ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gynaikes-isotita-ergasia-ceo
Φώτο: Shutterstock

Αναγκαία η συμμετοχή γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Female Quotient, οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία τους ενισχύουν κατά 75% τη δυνατότητά τους να εισάγουν καινοτόμες ιδέες στην αγορά.

Την ανάγκη της προετοιμασίας και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών-στελεχών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις ανέδειξε η Olympia Group, στο πλαίσιο του Equality Lounge που έλαβε χώρα στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Τατιάνα Φαφαλιού, μέλος του ΔΣ της Olympia, συμμετείχε στη θεματική συζήτηση «The Women at the Table: a Conversation with Switzerland's Boardroom Leaders», ως προσκεκλημένη του The Boardroom και του The Female Quotient, οργανισμού που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των επιχειρήσεων.

Ως μέλος του δικτύου στελεχών που έχει αναπτύξει το The Boardroom, η Τατιάνα Φαφαλιού συμμετείχε μαζί με άλλες γυναίκες επαγγελματίες, με πολύχρονη πορεία σε θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων στην Ελβετία και την Ευρώπη, σε πάνελ που ανέδειξε το ζήτημα της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, η οποία ανέρχεται σε μόλις 20% παγκοσμίως.

Στη συζήτηση, που συντόνισε η Νταϊάνα Μαρκάκη, Founder & CEO του The Boardroom, συμμετείχαν επίσης η Christine Graeff, Global Head, People στην Credit Suisse Group AG και η Jacqueline Hess, Nominated Board Member & Vice-Chair of the Board στην Vontobel Swiss Financial Advisers. Οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες, συνομίλησαν για τις προοπτικές και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται σήμερα, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες των γυναικών-στελεχών και τα σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που συνεπάγεται η ισότιμη συμμετοχή τους σε διοικητικές θέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Female Quotient, οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία τους ενισχύουν κατά 75% τη δυνατότητά τους να εισάγουν καινοτόμες ιδέες στην αγορά, επιτυγχάνουν 1,7 φορές καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο διοίκησης, καθώς και 1,4 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία.

Όπως εξήγησε η κ. Φαφαλιού: «Είναι κρίσιμος παράγοντας η δημιουργία μίας 'δεξαμενής' από γυναίκες επαγγελματίες οι οποίες φιλοδοξούν να κατακτήσουν ηγετικό ρόλο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Εξίσου καθοριστική παράμετρος είναι η συνεργασία και το mentoring από έμπειρους άνδρες board members, οι οποίοι θα σταθούν δίπλα στις γυναίκες αλλά και στους νεότερους συναδέλφους τους και θα τις εμπνεύσουν να αναδείξουν τις δεξιότητες και τις απόψεις τους και να διεκδικήσουν περισσότερο χώρο στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο νέες προκλήσεις, πρέπει να απαλλαγούμε από προκαταλήψεις και στερεότυπα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου οι γυναίκες θα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή τη διαμόρφωση μίας επιχειρηματικής στρατηγικής που αξιολογεί διαφορετικές οπτικές και συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι η Olympia υποστηρίζει τις δράσεις του The Boardroom στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Εκτελεστικού της Πρόεδρου Γιάννη Καραγιάννη στο Advisory Board του οργανισμού, καθώς και της Τατιάνας Φαφαλιού, μέλους του ΔΣ της Olympia, ως ιδρυτικό μέλος, ενώ αυτή τη στιγμή πέντε γυναίκες στελέχη των εταιριών του Ομίλου συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης που υλοποιεί το The Boardroom στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Τι περιμένουν 10 νέοι επιχειρηματίες του ΟΠΑΠ Forward από το πρόγραμμα

Όπως και όλες οι επιχειρήσεις του προγράμματος, οι 10 νέες θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που τις βοηθά να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ESG

Θ. Βλαχόπουλος: Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για τις πρακτικές ESG

Όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τρ. Πειραιώς, πρέπει να τεθούν νέοι στόχοι και στρατηγικές για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
ESG

ESG: Ένας όρος που πλέον επανακαθορίζει τον κόσμο του επιχειρείν

Παρά τον μεγάλο αριθμό άρθρων και αναφορών στην καθημερινή οικονομική ειδησεογραφία παραμένει ακόμη ένα ακρωνύμιο, η σημασία του οποίου δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητή, ειδικά από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
ESG

ΕΥ: Υψηλές προσδοκίες από κοινωνία για τις δράσεις ESG των επιχειρήσεων

Η έρευνα της EY διαπίστωσε μια απόκλιση μεταξύ των πλεονεκτημάτων της εταιρικής στρατηγικής ESG για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και της προθυμίας των ηγετών να την υποστηρίξουν μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης.