ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Η ξένη τράπεζα, η εκροή καταθέσεων και... ο συναγερμός

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τις αγορές, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την πολιτική.
  • Συναγερμός επικράτησε τις πρώτες ημέρες άρσης των capital controls. Αιτία η μεταφορά στις αρχές Σεπτεμβρίου στο εξωτερικό ενός αξιόλογου ποσού από ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, εκροή που θορύβησε τις αρχές.
  • Ωστόσο ο συναγερμός έληξε γρήγορα καθώς όπως διαπιστώθηκε ότι τα κεφάλαια προέρχονταν από έσοδα εταιριών και ιδιωτών κυρίως από μερίσματα που είχαν ξεμείνει, και αυγατίσει λόγω των περιορισμών, τα τελευταία χρόνια. Με την άρση των capital controls, τα χρήματα αυτά μετακινήθηκαν εκεί που θα έπρεπε να πάνε.
  • Πέραν τούτου ουδέν συγκλονιστικόν. Στο μέτωπο των καταθέσεων επικρατεί ηρεμία και οι μικρές εισροές συνεχίζονται με τις τράπεζες να έχουν βάσιμες προσδοκίες ότι τους επόμενους μήνες οι καταθέσεις θα αυξηθούν.
  • Πολλοί άρχισαν να σκέφτονται πολλά για την Ελληνική Χρυσός μετά τη δήλωση του CEO της Εldorado, Τζορτζ Μπερνς, ότι η Eldorado Gold βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη μεγάλη και καταταλαιπωρημένη επένδυση. Υπάρχει κάτι υπό κυοφορία; Και αν ναι μπορεί να είναι κάποιος εγχώριος επιχειρηματικός όμιλος;
  • Παράγοντες που παρακολουθούν στενά την αγορά αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι οι Καναδοί να αναζητούν ξένο fund, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum και τις προσδοκίες για την επανεκκίνηση της μεγάλης επένδυσης από τη νέα κυβέρνηση. Δηλαδή, ψάχνουν ένα επενδυτή που θα συνδράμει στη χρηματοδότηση του έργου, όχι έναν Έλληνα συνεταίρο.
  • Ακόμα και αν ήθελε να εμπλακεί κάποιος μεγάλος εγχώριος όμιλος είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα. Πολλοί φοβούνται ότι η ηρεμία που επικρατεί είναι αποτέλεσμα του ότι η επένδυση έχει παγώσει και αν τα γρανάζια μπουν ξανά σε κίνηση οι αντιδράσεις μπορεί να αναζωπυρωθούν.
  • Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις πίεσης. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου υπενθύμισαν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος με βασικότερη την κληρονομιά των υψηλών υποχρεώσεων. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση στα χαμηλά, με απώλειες -5,81% η εβδομάδα

Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος και οι καλές τιμές που διαμορφώθηκαν για αρκετές μετοχές συνέβαλαν στη μείωση των απωλειών της αγοράς. Στις 1.987,52 μονάδες (-1,30%) έκλεισε ο ΓΔ ενώ έφτασε να χάνει πάνω από 3%. Άλμα συναλλαγών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο με βαριές απώλειες σε όλο το ταμπλό

Sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1.960,26 μονάδες (-2,66%). Άνω του -4% οι απώλειες για τις τράπεζες. Ανάχωμα η Coca Cola HBC, αντιδρά ο ΟΠΑΠ και άλμα για την Ελλάκτωρ.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές δέχθηκαν ισχυρότερες πιέσεις στις τέσσερις μέρες πτώσης του ΧΑ

Η υποχώρηση της αγοράς οφείλεται σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, σε εσωτερικούς λόγους, όπως η πρόταση της Allwyn για τον ΟΠΑΠ, η πτώση της Metlen και η αλλαγή του κανονισμού για τις δημόσιες προτάσεις.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Τριγμοί στο Χρηματιστήριο από την αλλαγή πλαισίου στις δημόσιες προτάσεις

Η πίεση στην ΕΧΑΕ έρχεται να βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα μετά τους τριγμούς σε ΟΠΑΠ και Metlen. Απώλειες -4,37% για τον Γενικό Δείκτη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Αποκρούει την κριτική το υπουργείο Οικονομικών.