ΓΔ: 2478.23 0.43% Τζίρος: 68.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:36
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Είκοσι δύο χώρες ζητούν από το Ιράν να σταματήσει επιθέσεις σε εδάφη τους

Είκοσι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία και Αυστραλία, ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά προσώπων στα εδάφη τους, καταγγέλλοντας σχετικές ενέργειες από ιρανικές κρατικές οντότητες.

Είκοσι δύο κυβερνήσεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ζήτησαν από το Ιράν να σταματήσει τις «επιθέσεις» εναντίον ανθρώπων στα «εδάφη τους». Η κοινή ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες, στα αγγλικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στα γαλλικά από το Κε ντ’ Ορσέ.

Στο κείμενο, οι κυβερνήσεις καταδικάζουν τις «επιθέσεις» που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία, οι οποίες αποδίδονται σε ιρανικές κρατικές οντότητες. 

Οι ενέργειες αυτές, όπως αναφέρεται, στρέφονται εναντίον ιρανών αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και μελών εβραϊκών ή ισραηλιτικών κοινοτήτων.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες αμέσως», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή 22 κρατών.

Καταδίκη για τις ενέργειες ιρανικών υπηρεσιών

Η ομάδα των χωρών, ΗΠΑ, Βρετανία, Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σουηδία, «καταδικάζει τις απόπειρες φόνων και άλλες κακόβουλες ενέργειες που διαπράττονται στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία από την υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, τη δύναμη Κουντς και το υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν».

Αναφορές σε επιθέσεις στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο για «πρόσφατη εκστρατεία επιθέσεων στην Ευρώπη» εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων, ιρανών δημοσιογράφων και αμερικανικών συμφερόντων. 

Την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση Χαρακάτ Ασάμπ αλ Γιαμίν αλ Ισλαμίγια, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υποστηρίχθηκε από ιρανούς ενδιάμεσους.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πυρκαγιές και επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο εναντίον δύο εβραίων, καθώς και για άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κανείς δεν στόχευσε σκόπιμα το ιρανικό σχολείο στη Γαλλία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα για την επίθεση σε σχολείο θηλέων στο Ιράν συνεχίζεται και πως «κανείς» δεν φαίνεται να το έκανε σκόπιμα. Αρχικά είχε κατηγορήσει το Ιράν, αλλά τώρα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν διασφαλίζει ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη σύνοδο των G7 στη Γαλλία, τόνισε πως η συμφωνία με το Ιράν διασφαλίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι αν το επιχειρήσει, "θα ξεσπάσει κόλαση" στη χώρα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν και ευχαριστεί το Πακιστάν

Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία για δίβδομη κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ευχαριστεί το Πακιστάν για τη διαμεσολάβηση και τονίζει τη σημασία διατήρησης των όρων για βιώσιμη ειρήνη και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ χαιρετίζει την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν και ζητά διαρκή συμφωνία

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δίμηνη κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ιράν, με τη Φον ντερ Λάιεν να τονίζει τη σημασία της για την αποκλιμάκωση, ενώ ο Κόστα ζητά από όλες τις πλευρές να τηρήσουν τους όρους για βιώσιμη ειρήνη.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η ασφάλεια στο Χορμούζ κινδυνεύει όσο διαρκεί ο πόλεμος

Ο Αλί Λαριτζανί προειδοποίησε ότι η ασφάλεια στο στενό του Χορμούζ δεν θα αποκατασταθεί λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ. Η Γαλλία προετοιμάζει ειρηνική αποστολή για τη σταδιακή αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κίνδυνος αντιποίνων για χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν σε επιθέσεις

Ο Ιρανός υφυπ. Εξωτερικών προειδοποιεί ότι όποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετάσχουν σε επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν θα γίνουν στόχος αντιποίνων. ΕΕ ζητά διπλωματική λύση, ενώ η Γερμανία τονίζει ότι στηρίζει ΗΠΑ και Ισραήλ.