ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ερμού Αθήνα αγορά
Φώτο: SOOC

Επιμελητήριο: Πτώση πωλήσεων το Πάσχα λόγω ακρίβειας

Η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), δείχνει πτώση στις πασχαλινές πωλήσεις, με το 41% των επιχειρήσεων να καταγράφει μείωση και τους καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα.

Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου σε σχέση με το 2025, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Την έρευνα εκπόνησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πτώση στις πωλήσεις συνδέεται με τις γενικότερες τάσεις της αγοράς που παρατηρούνται στο πρώτο τετράμηνο του 2026. Η έρευνα δείχνει ότι το 41% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση πωλήσεων σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει συνολική επιβράδυνση της αγοράς.

Παράλληλα, οι καταναλωτές στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα έδειξαν προτίμηση σε φθηνότερα προϊόντα, κάτι που αντικατοπτρίζει τη μειωμένη οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών. 

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τον ατελή ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Αν και η χρήση καρτών κυριαρχεί με ποσοστό 77% των συναλλαγών, μόλις το 38% των επιχειρήσεων της Αττικής διαθέτει δυνατότητα απομακρυσμένων πωλήσεων.

Δήλωση του Προέδρου του ΕΕΑ

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε: «Η εκτίμηση μας για χαμηλότερη κίνηση στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο, συγκριτικά με πέρσι, επιβεβαιώνεται μέσα και από τα ευρήματα της νέας μεγάλης έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για λογαριασμό του ΕΕΑ.

Η άνοδος του πληθωρισμού και η παρατεταμένη ακρίβεια, κυρίως λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στη Μέση Ανατολή, συρρικνώνουν διαρκώς το εισόδημα των πολιτών και περιορίζουν την αγοραστική τους δυνατότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης. 

Πρόκειται αναμφίβολα για μία δυσάρεστη εξέλιξη για όλο τον εμπορικό κόσμο.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βλέπουν να αυξάνεται διαρκώς το λειτουργικό τους κόστος και να περιορίζεται ο τζίρος τους, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Μπορεί ονομαστικά να έχουν ανέβει μισθοί και συντάξεις, όμως η πραγματική αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών έχει μειωθεί.

Τα τελευταία μέτρα στήριξης δίνουν μία ανακούφιση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας όμως απαιτούνται πιο δραστικές κινήσεις για τη συγκράτηση των τιμών και την ενίσχυση των ΜμΕ.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως μείωση των έμμεσων φόρων, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατάργηση φορολογικών υποχρεώσεων που υπάρχουν από τα χρόνια των μνημονίων, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ουσιαστικές ρυθμίσεις για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους που απειλεί τη βιωσιμότητα ΜμΕ και επαγγελματιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η συνεργασία με την Ινδία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τον Ινδό Υπουργό Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, με έμφαση στις επενδύσεις, το εμπόριο και τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Ευρώπης.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφούνης: Το εμπόριο ενισχύει την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά της Ελλάδας, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία στο εμπόριο στις 19 Ιουλίου με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις

Απεργιακή κινητοποίηση στο εμπόριο προγραμματίζεται για τις 19 Ιουλίου με αιτήματα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Χωρίς υποχρεωτική ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης η Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, στη 5η Attica Green Expo τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και επεσήμανε το θεσμικό κενό στην ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης στην Ελλάδα.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Άδικος ο αποκλεισμός εστίασης και εμπορίου από την ενίσχυση

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να εξαιρούνται από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ. ευρώ οι κλάδοι της εστίασης, του εμπορίου και των υπηρεσιών.