ΓΔ: 1454.97 0.45% Τζίρος: 5.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Stringer / SOOC

Ν. Κουρέντας: Σωρεία λαθών οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ τόνισε, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπάρχει σύστημα παγκοσμίως που μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος».

Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2005 - 2008 Νικόλαος Κούρεντας, τόνισε ότι αν τηρείται ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, δυστύχημα δεν γίνεται.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, ο μάρτυρας ήταν απόλυτα σαφής: Ο Κανονισμός Κυκλοφορίας ορίζει τι ενέργειες πρέπει να γίνουν εάν υπάρχει σύστημα ETCS σε λειτουργία και ποιες όχι, όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία. «Αν τηρείται ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, δυστύχημα δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ETCS μπορεί να εγκατασταθεί και να χαλάσει αλλά σε καμία περίπτωση αυτό συνεπάγεται ότι την άλλη μέρα το πρωί θα τρακάρουν τα τρένα».

Στα Τέμπη δεν τηρήθηκε ο ΓΚΚ και έκαναν ταυτόχρονα λάθος περισσότεροι του ενός

Σύμφωνα με τον κ. Κούρεντα, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας δίνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, που διασφαλίζουν ότι ένα ανθρώπινο λάθος δεν είναι αρκετό για να προκληθεί δυστύχημα. Στην περίπτωση των Τεμπών «έγιναν λάθη από 4-5 ανθρώπους και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν τηρήθηκε ο Γ.Κ.Κ».

Αναφέρθηκε, μάλιστα στον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας ότι αναθεωρήθηκε το 2019 (σ.σ. 13/2/2019 με ισχύ από 1/8/2019, με κατάργηση προϊσταμένου αμαξοστοιχίας).

Δεν υπάρχει σύστημα παγκοσμίως που μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος

Ο κ. Κούρεντας υπογράμμισε ότι όσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία, άνθρωποι είναι αυτοί που τη χειρίζονται καταλήγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο κάποιο σύστημα που να μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος. Η περίοδος των μνημονίων που σταμάτησε η συντήρηση άφησε σημαντικό αποτύπωμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ως πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Κούρεντας διευκρίνισε ότι η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα στην κυκλοφορία και την ασφάλεια χρήσης της γραμμής, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Sygkrousi-Trenon-Tempi-Hellenic-Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθεροι με εγγύηση οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717

Απολογήθηκαν στην Ανακρίτρια οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι καταβάλλοντας 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί η διαδικασία των απολογιών για τους 23 κατηγορούμενους.
businessdaily-Poreia-Tempi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών προανήγγειλε ο Χάρης Δούκας

Αφορμή στάθηκε το σβήσιμο των ονομάτων από συνεργείο του δήμου χτες στην πλατεία Συντάγματος, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση στους πολίτες, η οποία εκφράστηκε με μαζικό τρόπο και στα social media.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην εξεταστική επιτροπή η δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών

Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας από αύριο προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους.