταλών.

-- Οι παραγωγοί αλουμινίου, τουλάχιστον όσοι καταφέρνουν να κρατούν υπό έλεγχο το κόστος παραγωγής, όπως η Mytilineos, περνούν μια «χρυσή» περίοδο. Το «άλμα» κατά 15% περίπου που έχει κάνει η διεθνής τιμή του μετάλλου από την αρχή του χρόνου δεν είναι τίποτα μπροστά στις προβλέψεις των αναλυτών για το μέλλον. Προβλέψεις, που δικαιώνουν την εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο τελευταίο conference call με τους αναλυτές, για διατήρηση υψηλών τιμών για μεγάλη χρονική περίοδο. H Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή αλουμινίου το 2022 στα $3,450/t, ενώ ανεβάζει τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή της για την περίοδο 2023-25 στα $3,850/t, $4,500/t και $5,000/t αντίστοιχα, με αφορμή τη μείωση των αποθεμάτων αλουμινίου και την πιθανή εξάντλησή τους ως το τέλος του 2023. Όλες οι επιμέρους παράμετροι της προσφοράς και ζήτησης συνηγορούν υπέρ της συνέχισης του ράλι της τιμής. Τα ελλείμματα προσφοράς υπολογίζονται από την G.S. σε 6 εκατ. τόνους την επόμενη τριετίας, ενώ τα εμφανή αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλό 8ετίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τους 1,5 εκατ. τόνους. Μόνο στην Ευρώπη, η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει μείωση παραγωγής κατά 800.000 τόνους, αυξάνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών. Σε όλα αυτά προστίθεται και η μελλοντική αύξηση της ζήτησης αλουμινίου, που είναι ένα από βασικά μέταλλα για τις εφαρμογές της «πράσινης μετάβασης» (ηλεκτρικά οχήματα, ΑΠΕ κ.α.), για να σχηματιστεί η εικόνα μιας μελλοντικής πορείας συνεχούς ανόδου της τιμής, που μπορεί να την φέρει ακόμη και στο ρεκόρ των $7,334/t του 1988. Ποιοι βρίσκονται τοποθετημένοι καλύτερα για να επωφεληθούν από αυτές τις δομικές αλλαγές στην αγορά του αλουμινίου; Όσοι καταφέρνουν να διατηρούν αμείωτη την παραγωγή τους και να ελέγχουν αποτελεσματικά το κόστος, στόχους που έχει επιτύχει με συνέπεια η Mytilineos.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μισθοί Λονδίνου, η αποτίμηση της Ευρ. Πίστης και η παρέμβαση Σταϊκούρα

Οι μισθοί των 20.000 ευρώ στην HSBC Ελλάδος, οι αναπόφευκτες συγκρίσεις του deal Ευρ. Πίστης - Allianz με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η «άσφαιρη» παρέμβαση του υπ. Οικονομικών για τα ομόλογα και η κρατικοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για εξαγορά από ΔΕΗ, οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα οικοσυστήματα

Το γαϊτανάκι σεναρίων για deal της ΔΕΗ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών, τα δύσκολα διλήμματα στην Attica, τα οικοσυστήματα που μένουν χωρίς εποπτεία και το case study του ΟΤΕ.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.