ΓΔ: 2466.31 -0.05% Τζίρος: 34.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:36
Χάρης Θεοχάρης ομιλία

Θεοχάρης: Ο οινοτουρισμός ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, επισκέφθηκε Πορτογαλία, μίλησε στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο GWTO για τον οινοτουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ στη Λισαβόνα συναντήθηκε με Πορτογάλους αξιωματούχους για ενίσχυση διμερών σχέσεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πορτογαλία από τις 31 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, συμμετέχοντας ως ομιλητής στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Global Wine Tourism Organization (GWTO) στην πόλη Beja.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχε σειρά επαφών στη Λισαβόνα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας

. Επισήμανε επίσης τις δυνατότητες της Ελλάδας στον θεματικό και βιωματικό τουρισμό, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Επαφές στη Λισαβόνα για διμερή συνεργασία

Κατά την παραμονή του στη Λισαβόνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας της Πορτογαλίας João Rui Ferreira και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Inês Domingos. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση συνεργασιών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας και εξέφρασαν κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, καθώς και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Επενδύσεις, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, η καινοτομία, η διαχείριση υδάτινων πόρων και η γαλάζια οικονομία. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ ελληνικών και πορτογαλικών επιχειρήσεων, καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας τους σε τρίτες αγορές, με έμφαση στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν επίσης οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, οι προκλήσεις της οικονομικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και ζητήματα εμπορικής πολιτικής και ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την ενίσχυση της συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας και ανέδειξε τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σίφνος παραλία και λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σίφνος προβάλλεται ως αυθεντικός προορισμός σε αφιέρωμα σουηδικής εφημερίδας

Η Σίφνος ξεχώρισε σε αφιέρωμα της σουηδικής Aftonbladet ως αυθεντικός ελληνικός προορισμός, με έμφαση στη φιλοξενία, την ποιότητα υπηρεσιών και την πολιτιστική ταυτότητα, προσφέροντας μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.
Παραλία Κέρκυρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΤ: Προώθηση της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

Tour operators από Ολλανδία και Βέλγιο συμμετείχαν σε ταξίδια εξοικείωσης σε Αθήνα, Πόρο, Αίγινα, Σαντορίνη και Θάσο, γνωρίζοντας βιωματικές εμπειρίες φιλοξενίας και γαστρονομίας, με στόχο την προώθηση τουρισμού όλο το χρόνο.
Κατάστρωμα πλοίου Αιγαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Με 95% πληρότητα ξεκίνησαν τα δρομολόγια προς Βόρειες Σποράδες

Με πληρότητα που άγγιξε το 95% αναχώρησε σήμερα το πρώτο δρομολόγιο της SeaJets από τη Θεσσαλονίκη για τις Βόρειες Σποράδες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη ζήτηση και αισιόδοξη προοπτική για τη φετινή του
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού Άννας Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή επισκέφθηκε π. Ακτίου-Βόνιτσας, Πάλαιρο και αεροδρόμιο Ακτίου, καθώς και Αμφιλοχία, συναντώντας τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε για ανακαινίσεις στο Κέντρο Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.